Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Domobranski artiljerijski divizion iz Jalkovca u 12. diviziji NOVJ  

 

Komandant domobranskog artiljerijskog diviziona u Jalkovcu, pukovnik Demetar Varda, strpljivo je čekao godinu i po dana da svoj divizion preda Narodnooslobodilačkoj vojsci pošto Kalnički NOP odred, nije bio u stanju da garantuje uspješan prelaz na partizansku stranu. Varda Demetar je od prvog dana okupacije bio nepomirljivi protivnik Ante Pavelića i tzv. NDH.[8] Noću između 7. i 8. jula 1943. organizovao je predaju garnizona i dobrovoljni prelazak artiljerijskog diviziona naoružanog sa 8 haubica 100 mm, 2 vagona artiljerijskih granata, 150 domobrana i 5 oficira.[9] Za vrijeme predaje pukovnik Varda održao je prisutnim domobranima, oficirima i podoficirima patriotski govor: »Vama je pripala čast što ste kao pošteni Hrvati osudili politiku tzv. NDH i suprotstavili se Paveliću i njegovim plaćenicima, te prešli na stranu narodne vojske u čijim ćete se redovima i vi boriti protiv fašizma za nacionalno i socijalno oslobođenje naše zemlje«.543 Nakon evakuacije ratnog materijala, spaljeni su svi vojni objekti, koji su izgorjeli do temelja, a eksplozije zapaljenih artiljerijskih granata i drugog eksplozivnog materijala čule su se i nakon 48 sati.

U žurbi je greškom uništeno 6 haubica i 2 vagona artiljerijskih granata. Sa malo više inicijative i snalažljivosti, mogao se sa zaplijenjenim haubicama i granatama izvršiti napad na Varaždin u kome se nalazilo oko 400 domobrana. Prelaz artiljerijskog diviziona u 12. diviziju NOVJ bio je izuzetan šok i iznenađenje za neprijatelja.

Za to vrijeme, 12. brigada nalazila se na obezbjeđenju kod Varaždina (3 km udaljeno od Jalkovca), Varaždinskih Toplica i Ludbrega. Drugi bataljon 12. brigade izvršio je demonstrativni napad na Varaždinske Toplice.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument