Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Uvođenje činova i ocjenjivanje starješina

 

Krajem avgusta 1943. sa zakašnjenjem od oko 4 mjeseca, u Štab Brigade stigla je informacija o uvođenju činova u NOV i POJ. U naređenju Štaba 1. slavonskog korpusa doslovno se kaže: »Da se za čin majora može predložiti komandant brigade, za čin kapetana komandant bataljona, za čin poručnika komandir čete a za potporučnika komandir voda. Kriterijumi za unapređivanje bili su dosta oštri. Da bi starješina bio predložen za unapređenje u čin koji odgovara njegovom formacijskom položaju, morao je da zadovolji nekoliko uslova: da je lično hrabar, da duže vremena uspješno rukovodi jedinicom, da nije kažnjavan, da ima uslove za razvoj, i da se pravilno odnosi prema borcima i narodu.

Informacija o uvođenju činova primljena je u Brigadi sa velikim interesovanjem, kako u boraca, tako još više u starješina. To je bio novi kvalitet koji je doprinio daljem organizacionom usavršavanju i kadrovskoj izgradnji NOV i POJ, a imao je i veliki moralni podsticaj.

Između 10. i 15. avgusta, po naređenju Štaba Brigade, u svim jedinicama su po drugi put u toku 6 mjeseci napisane karakteristike za sve starješine, od komandira voda i zaključno sa članovima štabova bataljona. Prve karakteristike za starješine u 12. NOU brigadi napisane su u martu 1943. Inicijativu za pisanje pokrenuo je komandant 12. slavonske divizije Petar Drapšin. Tu svoju inicijativu osnažio je i naređenjem štaba Divizije.574 Drapšin je bio cjelovita vojna i politička ličnost. On je cjenio da je za pravilno vođenje kadrovske politike i uzdizanje mladih starješina, koje se ističu hrabrošću i vještinom u vođenju svojih jedinica, potrebno prikupljati i analizirati pisane ocjene i, na toj osnovi, vršiti selekciju najboljih i najsposobnijih. Na osnovu toga može se zaključiti da je u 12. slavonskoj NOU brigadi još početkom 1943. izgrađen sistem s objektivnim kriterijumima za ocjenjivanje starješina koji su omogućili Štabu Brigade i Divizije da do kraja rata vode uspješnu kadrovsku politiku.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument