Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Posljednje borbe na liniji Carevdar - Križevci

 

Nakon izvršene smjene kod Malog i Velikog Grđevca, 12. proleterska NOU brigada povukla se u selo Topolovicu radi kraćeg odmora. Ali već sutradan pred zoru 28. aprila dobila je zadatak da se prebaci preko Bilo-gore i izvrši smjenu 6. brigade 36. vojvođanske divizije u rejonu Vukosavljevica-Radetić brdo. Na toj liniji, još od januara 1945, neprijatelj je imao fortifikacijski dobro utvrđene položaje. Od 23,30 sati 28. aprila 12. proleterska i 4. udarna brigada 12. slavonske udarne divizije držale su položaj na dostignutoj liniji do 29. aprila kada su, oko 20,25 sati zajedno izvršile napad na neprijateljevu odbranu. Nakon žestoke borbe i jakog pritiska te dvije brigade, neprijatelj je izbačen s položaja i prisiljen na povlačenje.

Pod pritiskom 12. proleterske i 4. NOU brigade, neprijatelj se užurbano povlačio pravcem Botino brdo - Otrovanec - Sedlarica. Noću 29/30. aprila, 12. proleterska i 4. udarna brigada vodile su borbe na liniji: Pitomača - Trešnjevica - Otrovanec. Štabovi 12. proleterske i 4. udarne brigade nalazili su se iza streljačkog stroja svojih jedinica i znatno su doprinjeli povoljnom ishodu borbenih dejstava. U toku 30. aprila na položaju na zapadnom dijelu Sedlarice, nalazio se samo 1 bataljon 12. proleterske brigade, dok su se ostali bataljoni nalazili na odmoru, jer su se punih 60 sati nalazili u neprekidnoj borbi i marševima.[1] Dok su jedinice 3. jugoslovenske armije nezadrživo nadirale u pravcu Đurđevca i Koprivnice, oko 19,50 sati 30. aprila 1945. godine 4. slavonska udarna brigada oslobodila je Otrovanec. Prvi maj je 12. proleterska proslavila u selu Dinjevcu, Osječka u Sedlarici, a 4. brigada u Otrovanecu. Toga dana jedinice 12. slavonske udarne divizije nisu vodile borbu, sem patroliranja i neposrednog obezbjeđenja.

U skladu sa zapovjesti Štaba 3. jugoslovenske armije, 12. divizija dobila je zadatak da nadire prema sjeverozapadu grebenom Bilo-gore sa zadatkom da presječe komunikaciju Bjelovar - Virje i da likvidira neprijateljevo uporište u selu Rakitnica i Hampovica. Taj zadatak izvršile su Osječka i 4. brigada u sadejstvu sa 33. divizijom 10. korpusa, dok se 12. proleterska nalazila u divizijskoj rezervi. U toku 3. maja neprijatelj je razbijen a postavljeni ciljevi su izvršeni. Jedinice 12. udarne divizije ovladale su komunikacijom Bjelovar - Virje, a neprijatelj je pretrpio gubitke od 7 poginulih i 30 ranjenih. U toku 4. maja 12. proleterska dobila je zadatak da ovlada komunikacijom Carevdar - Križevci i da poruši željezničku prugu. Postavljeni ciljevi su izvršeni, a 12. udarna divizija imala je 9 poginulih i 16 ranjenih boraca. Jedinice 36. vojvođanske divizije zauzele su 5. maja Koprivnicu i produžile nastupanje prema Varaždinu.



[1]> Zbornik ..., tom V, knj. 39, dok. 85.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument