Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Kraći odmor u selima oko Voćina

 

Nakon dva i po mjeseca 12. slavonska brigada ponovno se vratila na teren oko Voćina i Podravske Slatine, i razmjestila u selima: Macute, Bokane, Ćeralije i Drijenci. Brigada je bila omiljena u čitavoj Slavoniji. U tim selima narod i omladina su svoje simpatije i ljubav prema borcima ispoljavali na poseban, gotovo porodičan i rodbinski način. U prolazu kroz Voćin, Macute i sve do Ćeralija i Rijenaca, narod i omladina su samoinicijativno i masovno izašli da dočekaju borce 12. brigade sa cvijećem, voćem i rakijom. Ali, i sa suzama za onima kojih više nije bilo u stroju, koji su ostali kao trajni spomenici u borbama oko Lepoglave, Varaždina, Trakošćana.

Tako prisan i dirljiv doček niko nije očekivao. Ali, narod tog kraja nije zaboravio da su borci 12. brigade bili prvi koji su ga branili i štitili od ustaških progona, pljački, ubijanja i odvođenja u koncentracione logore. Narod nije zaboravio da su borci brigade tri puta za redom u višednevnim i žestokim borbama oslobađali Voćin, Podravsku Slatinu, Slatinski Drenovac i Orahovicu i, na taj način, zaštitili njihove živote i imovinu. Na zahtjev stanovnika navedenih sela i omladine, borci su proveli nekoliko prijatnih dana u domovima svojih domaćina, koji su učinili sve da se borci prijatno osjećaju.610

609) Arhiv VII, f. NOP-a k-470 reg. br. 28/6.

61°) O dočeku koji je narod u selima oko Voćina priredio 12. brigadi, politički komesar 12. divizije u svom izvještaju komesaru Korpusa kaže: »Dolaskom 12. udarne na sektor između Voćina i Podravske Slatine, narod u selima Macute, Bokane, Ćeralije i Rijenci priredio je borcima naročito srdačan doček. . . od svih štabova brigada najekspeditivniji je Štab 12. udarne brigade«. Arhiv VII k. 881-A reg. br. 8/1—21; k. 892-A reg. br. 19/2-10 i Zbornik . . ., V, knjiga 18.

Krajem avgusta i početkom septembra 1943. u Brigadi je bilo 1294 borca, od toga 136 drugarica. Po nacionalnom sastavu bilo je: 482 Hrvata, 911 Srba, 13 Muslimana, 10 Mađara i 10 Slovenaca. Socijalni sastav: radnika 279, seljaka 1008, đaka i studenata 15. Od naoružanja, Brigada je imala: 859 pušaka, 75 puškomitraljeza i mitraljeza, 21 automat, 4 protivtenkovska topa i 4 teška minobacača. Arhiv VII k-908 reg. br. 26/3, k. 892 reg. br. 20/1.

U tom periodu u Brigadi je bilo 590 komunista, članova KPJ, kandidata i članova SKOJ-a. Po nacionalnom sastavu bilo je 120 Hrvata, 467 Srba i po 1 Čeh, Mađar i Musliman. Arhiv VII f. NOP-a k. 881 reg. br. 5/4.

^^ A

Ubrzo je došlo do kapitulacije Italije, a to je bio prelomni politički događaj koji je doveo do još snažnijeg poleta i jačanja NOB-a i konačnog opredjeljivanja onih koji su se još kolebali i bili pasivni posmatrači događaja na ratnoj sceni. U Slavoniji je, takođe, došlo do bujanja NOBa, naročito među stanovništvom hrvatske nacionalnosti koje se direktno uključivalo u oružanu borbu. Na toj platformi dolazi do formiranja dvije nove partizanske brigade: Brodske i Čehoslovačke.[1] Radi operativnijeg rukovođenja partizanskim odredima, Štab Korpusa formirao je dvije komande - istočnu i zapadnu, za rukovođenje i komandovanje sa šest partizanskih odreda.

Po naređenju Glavnog štaba Hrvatske, 28. slavonska divizija napustila je Slavoniju i otišla u sjeverozapadnu Hrvatsku gdje se borila 6,5 mjeseci i znatno doprinjela razvoju NOB-a i oružane borbe u tom dijelu Hrvatske.



Arhiv VII k. 470 reg. br. 10/3, k. 881 reg. br. 18/8, k-881-A reg. br. 17/8.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument