Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Napad na Staro Petrovo selo, Vrbovu i Bili Brig

 

Na Staro Petrovo selo, Vrbovu i Bili Brig, napala je 12. slavonska NOU brigada u sadejstvu sa 17. i 18. slavonskom brigadom.[1] Na osiguranju prema Novoj Gradiški i Slavonskoj Požegi nalazila se 16. slavonska brigada, a 18. sa dva bataljona napadala je na željezničku stanicu i neprijateljevo uporište u Starom Petrovom Selu.[2] Početak napada određen je za 13. septembar 1943. u 23 sata. Borbeni znaci bili su: »Naša Dalmacija«.627

Prema borbenoj zapovijesti Štaba 12. brigade 1. bataljon je posjeo položaj za odbranu prema Novoj Kapeli, na liniji: k. 128, šuma Trstenica - Gospino polje (k. 131). Zadatak 1. bataljona bio je da spriječi intervenciju s tog pravca i da Novu Kapelu očisti od petokolonaša, poruši mostove prema Slavonskoj Požegi od potoka Seoci (k. 397) i dalje; k. 435, k. 220 i održava vezu sa Požeškim NOP odredom.

Treći bataljon nalazio se na osiguranju prema Slavonskoj Požegi od potoka Seoci, k. 397, k. 435 i k. 220, sa zadatkom da održava vezu sa 2. bataljonom. Četvrti bataljon dobio je zadatak da likvidira neprijateljevu posadu na željezničkom mostu u Bilom Brigu, te da poruši željezničku prugu u šumi Trstenica (k. 128) i da spriječi intervenciju neprijatelja od Nove Gradiške i Nove Kapele.[3]

Iz izvještaja 12. slavonske divizije Štabu 1. slavonskog korpusa vidi se da je napad 18. slavonske brigade na Staro Petrovo Selo otpočeo u 23 sata 13. septembra, a povlačenje izvršeno u 5 sati 14. septembra 1943. Borba je trajala 6 sati i vodila se sa 180 neprijateljevih vojnika naoružanih sa 3 teška mitraljeza, 6 puškomitraljeza, a ostali puškama. U žandarmerijskoj stanici Staro Petrovo Selo nalazilo se 60 domobrana naoružanih sa 1 puškomitraljezom i puškama. U ostalim neprijateljevim uporištima: Vrbova, Zapolje i Bili Brig, nalazilo se oko 65 vojnika, uglavnom, Nijemaca i domobrana, naoružanih puškama, puškomitraljezima i teškim mitraljezima. Napad 18. slavonske brigade nije uspio, s obzirom na to da je odbrana bila solidno organizovana, i oslanjala se na armirano-betonske bunkere, čija je prosječna visina iznosila oko 8 m. Radi se o bunkerima koji su bili izgrađeni duž željezničke pruge, ali, isto tako, i u samom uporištu. Prilaz bunkerima bio je veoma otežan zbog otkrivenog terena i zbog dobro organizovanog vatrenog sistema neprijatelja.

Na željezničkoj stanici zaplijenjena su dva vagona vune i dva vagona duvana. Uništene su tri lokomotive i 42 vagona. Uništeno je i nekoliko vagona voća i povrća namijenjenog za izvoz u Njemačku. Zaplijenjena vuna evakuisana je na oslobođenu teritoriju većim brojem seoskih zaprega a potom je podijeljena organizacijama AFŽ-a. Od nje su ispletene čarape, džemperi i rukavice za borce partizanskih brigada i odreda.

Na obezbjeđenju napada prema Slavonskoj Požegi i Novoj Kapeli, borbu sa neprijateljevim snagama koje su krenule u pomoć garnizonu u Starom Petrovom Selu, vodili su bataljoni 12. i 16. slavonske brigade i Požeški partizanski odred. Oko 7 sati 14. septembra 1943. iz Slavonske Požege krenulo je oko 800 njemačkih vojnika, koje je u kretanju dočekao Požeški partizanski odred. Pustio ih je na blisko odstojanje, a zatim otvorio plotunsku vatru i izvršio juriš. Neprijatelj je bio iznenađen i pretrpio je gubitke u poginulim i ranjenim, a Požeški partizanski odred zaplijenio je 4 puškomitraljeza, 3 automata i 24 mine za malokalibarski minobacač.

Bataljoni 12. slavonske NOU brigade (2. i 3. bataljon) u toku 14. septembra vodili su borbu s neprijateljem koji je nadirao iz Slavonske Požege preko Babije gore. Zbog slabog sadejstva između 1. i 2. bataljona na brdu Sveta Jelena iznad sela Druškovca (3 km jugozapadno od Slavonske Požege) nije postignut očekivani uspjeh.629



[1] Arhiv VII f. NOP-a k. 881 reg. br. 6/1 i k. 892 reg. br. 21/1.

[2] Arhiv VII, f. NOP-a k. 881 reg. br. 6/1 i k. 892 reg. br. 21/1.

[3] Arhiv VII, f. NOP-a k. 892 reg. br. 21/1.

[3] Arhiv VII, k. 470 reg. br. 24/2-1. Među poginulim borcima nalazio se i Ljubo Furlan, borac 1. bataljona, član Bataljonskog komiteta SKOJ-a. Isticao se izuzetnom hrabroš- ću i u izvršavanju specijalnih zadataka. Po nacionalnosti Slovenac. Zbog svoje dobrote i spremnosti da pomaže drugima bio je veoma cijenjen među borcima u svojoj četi.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument