Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Legendarna borba kod sela Čosinac

 

Dok su bataljoni 12. slavonske brigade napadali na neprijateljeva uporišta Ferovac, Bektež, Kulu i Darkovac, 2. četa 2. bataljona dobila je zadatak da 29. maja 1943. organizuje osiguranje prema Pleternici kod sela Čosinac. Oko 15 sati pojavio se izviđački avion koji je mitraljirao i izbacio 10 bombi na položaj čete. Pod zaštitom aviona, oko 300 ustaša, koje su bile skrivene u žitu, izvršilo je napad na 60 boraca 2. čete. Došlo je do dramatične i neravnopravne borbe, kada je na svakog borca 2. čete napadalo 5 ustaša. Iako su bili iznenađeni, borci 2. voda kojima je komandovao Dušan Ćasić brzo su se snašli i zasuli ustaše ručnim bombama i nanijeli im gubitke. Međutim, ustaše su procijenile da su nadmoćnije u živoj sili i naoružanju, i zbog toga izvode nekoliko juriša ručnim bombama. Posljednjim snagama 2. četa uspijeva da se suprotstavi, odbijajući juriše i braneći položaje na kojima se nalazila. U dramatičnom trenutku kada je došlo do borbe prsa u prsa, i životi boraca dovedeni u pitanje, glavni junak i stub odbrane čete bila je Mladenka Ostojić, politički komesar čete. Ona je zajedno sa borcima bacala bombe na ustaše, bodrila borce da izdrže sa pokličem »Udrite krvnike! Živjela sloboda«.[1]

Neravnopravnu borbu 2. čete sa ustašama čuo je komandant 1. bataljona Stanko Prodanović. Po instiktu partizanskog komandanta, brzo je reagovao i poveo svoj bataljon da pomogne 2. četi. Bez pomoći 1. bataljona 2. četa nije imala nikakve šanse da se izvuče, jer su je, pored 300 ustaša, bombardovalo i mitraljiralo 6 neprijateljevih aviona. Uz pomoć 1. bataljona neprijatelj je razbijen i naneseni su mu osjetni gubici. Četa je pretrpjela gubitke od 12 boraca na čelu sa hrabrim komesarom Mladenkom Ostojić.

Poslije tragedije kod sela Čosinac, Štab Brigade i Štab 2. bataljona ocijenili su da se komandir čete Milorad Vidović nije snašao u toku borbe. Kao što je poznato, Vidović je bio jedan od glavnih junaka prilikom napada na Podravsku Slatinu i napada na neprijateljeve tenkove na Bučju za vrijeme neprijateljeve ofanzive »Braun«. U borbi kod sela Čosinac nije se snašao. U kritičnom trenutku njegovu ulogu preuzela je Mladenka Ostojić, politički komesar čete. Ona je bila psihički stabilnija i kao starješina veoma odlučna. Komandovala je četom u izuzetno teškoj i neravnoj borbi, i ušla u legendu. Milorad Vidović, i pored svih zasluženih priznanja i pohvala od Štabova brigade, divizije i Glavnog štaba Hrvatske, smjenjen je sa dužnosti komandira čete. Na njegovo mjesto postavljen je Milan Gredeljević iz sela Korita kod Pakraca.[2]



49?) Dan ranije 28. maja 1943. Mladenka Ostojić je na četnom sastanku okupljenim borcima čitala stihove iz pjesme »Grob u žitu« od Branka Ćopića. Kao da je već tada naslućivala tragičnu sudbinu svoje čete na čijem je čelu sutradan poginula zajedno sa 12 slavonskih boraca, gotovo na sličan način kao i Ćopićevi krajiški proleteri. U NOVJ od 1942. Rođena na Braču. U 12. slavonsku brigadu došla je nakon njenog formiranja. Bila je borac, politički delegat i politički komesar čete. Poginula je 29. maja 1943. kod sela Čosinac. Iz sjećanja o borbi kod Čosinca hrabri puškomitraljezac 12. slavonske brigade Trivun Ogar.

[2] u NOVJ od 1941. Bi je borac, puškomitraljezac, komandir voda i komandir diverzantske čete. Posebno se istakao u napadu na Podgorač, kada je minirao srednjevekovni dvorac u kome se nalazilo oko 100 neprijateljevih vojnika. . Njegovom zaslugom likvidirano je uporište Podgorač, u kome je uništeno 500 neprijateljevih vojnika. Poginuo je novembra 1944. prilikom napada na Našice.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument