Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Kadrovske promjene i pisanje karakteristika

 

Po naređenju Štaba 6. korpusa i 12. divizije u toku jula su popunjavani upitnici i napisane karakteristike za sve starješine 12. NOU brigade. Karakteristike su bile neobične, jer se od svakog starješine zahtjevalo da je sam napiše. Neobičnost karakteristika sastojala se još i u tome, što su one bile veoma kritički intonirane i sastavljene. Većina starješina ocijenila je svoje lične kvalitete i uslove za razvoj za 1-2 stepena niže od stvarnih mogućnosti. Rijetko se mogao naći starješina koji je svoje karakterne osobine i lične kvalitete u rukovođenju i komandovanju jedinicama precjenio. U to vrijeme to su, i pored visokog stepena kritičnosti, bile i najbolje karakteristike ne samo u toku rata, već i u čitavom dijelu posljeratnog razvoja.

U julu je, takođe, došlo do većih kadrovskih promjena u Brigadi. Dio starješina upućen je na raspored u druge jedinice u okviru Divizije i 6. korpusa. Jedan dio starješina, koji se duže nalazio na određenim dužnostima, uzdignut je na veći položaj. Tako, na primjer, komandant 1. bataljona Dušan Ostojić postavljen je za operativnog oficira u Brigadi, a za komandanta 1. bataljona postavljen je Đoko Čanaglić.138 Za komandanta 3. bataljona postavljen je Josip Vukojević, komandir 1. čete 1. bataljona. Za komandanta 4. bataljona postavljen je Radovan Tomić, komandir Mitraljeske čete u Brigadi. Dotadašnji komandant 4. bataljona Vlajko Gavrilović postavljen je za načelnika Štaba Brigade. Komandant 3. bataljona Milivoje Babac Obilić postavljen je za komandanta Osječke brigade. Najveći broj komandira četa i političkih komesara uzdignut je na veće dužnosti, bilo u okviru Brigade ili, u okviru Divizije. Za političkog komesara 3. bataljona postavljen je Sulejman Bešlagić, do tada politički komesar Mitraljeske čete. Do kraja avgusta 1944. u Brigadi je uzdignut velik broj starih i provjerenih boraca na nove dužnosti, jer su u Brigadu, u sve većem broju, pristizali novomobilisani borci koje je trebalo osposobljavati za sve složenije borbene zadatke.

^37> Arhiv VII, f. NOR-a, reg. br. k. 475/7-1/7. Zbornik NOR-a, tom V, knj. 29, dok. 109, str. 638-651.

138) u NOV od 1943. Bio je desetar, komandir voda i čete, zamjenik komandanta bataljona i komandant bataljona. Umro 1975.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument