Jozo Tomasevich: CETNICI U DRUGOM SVJETSKOM RATU 1941-1945
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BRITANSKA MATERIJALNA I FINANCIJSKA POMOĆ ČETNICIMA

Dok je trajala, britanska pomoć četnicima imala je nekoliko aspekata, uključujući kako znamo političku i propagandnu potporu, kao i tehničku pomoć u održavanju veze između četnika i jugoslavenske izbjegličke vlade.

Treba smatrati da je britanska propaganda van svake sumnje bila od ogromne vrijednosti što se tiče popularizacije četničkog pokreta i samog Mihailovića, ne samo u inozemstvu već u izvjesnoj mjeri i kod kuće, i da je zaista najzaslužnija za stvaranje legende o Mihailoviću. S unutrašnje i međunarodne točke gledišta glavna se britanska politička pomoć četnicima do jeseni 1942. sastojala u ignoriranju partizana. Ponašajući se kao da partizani ne postoje, Britanci su dali veliku prednost četnicima u zemlji, ojačavajući time njihovu legitimnost i dodjeljujući im ulogu već prihvaćenih budućih vladalaca u zemlji. Uz to je britanska podrška bitno osnažila četničku poziciju u inozemstvu, pa su četnici iz toga dugo mogli izvlačiti velike propagandne prednosti.

Brojni izvještaji koje su britanske vlasti podnijele jugoslavenskoj izbjegličkoj vladi sadrže detaljne podatke o britanskoj materijalnoj i financijskoj pomoći četnicima. Prve pošiljke zrakom spuštene su Mihailoviću 9. novembra 1941. Slijedile su neke isporuke materijala podmornicom u januaru 1942. i četiri isporuke zračnim putem u aprilu 1942. i opet između juna i oktobra 1942, te isporuke avionima u decembru 1942. i u februaru, martu i aprilu 1943. Napokon, postoji izvještaj o pošiljkama između maja i oktobra 1943. Ukupna količina oružja i municije koju su Mihailoviću isporučili Britanci bila je prema tim izvještajima ova: 43 minobacača, 860 mina za bacače, 307 revolvera, 1.203 automatska revolvera, 1.866 pušaka, 136 lakih mitraljeza, 217 puškomitraljeza, . 104 p. t. puške, 8.728 ručnih granata, 1,029.450 metaka za razno oružje i 2.368 kg eksploziva. Pored toga poslano je nešto odjeće i obuće, radio-opreme, sanitetskih potrepština i slično. Nešto je od tog materijala oštećeno prilikom isporuke, a nešto je, kako se navodi, pogreškom spušteno na neprijateljsko područje. Britanske službe također su predale Mihailoviću izvjesne sume novca koje su, nakon utvrđenih gubitaka, iznosile 45.410 britanskih funti u zlatu, 5.000 američkih dolara u zlatu 99.420 dolara u novčanicama, 75,980.000 talijanskih lira, 2.015 napoleondora, 13,064.000 Nedićevih dinara, 11,540.000 bugarskih leva i 1,014.000 rumunjskih leja.93

93 D. (Dušan J. Đonović), »Pomoć koju je slala Velika Britanija (generalu Mihailoviću)«

Raznim kanalima Britanci su također isporučili četnicima stanovit iznos novca, koji je poslala jugoslavenska izbjeglička vlada. Pomoć koju je Mihailović primio iz tih izvora iznosila je oko 50.000 funti sterlinga, 52.000 američkih dolara, 2.500 napoleondora, 10 do 15 milijuna rumunjskih leja i nekoliko milijuna Nedićevih dinara.94 Jugoslavenska izbjeglička vlada i njeni obavještajni organi u Kairu i Istanbulu također su s Britancima raspravili mogućnost stvaranja jednog domaćeg fonda u Beogradu koji bi Mihailoviću poslužio prema potrebama. Raspravljalo se o iznosu od. 100 milijuna Nedićevih dinara.

94 Dušan J. Đonović »Pomoć u novcu Kraljevske jugoslovenske vlade generalu Mihailoviću«. Glasnik SIK.D »Njegoš«, decembra 1960.

Pretpostavljalo se da će u fond prilagati industrijalci i trgovci u okupiranoj Srbiji koji bi za uzvrat na svoje priloge dobili kredit u inozemstvu. Od tih razgovora nikad se ništa nije ostvarilo.95

95 Ibid, Glasnik SIKD »Njegoh, decembra 1961.

Četnici su bili razočarani i razljućeni slabom pomoći koju su primali, a Mihailović i vlada u izbjeglištvu neprestano su od Britanaca tražili više. Sve dok su podupirali Mihailovića, Britanci su imali uvijek isti odgovor da nemaju dovoljno aviona potrebnih za isporuke, te da imaju mnogo drugih, važnijih prioriteta. Ali premda je britanska pomoć u vojnom materijalu bila krajnje ograničena i stoga od malo koristi u vojnom smislu, bila je u svoje vrijeme od velikog političkog i psihološkog značenja. Sve dok je dolazila, bila je dokaz da zapadni Saveznici stoje iza četnika; kad je prestala dolaziti, to je značilo da podrška opada i da će uskoro potpuno prestati.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument