Jozo Tomasevich: CETNICI U DRUGOM SVJETSKOM RATU 1941-1945
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


POVIJESNA POZADINA

Početkom devetnaestog stoljeća zemlje i narodi današnje Jugoslavije pripadali su mnogonacionalnim carstvima, otomanskom i habsburškom. Postepeno, najprije je otomansko, a mnogo kasnije i habsburško carstvo, počelo gubiti snagu; istovremeno je unutar njihovih granica pod utjecajem ideja nacionalizma i demokracije počeo rasti pokret za nezavisnost među Slavenima i drugim narodima. Srbija i Crna Gora postigle su svoju nezavisnost od otomanskog carstva tokom devetnaestog stoljeća, a u balkanskim ratovima 1912-1913. oslobodile su i sva ostala južnoslavenska područja kojima su do tada vladali Turci. Poslije propasti Austro-Ugarske, krajem prvog svjetskog rata, Srbija i Crna Gora stvorile su zajedničku državu Južnih Slavena s Hrvatima, Slovencima i Srbima koji su ranije bili pod habsburškom vlašću. Tokom stoljeća postepenog oslobađanja i ujedinjavanja, Južni su Slaveni znatno napredovali na političkom, kulturnom i privrednom polju, ali su još uvijek u razvoju zaostajali za državama zapadne i srednje Evrope. Godine 1918. najmanje razvijena područja bila su ona, što su pod otomanskom vlašću ostala sve do 1878. (Bosna i Hercegovina) ili do 1913. (Sandžak i Makedonija).

Teritorijalno oblikovanje nove jugoslavenske države u razdoblju 1913 — 19. naznačeno je na Karti 1. Ujedinjenje Južnih Slavena u jednu državu krajem prvog svjetskog rata udružilo je pet različitih, iako vrlo srodnih naroda (Srbe, Hrvate, Slovence, Makedonce i Crnogorce), koji su živjeli u osam povijesno relativno jasno definiranih područja (uža Srbija, Makedonija, Vojvodina, Bosna i Hercegovina, Hrvatska-Slavonija, Dalmacija, Slovenija i Crna Gora), ispovijedali tri glavne religije (srpsko-pravoslavnu, rimokatoličku i muslimansku), govorili tri bliska, srodna, a ipak različita jezika (srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski, slovenski i makedonski), te upotrebljavali dva pisma (latinicu i ćirilicu).

Tih pet naroda nisu nikada prije bili ujedinjeni u jednoj državi, a njihova politička, kulturna i socioekonomska prošlost mnogo se razlikovala.1 U srednjem  vijeku i Srbi i Hrvati imali su dobro razvijene države. Hrvati su svoju izgubili 1102, kad su sklopili ugovor s ugarskim kraljevstvom. Ta veza trajala je sve do 1918. Od 1526. do 1918. i Mađarima i Hrvatima vladala je habsburška dinastija. Od 1868. do 1918. Hrvatska je bila autonomni dio ugarske polovine dvojne monarhije. Srpsku srednjevjekovnu državu osvajali su Turci kroz razdoblje od devedeset godina, počevši od bitke na Marici 1371, a završivši s padom smederevske despotovine 1459. U srednjem vijeku bilo je na crnogorskom prostoru nekoliko državica koje se općenito smatraju srpskim, a Crna Gora je pala pod Turke 1499, ali neka njena izolirana, ekonomski i strateški nevažna područja, nikada nisu bila potpuno potčinjena. Sve do stvaranja moderne crnogorske države 1850-tih godina stanovnici tih područja živjeli su kao plemenski savez.

1 Za pregled povijesti Južnih Slavena od vremena dolaska na Balkan u ranom srednjem vijeku pa do 1918, vidi moju knjigu Peasants, Politics, and Economic Change in Yugoslavia, str. 3-232; Ćorović, Istorija Jugoslavije; i Grafenauer i dr; Istorija naroda Jugoslavije, 2 sveska, koja obraduje samo razvoj do kraja 18. stoljeća. Za potpuni pregled imena autora, naslova i podataka o izdanjima svih djela i o objavljenim i neobjavljenim (na mikrofilmu ili ne) zbirkama dokumenata citiranih u bilješkama, vidi Bibliografiju, str. 409-421.

Bosanska srednjevjekovna država, čije su osvajanje Turci dovršili 1463, uključivala je i Hrvate i Srbe. Gotovo cijelo vrijeme njenog postojanja u njoj su vladali bogumili, heretička kršćanska crkva, koja se oštro suprotstavljala prodiranju kako katoličke Hrvatske i Ugarske, tako i pravoslavnog Bizanta i Srbije u Bosnu. Napokon su bogumili pretežno prigrlili islam. Većina bosansko-hercegovačkih Muslimana, a 1971. bilo ih je oko milijun i po, potomci su bogumila.

Slovenci su također imali nekoliko ranosrednjevjekovnih kneževina, ali njihove su zemlje ubrzo pale pod vlast njemačkih država i oni su ostali u sastavu Austrije sve do 1918. U Makedoniji je također postojala srednjevjekovna država, ali je taj prostor, izvorno pod Bizantom, povremeno prelazio sad pod srpsku, a sad pod bugarsku vlast; pod Turke je pao najranije i ostao je pod njihovom vlašću sve do 1913.

U kasnom osamnaestom stoljeću u južnoslavenskih se naroda pojavljuju prvi osjećaji nacionalnog identiteta i prve želje za nacionalnom nezavisnošću i udruživanjem. Nacionalni se identitet među Srbima, Hrvatima i Slovencima u današnjem smislu te riječi potpuno razvio u prvoj polovini devetnaestog stoljeća, i to pod utjecajem tadašnjih ideja nacionalizma i demokracije koje su dolazile sa Zapada. Medu Crnogorcima je postojalo dvojstvo osjećaja: neki su se smatrali dijelom srpskog naroda, a neki posebnim narodom, iako u najužem srodstvu sa Srbima. Među Makedoncima, čiji su teritorij kao integralni dio svoje države žestoko svojatali i Srbi i Bugari i Grci, postepeno se razvio osjećaj da su posebna nacionalnost, ni u kakvoj zavisnosti o bilo kojem od spomenutih pretendenata. To uvjerenje dobilo je veliki zamah u toku drugog svjetskog rata, i danas postoji potpuno razvijena makedonska nacija, sa svojim vlastitim književnim jezikom i nacionalnim osjećajem, koja živi kao posebna socijalistička republika unutar Jugoslavije.

U prvoj polovini devetnaestog stoljeća u Hrvatskoj se također razvila ideja južnoslavenskog kulturnog i političkog jedinstva, ideja koja će postati osnovom jugoslavenskog nadnacionalizma. Jedinstvo je na više načina izgledalo logično. Svi su južnoslavenski narodi imali zajedničku rasnu pozadinu. Hrvati i Srbi govorili su varijante istog jezika i pomiješani živjeli na mnogim područjima. Južnoslavenski narodi, koji su živjeli u Austro-Ugarskoj monarhiji bili su pojedinačno preslabi da se s punim uspjehom suprotstave političkim, kulturnim i ekonomskim pritiscima Austrijanaca i Mađara. Izgledalo je da njihove najbolje nade leže u ujedinjenju u jednu državu s ostalim Južnim Slavenima.

 

Karta 1. Teritorijalna formacija Jugoslavije 1913-1919

 

Jugoslavenska nadnacionalna ideja proširila se iz Hrvatske u izvjesnoj mjeri i na druge južnoslavenske narode. Zbog drugačijih uvjeta i aspiracija oni su tu ideju često drugačije tumačili, ali su se slagali da su Srbi, Hrvati i Slovenci u biti grane istog jugoslavenskog naroda i nadali se da će u jednoj jugoslavenskoj državi, u kojoj će osjećaj međusobnog pripadanja postepeno odmijeniti osjećaj srpske, hrvatske ili slovenske nacionalne posebnosti, moći polučiti puno političko osobođenje i ujedinjenje. Jugoslavenstvo je imalo dva osnovna izvora. Jedan je bio želja da se sačuva nacionalni identitet i da se u jedinstvu stekne snaga za borbu protiv mnogonarodnog habsburškog carstva koje je prijetilo germanizacijom i mađarizacijom, i u kojem su južnoslavenski narodi bili tretirani kao građani drugoga reda. Drugi je izvor bio primjer nacionalnih pokreta u nekih evropskih naroda koji su tada još uvijek živjeli u više država, prije svega primjer Nijemaca i Talijana. Ovo se integralno jugoslavenstvo nije proširilo u  mase, ali je imalo mnogo pristaša medu intelektualcima u većini južnoslavenskih naroda i bilo je važna ideološka snaga u pozadini stvaranja jugoslavenske države 1918.2

2 Za Jugoslaviju između dva rata i povijest njenih raznih sastavnih dijelova, vidi bibliografiju (do 1954.) u Peasants..., str. 703-726. Neke od novijih studija o Jugoslaviji između dva rata su Lederer, Yugoslavia at the Paris Peace Conference: A study in trontiermaking; Hoptner, Yugoslavia in Crisis, 1934-1941; Valev, Slavin i Udaljcov, Istoriia Iugoslavii, II, 7-184; Čulinović, Jugoslavija između dva rata; Kukoleča, Analima privrede Jugoslavije pred drugi svjetski rat; i Stajić, Nacionalni dohodak Jugoslavije 1923- 1929 u stalnim i tekućim cenama. Od literature koju su objavili jugoslavenski politički emigranti, vidi osobito Pavelić, Dr Ante Trumbić: Problemi hrvatsko-srpskih odnosa; Maček, In the Struggle for Freedom; Stojadinović, Ni rat ni pakt: Jugoslavija između dva rata; Jareb, Pola stoljeća hrvatske politike; i Ostović, The Truth about Yugoslavia.

 

Južnoslavenski narodi vrlo se razlikuju po svojoj brojnosti. Kako je Jugoslavija između dva rata bila potpuno pod velikosrpskom dominacijom i nije priznavala ni makedonski ni crnogorski narod, za našu će svrhu najbolji pokazatelji biti oni iz poslijeratnog popisa stanovništva (Tablica 1). Kako pokazuje tablica, dva su najbrojnija južnoslavenska naroda Srbi i Hrvati; slijede ih Slovenci, Makedonci, Muslimani koji odbijaju da se izjasne bilo kao Srbi ili kao Hrvati,3 te konačno Crnogorci. Među »ostalim Slavenima« najveće grupe su Slovaci i Bugari. Tome treba dodati da je - kao posljedica mirovnih ugovora nakon prvog svjetskog rata - pod Italiju potpalo između 500.000 i 600.000 Hrvata i Slovenaca koji su živjeli u Istri, Slovenskom primorju, Rijeci, Zadru i na nekoliko jadranskih otoka.4 Oko 65.000 koruških Slovenaca i oko 40.000 Gradišćanskih Hrvata ostalo je nakon 1918. pod Austrijom.

 

TABLICA 1 - NACIONALNI SASTAV JUGOSLAVIJE NA DAN 15. MARTA 1948.

   

Slavenski

Stanovnika

%

Neslavenski

Stanovnika

0

narodi

 

 

narodi

 

 

Srbi

6,547.117

41,50

Albanci

750.431

4,76

Hrvati

3,784.353

23,99

Mađari

496.492

3,15

Slovenci

1,415.432

8,98

Vlasi

102.953

0,65

Makedonci

810.126

5,13

Turci

97.954

0,62

Crnogorci

425.703

2,70

Talijani

79.575

0,50

Muslimani, neopr.

808.921

5,13

Romi

72.736

0,46

ostali Slaveni

240.990

1,53

Rumunji

64.095

0,41

 

 

 

Nijemci

55.337

0,35

 

 

 

ostali

19.883

0,13

Ukupno

14,032.642

88,97

Ukupno

1,739.456

11,03

 Izvor: Statistički godišnjak FNRJ 1954, str. 60.

 

3 Muslimani južnoslavenskog porijekla, to jest Muslimani iz Bosne i Hercegovine, mogli su se u popisu stanovništva 1948. slobodno izjasniti kao Srbi, Hrvati ili neopredijeljeni. Okruglo 89% izjasnilo se kao neopredijeljeni, 8% kao Srbi a 3% kao Hrvati. Krajem 1960-tih godina, Muslimani iz Bosne i Hercegovine dobili su službeno status jednak zasebnoj naciji.

4 Ova su područja, osim malog dijela Julijske krajine, pripojena novoj Jugoslaviji 1945. i 1953.

 

Neslavenski narodi u Jugoslaviji sačinjavaju manjinu brojniju nego u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji, osim u Sovjetskom Savezu. Najbrojniji su Albanci, koncentrirani na području Kosova (oko 30 posto svih Albanaca živi u Jugoslaviji), i Mađari koji gotovo isključivo žive u Vojvodini. U međuratnom razdoblju ovim se dvjema velikim manjinama pribrajala i treća, Nijemci, koji su uglavnom živjeli u Vojvodini, (podrazumijevajući ovdje i Srijem), Slavoniji i Sloveniji. Njihov je broj tridesetih godina iznosio oko 550.000. Nakon dobrovoljnog povlačenja s njemačkom vojskom u odstupanju, u završnoj fazi rata, te nakon što je od ostataka nova vlast većinu protjerala, taj se broj 1948. smanjio na jednu desetinu.

Višenarodni karakter Jugoslavije i činjenica da je brojno manjinsko stanovništvo živjelo u pograničnim područjima, učinili su zemlju u periodu između dva rata krajnje krhkom s političke točke gledišta. Velike manjine su potencijalni izvor neprilika ako im se nametnu politička, kulturna i ekonomska ograničenja koja ne pogađaju većinu, ili ako su njihove matične zemlje spremne i sposobne da ih iskoriste u revanšističke ili ekspanzionističke svrhe. Jugoslavija je ispunjavala oba uvjeta.

U pogledu vjerske podjele, podaci iz popisa 1931. pokazuju da je oko 48 posto stanovništva ispovijedalo pravoslavnu vjeru (Srbi, Makedonci, Crnogorci i razne manjine na područjima naseljenim većinom Srbima), rimokatolika je bilo 37 posto (uglavnom Hrvati i Slovenci), muslimana 11 posto (muslimani slavenskog podrijetla u Bosni i Hercegovini, te albanska i turska manjina), a manje od 4 posto bili su protestanti i Židovi. U popisu iz 1953. odnosi su u biti isti: 48 posto pravoslavnih, 36 posto katolika, 14 posto muslimana i 2 posto ostalih.5 Budući da je vjerska pripadnost vrlo utjecala na osjećaj nacionalne pripadnosti većine južnoslavenskih naroda, budući da su odnosi među različitim crkvama bili obilježeni sumnjičavošću i netrpeljivošću (kako zbog općenitih povijesnih, tako i zbog specifičnih novijih razloga) - vjerska raznorodnost zemlje bila je jedan od njenih mnogih problema.

5 Yugoslavia, Information Service, The Churcb in the Federal People's Republic of Yugoslavia, str. 3.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument