ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


MOLBA DRAŽE MIHAILOVIĆA OD 16. NOVEMBRA 1944. KOMANDANTU SAVEZNIČKIH TRUPA NA SREDOZEMLJU DA PRIMI NJEGOVU DELEGACIJU RADI REŠENJA ODNOSA IZMEĐU PARTIZANA I ČETNIKA1

Gospodine generale,

Radiogramom od 16. novembra 1944. predložio sam Vam i zamolio Vas da primite delegaciju od strane Centralnog nacionalnog komiteta i sa moje strane.2 Dolazak ove delegacije kod Vas, bio bi od velike koristi za rešavanje mnogih problema u Jugoslaviji, koji su od interesa za saveznike, naročito Veliku Britaniju. Stoga koristim ovu priliku da Vam se obratim u vezi tog pitanja.

Delegacija bi bila tako kombinovana, da Vi možete steći jasnu sliku o situaciji u Jugoslaviji, što bi Vam olakšalo rešenje mnogih problema, na prvom mestu da biste zaustavili građanski rat koji uništava ne samo narodnu imovinu već i mnoge živote. Čitav narod se nada da će Velika Britanija učiniti sve da se taj problem reši što pre bude moguće. Poslao sam Vam, s tim u vezi, 8. novembra memorandum br. 1, uz više detalja.3

Članovi delegacije bili bi:

Pukovnik Luka Baletić i pukovnik Petar Baćović; članovi centralnog nacionalnog komiteta: Aleksandar Aksentijević, ranije predstavnik člana skupštine; Radovan Blagojević, član ju-goslovenske trgovinske delegacije; Vladimir Predavec, ing i Mi-leta Prodanović, zemljoradnik.

Ukoliko ste saglasni sa ovim predlogom, biće potrebno da pošaljete avion da pozove tu delegaciju. Čim nam stigne vaš odgovor, saopštićemo mesto gde se avion može spustiti.

Dolazak ove delegacije mogao bi se zadržati u strogoj tajnosti, ukoliko Vi mislite da je to potrebno.

Molim da primite moje najiskrenije poštovanje gospodine generale.

16. novembar 1944.

Slobodne jugoslovenske planine

General

Drag. M. Mihailović

Glavnom komandantu savezničkih trupa na Sredozemlju. Generalu gospodinu Vilsonu.

1 Kopija originala (pisanog na mašini, na engleskom jeziku) u Arhivu VII, Ca, k. 20, reg. br. 32/5 (VK-Y-825).

2 Taj telegram nije pronađen.

3 Vidi dok. br. 100.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument