Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Dejstva Brigade u decembru 1944.

 

U sastavu 12. udarne divizije, 12. proleterska NOU brigada vodila je ofanzivne borbe u istočnoj Slavoniji na komunikaciji Đakovo - Osijek i Podgorač - Osijek. Zatim, istočno od komunikacije Đakovo - Osijek u pozadini Sremskog fronta, u Vrbici kod Starih Mikanovaca, i čvrsto držala blokadu komunikacije Vrpolje - Đakovo - Osijek. Između Sremskog fronta i jedinica 12. slavonske udarne divizije nalazio se uži koridor od oko 30 km, koji su Nijemci uporno branili zbog izvlačenja svojih trupa iz doline rijeke Bosne. Dio snaga Nijemci su upućivali za ojačanje Sremskog fronta, a sa drugim učvršćivali desni bok u Slavoniji i na lijevoj obali rijeke Drave.

Iz procjene njemačke Vrhovne komande za Jugoistok poznato je: »Povećana aktivnost na teritoriji između Slavonije i Srema koja se do 8. decembra 1944. samo naslućivala, sada je konačno potvrđena pokretom jedinica 6. slavonskog korpusa sa 12. i 40. divizijom koje se već nalaze na liniji Đakovo - Osijek. Istovremeno, 10. korpus počeo je pokret prema Virovitici«. Nijemci su procjenili da je operativna namjera sovjetskih jedinica, 6. i 10. korpusa bila da izvrše udar prema sremskom frontu. Po drugoj varijanti da će Rusi forsirati Dravu kod Virovitice i nanijeti udar u pravcu Zagreba i Siska. Jer, Tito želi da osvoji Hrvatsku.20^ Na nivou taktičkih borbenih zadataka 12. proleterska slavonska brigada je u decembru imala osam većih borbi u zahvatu komunikacije Đakovo - Osijek i Đakovo - Pleternica. U toku decembra glavni zadatak 12. slavonske udarne divizije i 12. proleterske brigade bio je ometanje saobraćaja njemačkim kolonama koje su se povlačile iz doline rijeke Bosne pravcem Slavonski Brod - Vrpolje - Đakovo - Donji Miholjac.

Još u toku borbi za Našice, u 12. proleterskoj brigadi izvršene su kadrovske promjene. Za komandanta 1. bataljona postavljen je Luka Krajinović, do tada komandir 1. čete u istom bataljonu. Za komandanta 2. bataljona postavljen je Đoko Čanaglić, do tada komandant 1. bataljona. U Štabu Brigade za političkog komesara postavljen je Jovan Kokot. Za zamjenika političkog komesara Brigade postavljen je Nikola Bjelac, do tada sekretar Brigadnog komiteta SKOJ-a u Osječkoj brigadi.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument