Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Oslobođenje Vilić Sela

 

U napadu je učestvovao 3. bataljon i, poslije tri sata borbe, likvidirao neprijateljevu posadu i oslobodio Vilić Selo. Dio neprijateljeve posade je uništen, a drugi dio je uspio da pobjegne u pravcu Slavonske Požege. Zaplijenjeno je nekoliko sanduka municije i dosta ratnog materijala.42^ U izvještaju Štaba 12. slavonske brigade kaže se daje stanovništvo sela hladno dočekalo borce 12. slavonske brigade. To je bilo, donekle, i razumljivo, jer od 1941. u selu se neprekidno nalazila ustaška posada koja je vršila zvjerstva u srpskim selima: Čačevac, Rasna, Koprivna, Kujnik, Pasikovci. Napad na Vilić Selo i njegovo oslobođenje iznenadilo je neprijatelja.

Prema sjećanju Krunoslava Leontića, tada sekretara Vojnog komiteta u Slavonskoj Požegi,429 njemačka obavještajna služba je prikupila podatke da se glavnina snaga 12. slavonske divizije nalazi sjeverno od Kamenske, i da su partizani u teškom stanju zbog epidemije pjegavog tifusa. Komanda 2. domobranskog zbora, komanda njemačke 187. divizije i 1. divizije ocijenile su da je partizanski položaj nezavidan i da je to velika šansa za uništenje 12. slavonske brigade i slavonskih partizana u cijelini koji se nalaze u rejonu Bučje - Kamenska - Ravna Gora. Prema tome neprijatelj je najveći dio svojih snaga usmjerio u pravcu gdje se nalazila 12. slavonska brigada. Ali, poslije pristizanja neprijateljskih snaga, 12. slavonska brigada već se probila iz okruženja na planinu Psunj. Iste noći kada je napadnuto Vilić Selo, diverzantska grupa 12. slavonske brigade na glavnoj željezničkoj pruzi Zagreb - Beograd digla je u vazduh jednu njemačku kompoziciju sa ratnim materijalom u rejonu sela Rajića.

425)                       Arhiv^VII, f. NOP-a k. 908 reg. br. 4/3.

426)                       Arhiv VII, NA, mikroteka NAV-T-315, r 1553, s. 51135-8.

427)                       Arhiv VII, Na, mikroteka NAV-T-315 r, 1555, s. 124-35.

428)                       Arhiv VII, f NOP-a k. 908 reg. br. 7/3.

429)                       Sjećanje učesnika NOR-a 1941-42, knj. 14, str. 200.

 

Informativna služba 12. slavonske brigade prikupila je podatke da se u »Leštatu« nalaze njemačke snage jačine dva bataljona. Odmah je donesena odluka da se neprijatelj napadne sa dvije grupe bataljona. Prva grupa u sastavu: Prvi, 2. i 3. bataljon napali su »Leštat« u noći između 2. i 3. aprila sa zapadne strane, a druga grupa u sastavu: 4. bataljon 12. slavonske brigade napadala je s istočne strane. Napad na Leštat bio je uzaludan jer se neprijatelj pravovremeno izvukao u nepoznatom pravcu. Do ovog uzaludnog napada došlo je zbog slabog rada informativne i obavještajne službe 12. slavonske brigade koja nije obezbjedila kontakt izviđačkih dijelova sa neprijateljem. Slučaj je poučan i zbog toga što se 12. slavonska brigada nije zadovoljavala da se probojem iz okršaja izvlači, već je tražila susrete i okršaje s neprijateljem.[1]



[1] od 20. do 31. marta, 16. i 18. slavonska brigada izvojevale su krupne pobjede kod Slatinskog Drenovca, na Cipelovcu i Češljakovačkom visu na Papuku. U prva tri dana te dvije brigade su u noćnim borbama razbile i djelimično uništile dvije neprijateljeve bojne na Cipelovcu i Češljakovcu.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument