Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Diverzantske akcije na pruzi Beograd-Zagreb

 

U oktobru i novembru 1942. slavonski diverzanti nanijeli su okupatoru u tzv. NDH teške gubitke.250 Grupa od osamnaest mladih i neustrašivih boraca, koji su pri Štabu 3. operativne zone završili diverzantski kurs, raspoređena je duž glavne željezničke pruge od Banove Jaruge do Vinkovaca. Za 25 dana oni su sa 150 kg eksploziva izvršili pet veoma uspješnih diverzija. Digli su u vazduh četiri neprijateljeve kompozicije sa živom silom i ratnim materijalom. U gomilama zdrobljenih i isprevrtanih vagona, našlo je smrt oko 500 neprijateljevih vojnika, a više stotina je ranjeno. Uništeno je 70 vagona i 7 lokomotiva, a saobraćaj je obustavljen u trajanju od preko sto sati u kraćim i dužim intervalima.[1]To je kod okupatora izazivalo divlji bijes, jer, preko 80 transportnih vozova sa trupama i ratnim materijalom nije stiglo na planirana odredišta. Zakašnjenja su bila od pet i više dana.[2] Minirana su i četiri željeznička mosta na komunikaciji: Okučani, Daruvar, Pivnice - na rijeci Orljavi kod Orljavca, u ukupnoj dužini od oko 100 metara. U Banovoj Jarugi, 150 m od željezničke stanice, diverzanti su minirali i zapalili rezervoar sa 500 tona nafte. Izgorjela su sva postrojenja s instalacijama i kompozicija transportnog voza, koji je u trenutku eksplozije i požara, naišao iz pravca Kutine.

Prvi i 2. NOP odred postizali su zapažene vojne uspehe. U napadu na voz na pruzi Banova Jaruga-Pakrac, 1. partizanski odred zaplijenio je 120 pušaka, 400 pari odjeće i obuće i drugi ratni materijal. Infiltracijom u pozadini neprijateljevih snaga u pravcu Osijeka, napadom na domobranske radne bojne, 2. partizanski odred nadoknadio je skoro sve što je ranije propustio. Kao što se vidi, borbena aktivnost partizanskih odreda i 12. slavonske brigade u jesen 1942, direktno su uticali na dalji razvoj oružane borbe i formiranje novih partizanskih brigada i 12. slavonske divizije. Međutim, ta aktivnost izazvala je veoma ozbiljna reagovanja od komandanta njemačkih trupa u tzv. NDH, generala Rudolfa Litersa i opunomoćenog njemačkog generala u Zagrebu, Edmunda Gleza Horstenaua.

U svom desetodnevnom operativnom izvještaju, opunomoćeni general Horstenan kaže: »... Sjeverno od Save u Slavoniji zaoštrava se situacija zbog jačanja ustanka u najbogatijem dijelu zemlje između Save i Drave, gdje se sprovodi koncentracija i organizacija komunističkih snaga. Komunisti nastavljaju sa uništavanjem željezničkih pruga i stanica, vrše prepade na pojedina uporišta i likvidaciju hrvatskih posada. Na pošumljenim visovima slavonskih brda komunisti podižu uporišta sa kojih postepeno šire svoju djelatnost, a cilj im je da stave pod svoju kontrolu čitavu teritoriju sjeverno od Save i potpuno onemoguće saobraćaj na željezničkim prugama u dolini Save i Drave i da spriječe snabdjevanje životnim namirnicama na čitavom prostoru koji još nije u njihovim rukama«.[3] U skladu sa navedenim izvještajem komandant Jugoistoka, general Aleksander Ler, naredio je da se iz Grčke u Slavoniju prebaci Štab 1. tvrđavske brigade sa tri bataljona radi obezbjeđenja glavne željezničke pruge na potezu od Banove Jaruge do Slavonskog Broda. Pored tvrđavske brigade, određeno je još osam ustaških bataljona za obzbjeđenje pruge. Oni su raspoređeni od Kutine do Slavonskog Broda.[4]

I pored pojačanog obezbjeđenja glavne željezničke pruge, general Liters ponovo izvještava Komandu Jugoistoka u Solunu, da je djelatnost partizana u Slavoniji u stalnom porastu i usmjerena na rušenje željezničkih pruga i privrednih objekata. Da bi paralisao dejstva partizana, Liters traži dovođenje njemačke 187. rezervne divizije, koja je, početkom novembra 1942. iz okoline Beča prebačena u Zagreb. I komandant njemačke 2. oklopne armije žali se komandantu Jugoistoka da zbog stalnog rušenja glavne željezničke pruge, na dijelu Novska - Slavonski Brod, ne može da popuni materijalne rezerve koje su svedene od 40 na 14 dana. Za popunu do norme 2. oklopnoj armiji, koja se već tada pripremala za učestvovanje u četvrtoj neprijateljevoj ofanzivi, bilo je potrebno 30 dana.



Zbornik ..., tom V, knj. 9, str. 51.

[2]) Kapacitet glavne željezničke pruge Zagreb - Beograd na oba kolosjeka za 24 časa, bio je oko 20 transportnih vozova koji su prevozili trupe i ratni materijal.

Ci A

Arhiv VII, Na, mikroteka, NAV-T-77,r, 895,s, 564, i 586-8.

[4] isto.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument