ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ZAPOVEST KOMANDE SRBIJE OD 17. NOVEMBRA 1944. POTČINJENIM JEDINICAMA ZA PREBACIVANJE NA PROSTORIJU ČAJNIČE—GOBAŽDE1

ŠTAB KOMANDE SRBIJE JUGOSLOVENSKE VOJSKE U OTADŽBINI

O. Br. 35

17. nov. 1944. godine 16 čas. Položaj

ZAPOVEST (sekcije Plevlja, Zabljak, Višegrad, Sarajevo)

Pošto je ispuštanjem Jabuke iz naših ruku promenjena situacija u pogledu daljeg pokreta trupa u pravcu Cajniča, to —

NAREĐUJEM:

1.  — Trupe koje su sada posada u Pljevljima2 ostaju tu dok ne stigne ešelon iz Sjenice, koji će primiti držanje Pljevalja.

Čim u Pljevlje stigne poslednji ešelon, komandant ešelona major Aleksandar Mihajlović sa trupama, koje su bile u sastavu ešelona od Sjenice primiče obezbeđenje varoši Pljevlje.

2.  — Ostale trupe imaju izvršiti pokret ovim redom:

a)  Grupa pukovnika Keserovića i grupa potpukovnika Račića — komandant ešelona pukovnik Keserović — izvršiće pokret od Pljevalja do Goražda sa dnevnim marševskim ciljevima: s. Boljanići, Čajniče i Goražde.

b)  Srpski udarni korpus i Južno-moravska grupa korpusa — komandant ešelona đeneral Stevan Radovanović — izvršiće pokret od Plevalja do Cajniča sa dnevnim marševskim ciljevima: s. Boljanići i Cajniče. U grupu Južno-moravskog korpusa za kretanje od Pljevlja ulazi i Mlavsko-smederevska grupa majora Siniše Pazarca.

3.  — Ešelon pod a) krenuće se odmah po smeni dosadašnje posade u Pljevljima, što će regulisati komandant ešelona pukovnik Keserović.

Ešelon pod b) krenuće narednog dana iza ešelona pod a). Vreme polaska i sve ostalo regulisaće komandanti ešelona.

4.  — Određene marševske ciljeve, kako dnevne, tako i krajnje, ne treba razumeti bukvalno, već tu dolazi u obzir i okolina ovih mesta, te da se zagarantuje što bolji smeštaj, ishrana i bezbednost.

Naređenja za dalje pokrete izdaću blagovremeno.3

5.  — Pre odlaska trupa, koje idu od Pljevalja, imaju se svi teški ranjenici i bolesnici nesposobni za pokret peške prebaciti do bolnice, koja se ima obrazovati u Goraždu za sve jedinice.

Evakuaciju ranjenika regulisaće komandant Srpskog udarnog korpusa sa svojim motornim vozilima.

Komandant ešelona pod a) odrediće mesto za bolnicu u Goraždu. Komandanti korpusa, koji imaju lekare hirurge upu-tiće ih u ovu bolnicu na rad. Upravu nad bolnicom u Goraždu preuzeće referent Saniteta SUKI-a, kao najstariji oficir-lekar.

O ishrani ranjenika u bolnici staraće se komanda mesta u Goraždu. Ranjenici u pogledu ishrane dolaze na prvo mesto — pre zdravih.

6.  — Pljačkanje i samovoljno oduzimanje od strane pojedinih vojnika zabraniti po cenu streljanja pljačkaša.4 Sve nabavke vršiti u prvom redu kupovinom. U koliko se ne bi raspolagalo novcem za uzete artikle izdavati potvrde. Pri nabavkama uvek nabavljački organi da se obrate na naše odbore, a u koliko ovih nema, uzeti u komisiju i članove opštinske uprave, a u koliko i ovih nema onda bar viđenije građane.

7.  — Veza: Radio veza po dosadašnjem. Kuririma do mene i između ešelona. Na ovom pravcu postoji neoštećena telefonska linija, ali nedostaju telefonski aparati. Naredio sam da se i oni instaliraju. Komandanti ešelona po stizanju na određene marševske ciljeve zainteresovaće se da li u dotičnom mestu i gde postoji telefonski aparat. U koliko kod koga komandanta postoji telefonski aparat sa njime se priključiti za liniju ako u dotičnom mestu već ne postoji instaliran aparat. Pri obavljanju telefonskih razgovora biti obazriv i važnije podatke predavati šifrom.

DOSTAVLJENO:

K-tu — đen. Radovanoviću, puk. Keseroviću, ppuk. Račiću, Mladeribviću, majoru Mihajloviću, Pazarcu.

EKSPEDOVAO: NAČELNIK ŠTABA — đštabni major,

Živ. D. Andrić

KOMANDANT

diviziski đeneral, Miroslav Trifunović

M. P.4

1  Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 21, reg. br. 37/3 (S-V-65).

2  Na karti 1:100.000: Pljevlja. O zauzimanju tog mesta od strane četničkih jedinica vidi dok. br. 95, nap. 6.

3 Osim zapovesti Komande Srbije od . 30. novembra 1944 (vidi dok. br. 110), druge zapovesti i naređenja te komande, kojim se re-gulišu dalji pokreti četničkih snaga iz Sandžaka na prostoriju Čajniče — Goražde — Foča, nisu pronađeni. Njihovo povlačenje na pome-nutu prostoriju trajalo je sve do kraja novembra 1944. Iz tog vremena sačuvan je izvestan broj naređenja i zapovesti nekih štabova korpusa i grupa korpusa. (Vidi Arhiv VII, Ca, k. 54, reg. br. 12/6: zapovest Štaba 3. grupe korpusa od 16. novembra 1944, k. 45, reg. br. 28/4: naređenje Štaba 1. šumadijskog korpusa od 16. novembra 1944, k. 45, reg. br. 26/4: naređenje istog Štaba od 17. novembra 1944; k. 33, reg. br. 51/5: zapovest Komande Sumadijske grupe korpusa od 27. novembra 1944; k. 45, reg. br. 4/5: naređenje Štaba 1. šumadijskog korpusa od 27. novembra 1944). U ovoj knjizi vidi dok. br. 133 i 137.

4 Okrugli pečat: »Komanda jugoslovenske vojske u otadžbini — Gorski štab br. la«.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument