Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Prolaz kroz oslobođeni Maribor

 

U Maribor je prva ušla jedna četa Korpusa narodne odbrane Slovenije, a sutradan, 10. maja, ušle su i bugarske jedinice. Na maršu prema jugoslovensko-austrijskoj granici, 12. proleterska je 11. maja prošla kroz oslobođeni Maribor. Atmosfera u Mariboru bila je neobična. Grad je izgledao polumrtav, a tišina je prosto smetala. Nigde nije bilo građana, sem rijetkih prolaznika.[1] Krećući se prema jugoslovensko-austrijskoj granici, Brigada je oko 18 sati stigla u Svečinu. Tu je provela dan na odmoru, a već 13. maja, po naređenju Štaba 12. udarne divizije, dobila je zadatak da što hitnije pređe jugoslovensko-austrijsku granicu i prebaci se na sektor (Glaistefen) Glajštefena, (Glossendorfa) Glosendofa i Majerhofa. Dvanaesta proleterska brigada smjestila se u Glajstefanu, Osječka u Glosendorfu, 4. brigada u Majerhofu, Štab Divizije u selu Radiga.[2] Cilj prelaza jugoslovensko-austrijske granice bio je, u skladu sa zahtjevom Jugoslovenske vlade od 7. maja 1945. godine Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i SSSR-u, da se dio Koruške u kojoj žive Slovenci, priključi Jugoslaviji. Zbog posebnjog interesa da se oslobodi Trst, Julijska krajina i dio Koruške ispušteno je praćenje ustaške grupacije od oko 115.000 vojnika. Ta grupacija se u povlačenju prema sjeverozapadnim granicama Jugoslavije našla u trouglu Celje - Dravograd - Blajburg. Do 10. maja 1945. veća grupacija Nijemaca uspjela je da se povuče sa teritorije Jugoslavije u Austriju. Tako je njemačka 2. oklopna armija uspjela da se povuče iz rejona Maribora za svega 48 sati. Dok su svjetske novinske agencije javljale o završetku drugog svjetskog rata i bezuslovnoj kapitulaciji Hitlerove Njemačke, na tlu Jugoslavije, u rejonu Dravograda, borbe su vođene još narednih 7 dana.

Zbog malog broja komunikacija koje su, uglavnom, kanalisane kroz uske doline Slovenačkih Alpa, zakrčenih njemačkim motorizovanim trupama, ostaci od 18 ustaških divizija, s ustaškim izbjeglicama, nisu stigli da se pravovremeno povuku u Austriju. Njihovo povlačenje zaustavili su, najpre, dijelovi 14. slovenačke divizije, zatim bugarske jedinice, i, na kraju, 51. vojvođanska divizija u sadejstvu sa 12. slavonskom udarnom divizijom. Na kamenom mostu u Dravogradu, i okolnim visovima koji su bili zaposjednuti od 7. i 12. brigade 51. divizije 12, 13. i 14. maja, odigravala se posljednja ratna drama nakon završenog drugog svjetskog rata. Ustaše su odlučile da se, pošto-poto, probiju preko Dravograda na austrijsku teritoriju i predaju anglo-američkim okupacionim trupama.



[1]) U toku 1941. iz Maribora je iseljen veliki broj Slovenaca u Hrvatsku i Srbiju. Aprila 1941. Maribor je posjetio Adolf Hitler, jer je grad bio pripojen Njemačkom Rajhu. U toku rata vršeno je useljavanje Nijemaca koji su se nakon kapitulacije sa njemačkim divizijama povukli u Austriju.

a ^

Arhiv VII, f. NOP-a k. 883 reg. br. 5-7/2.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument