Dragoslav Parmakovic: MACVANSKI PARTIZANSKI ODRED
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Народ и комунисти Мачве, Јадра и Поцерине спремно су дочекали и прихватили позив Комунистичке партије Југославије за оружану борбу против окупатора и домаћих издајника. Основан је Мачвански (Подрински) народноослобоилачки партизански одред, који је убрзо постао један од најбројнијих и најактивнијих у Србији. Крајем четрдесет прве, $па до марта идуће године, Одред је разбијен, али народноослободилачки покрет није био угушен. У јесен 1943. године поново је основана Мачванска партизанска чета, која потом постаје одред, ударни батаљон, бригада.

Подручје оснивања, мобилизације људства, војног и политичког деловања било је, или је првенствено требало да буде, подручје шабачког округа. Носилац задатака, организатор и руководилац народноослободилачког покрета, оснивач и главна снага Одреда била је партијска организација шабачког округа и њено руководство — Окружни комитет, односно, Окружно поверенство КПЈ.

Партијска организација шабачког округа и надлежност њеног руководства — Окружног комитета — простирала се само на срезове: поцерски, са седиштем среза и округа у Шапцу, мачвански, са седиштем среза у Богатићу и јадрански, са седиштем среза у Лозници. Тако је остало и за време рата, све до фебруара 1944. године. Према томе, под појмом шабачки (партијски) округ и територија Мачванског (Подринског) партизанског одреда, подразумева се, од 1941. до фебруара 1944. године, територија трију наведених срезова.

Од, фебруара 1944. године у сасгав партијске организације шабачког округа улазе још два среза бившег подринског, тада шабачког, округа: азбуковачки и рађевски. То је значило да и целокупна организација народноослободилачког покрета и дејства Мачванског партизанског одреда треба да се прошире и на ове делове округа, према датим условима и могућностима.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument