Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Napad na Ferovac, Bektež, Kulu, Darkovac i Ljeskovicu

 

U napadu na Bektež, Kulu, Darkovac i Ljeskovicu učestvovala je 12. slavonska brigada.[1]

Dok je ona vršila demonstrativni napad na Slavonsku Požegu, 17. i 18. brigada napadale su na Kutjevo, ali su udarile u prazno. Na neprijateljevo uporište Ferovac 29. maja 1943. napadao je 3. bataljon 12. slavonske brigade. I ako su dijelovi 16. ustaške bojne pružili žilav otpor u taktičkom pogledu, napad je potpuno uspio. Ubijeno je 25, a 16 ustaša je zarobljeno. Ostali su se razbježali u pravcu Jakšića i Slavonske Požege. U borbi su se istakle sve tri čete s komandirima Milutinom Vujnićem, Vlajkom Gavrilovićem, Nikolom Petrovićem i vodnicima iz 2. čete: Brankom Baričevićem i Markom Kljajićem. Od boraca se istakao Nikola Lasić, Ilija Gajić, Andrija Grudanić, Veljko Petrović i Ivan Moslavac. Ipak, vodnik 1. voda 2. čete Branko Baričević, ispoljio je neobičnu hrabrost i inicijativu. On se sa svojom »zbrojovkom« provukao kroz 15 metara visoki dimnjak fabrike špiritusa i, s vrha dimnjaka, gađao ustaše u rovovima i bunkerima i doprinjeo bržoj likvidaciji ustaške posade.495 U toku borbe bataljon je imao 6 ranjenih boraca, a poginuo je Branko Vujić iz Gornjih Boraka kod Daruvara.

Dok je 3. bataljon napadao na ustaško uporište u Ferovcu, 2. bataljon je napadao neprijateljevo uporište u Bektežu. Do prave borbe nije došlo jer su ustaše pobjegle u pravcu Pleternice. Poslije bjekstva ustaša iz Kutjeva i Bekteža i likvidacije ustaškog uporišta u Ferovcu, bataljoni 12. brigade noću 29. na 30. i 30. maja ušli su u neprijateljevo uporište Kulu, ali borbe nije bilo.[2] Iz Kule je pobjegao folksdojčerski bataljon »Princ Eugen« za brze intervencije u pravcu Pleternice i Slavonske Požege, a iz Bekteža jedna ustaška satnija. U borbama koje je vodila, 12. slavonska brigada je ubila oko 50 neprijateljskih vojnika i 158 zarobila. Zaplijenjeno je: 8 puškomitraljeza, 152 puške, 5 automata i 20.000 metaka. U neprijatelje vim uporištima Kuli i Darkovcu, zaplijenjene su veće količine hrane i krupne stoke. Neprijatelj je pobjegao iz 10 uporišta a Požeška kotlina oslobođena je sve do Pleternice i Slavonske Požege. Brigada je imala minimalne gubitke: 3 poginula i 16 ranjenih boraca.

U Štabu 1. korpusa, štabovima divizija i Brigade nije se mogla pretpostaviti mogućnost totalne panike i bjekstva iz većeg broja neprijateljevih uporišta.



[1]) Zbornik . . ., tom V, knj. 15, str. 236.

Prema sjećanju Dušana Prodanovića, borca 1. voda 2. čete 3. bataljona.

[2]) Zbornik . . ., tom V, knj. 16, str. 7, 9, 18, 22, 39, 45, 112 i 116. Arhiv VII f. NOP-a k 812 reg. br. 14/2. Na osnovu zvaničnih izvještaja njemačkih štabova za godinu dana poginulo je oko 6.000 folksdojčera.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument