Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Neprijateljeva operacija »Slavonija«

 

U situaciji kada je okupatora i domaće izdajnike u Slavonskoj Požegi, kao i u većem broju okolnih sela, zahvatila panika i strah od partizana, najbrže je reagovao komandant njemačkih trupa u NDH, general Liters. On je izdao naređenje za protivnapad i izvođenje operacije pod nazivom »Slavonija«. U početnim dejstvima ideja njemačkog generala bila je da razbije 12. slavonsku brigadu, odsječe je od sela kao glavnog izvora snabdijevanja, a zatim nabaci na snježne grebene Papuka. U skladu sa idejom manevra, formirana je južna grupa pod komandom pukovnika Soldermana: 2. bataljon njemačkog 721. grenadirskog puka i folksdojčerski bataljon »Princ Eugen«, koja će nastupati s juga u pravcu Papuka. Četvrti gorski zdrug formirao je tri borbene grupe: zapadnu, sjevernu i istočnu, i nastupao od Pakraca, Daruvara, Podravske Slatine i Slavonskog Broda. Osnovni cilj operacije bio je da se područje, istočno od linije Podravska Slatina-Slavonska Požega, očisti od partizana i da se sva hrana, koja se pronađe u partizanskim skladištima, preveze u Slavonsku Požegu.[1]

Prije početka neprijateljeve operacije 12. slavonska brigada razmjestila se ovako: 1. bataljon nalazio se u Vučjaku, 2. bataljon u s. Striježevici, 3. bataljon u s. Šušnjarima, a 4. bataljon u s. Mrkoplju. S obzirom na to da su pokreti neprijatelja pravovremeno uočeni, Štab Brigade odlučio je da sa 1. i 3. bataljonom posjedne bilo Papuka: Uvačka Glava (k. 905), a sa manjim snagama da se kontrolišu pravci koji iz Požeške kotline izvode prema Bazovoj Glavi i s. Velika. Poslije dolaska bataljona na Bazovu Glavu, neprijatelj je otvorio jaku artiljerijsku vatru. Od 29. decembra 1942. do 3. januara 1943. Brigada se uspješno suprotstavljala južnoj grupi, i čvrsto držala položaje na liniji: Kamenska - Bilo Papuka - Uvačka i Bazova Glava, u dubokom snijegu i na niskoj temperaturi. Sa 4. bataljonom kontrolisala je pravac koji od Pakraca, preko Bučja, vodi za Kamensku u Vučjak. U početku se neprijatelj uglavnom koristio artiljerijom kojom je tukao položaje Brigade, ali kasnije je pokušao da pješadijskim snagama izbije i na samo Bilo Papuka. U tome je bio spriječen otporom 1. i 3. bataljona.

Oko ponoći 31. decembra 1942, ležeći u snijegu, borci su primjetili da se ispod njihovih položaja u Požeškoj kotlini masovno puca iz svih vrsta oružja. Većina je bila iznenađena uraganskom paljbom i borci su se međusobno čudili i pitali šta li bi to moglo da bude. Poslije kraćeg vremena jedan od boraca iz 1. čete 3. bataljona prisjetio se i glasno povikao: »Drugovi, pa to je Nova, 1943. godina!, neka vam je sa srećom«.[2]Do 3. januara 1943. Brigada je ostala na položaju, nakon čega je povučena u sela prema prvobitnom rasporedu.



[1]) Arhiv VII, f. NDH, k. 171, reg. br. 2/6.

[2] Prema kazivanju Milutina Vujnovića, hrabrog mitraljesca 1. čete 3. bataljona.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument