Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Napad na veća neprijateljeva uporišta

 

No, u drugoj polovini maja 1942. u Slavoniju je došla Banijska proleterska četa sa 65 boraca na čelu sa komandirom Nikolom Demonjom,[1] a u junu, sa Motajice preko Save u Slavoniju je prešlo 110 boraca - ostatak Krajiškog proleterskog bataljona koji je stradao u višednevnim borbama sa četnicima i Nijemcima u centralnoj Bosni. U septembru 1942. u Moslavinu je došla 7. banijska brigada. To su bile respektivne snage, sa iskusnim vojnim i političkim starješinama i prekaljenim borcima koji su do tada učestvovali u mnogim borbama i u napadima na neprijateljeva utvrđena uporišta. Njihovim dolaskom prvi put se organizuju i vrše napadi na veća neprijateljeva uporišta u opštinskim i kotarskim mjestima. U junu i julu, avgustu i septembru 1942, banijske i krajiške jedinice, zajedno sa 1. slavonskim partizanskim odredom, izvršile su niz napada na neprijateljeve garnizone i likvidirale uporišta: u Kamenskoj, Siraču, dva puta u Miokovićevu, Orahovici, u Slatinskom Drenovcu, Gojilu, Grubišnom Polju i na kraju u Španovici. Sedma banijska brigada postigla je velike uspjehe u napadu na Grubišno Polje, Kloštar, Pitomaču, Veliku Mlinsku, Trpinjski gaj itd.

U toku četvoromjesečnih ofanzivnih dejstava, bilo je preko četrdeset borbi koje su, uglavnom, završene s uspjehom. Napadi i likvidacija većih neprijateljevih uporišta imale su izvanredan moralni učinak u narodu, a u neprijatelja izazvale strah i nesigurnost. U tim akcijama ubijeno je oko 850 neprijateljevih vojnika i 250 zarobljeno. Zaplijenjeno je 550 pušaka, 30 puškomitraljeza i 33.000 metaka. Partizanske jedinice imale su 50 poginulih i 70 ranjenih boraca. Koliko su ti uspjesi bili značajni za mobilizaciju novih boraca, vidjelo se po tome što je već u avgustu formiran i 2. NOP odred. Za komandanta je postavljen Rade Knežević Tihi,[2] a za političkog komesara Stjepan Funarić Jota.[3]  

Glavni štab Hrvatske u svom izvještaju Vrhovnom štabu NOV i POJ od 7. oktobra 1942. godine, piše: »U 3. operativnoj zoni za četiri mjeseca u Slavoniji su nastale značajne promjene. Partizanski pokret je prilično ojačan. Broj partizana porastao je na 1.700, a u maju je bilo 650 boraca. Partijska organizacija se učvrstila, disciplina porasla, a isto tako i borbeno iskustvo. Naročito se opaža porast krupnih i složenijih operacija, kao napad na Grubišno Polje, Gojilo, Miokovićevo i Španovicu. Tom razvitku slavonskih partizana mnogo je doprinijelo bavljenje Banijske proleterske čete, a u zadnje vrijeme i prisustvo Sedme banijske brigade. U Slavoniji postoje uslovi za široki razmah narodnooslobodilačke borbe, teren je veoma povoljan a politička situacija takođe. Pitanje prehrane i mnogo većeg broja partizana ne predstavlja mnogo veću teškoću. Velika je slabost slavonskih jedinica, njihov nacionalni i socijalni sastav. Operacije se vode uglavnom na planinskim masivima Papuka, Psunja, Bilo-gore, Krndije i Dilj-gore i njihovoj okolini. Svojom borbom slavonski partizani oslobodili su oko 100 sela, te je oslobođeni teritorij prilično veliki. Poslednja ofanziva u Slavoniji bila je većeg obima. Neprijatelj je popalio, opljačkao i pobio narod u pet velikih srpskih sela. Četničkih tendencija u Slavoniji nema, nisu došle do izražaja u organizacionoj formi. Prilikom žetve slavonski partizani zapalili su veće količine žita i 120 vršalica. Tako je vršidba u nekim krajevima potpuno onemogućena. U Slavoniji su već stvoreni svi uslovi za formiranje brigade te ćemo u tom pogledu dati potrebna naređenja i uputstva«.[4]



Na zahtjev GŠH, Banijski partizanski odred formirao je 30. marta 1942. godine u selu Brestik, u podnožju zapadnih obronaka Šamarice, Banijsku proletersku četu, name- njenu za podršku i razvoj ustanka u Slavoniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Brojno stanje čete iznosilo je 65 boraca. Od toga 20 članova Partije, 11 kandidata i 39 skojevaca. Po nacionalnom sastavu, 47 Srba i 18 Hrvata, a po socijalnom 41 radnik, 14 seljaka i 11 đaka i studenata. Popuna čete je izvršena, 49 iz Banije, osam iz Siska, šest iz Zagreba, jedan iz Gorskog kotara i jedan iz Duge Rese. Uz prethodne borbe, posle dugih marševanja, proleteri su 21. i 22. maja stigli u Slavoniju u kompletnom sastavu.

[2]) U NOVJ od 1941. Do tada bio je komandir čete i komandant bataljona. Jedan od organizatora ustanka u pakračkom kraju, neustrašiv borac i rukovodilac, ne samo u svom kraju već u čitavoj Slavoniji.

[3]) Poslije rata 27. novembra 1953. proglašen za narodnog heroja Jugoslavije. Umro u Beogradu 1979.

[4]) Arhiv CK SKJ (CK KPJ) reg. br. 2816.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument