Jozo Tomasevich: CETNICI U DRUGOM SVJETSKOM RATU 1941-1945
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


IZBJEGLIČKA VLADA I ORUŽANI OTPOR

Kao što znamo, prva reakcija izbjegličke vlade na vijesti o ustanku u Jugoslaviji bila je negativna. Smatralo se da je ustanak preuranjen, da je počeo bez konzultiranja vlade u izbjeglištvu ili Britanaca, a iznad svega, izvještaji su govorili da ustanak ne vodi nijedna ,grupa koja se mogla smatrati legitimnom, već zapravo Komunistička partija Jugoslavije. General Simović je 12. augusta u svom govoru preko BBC-a osudio tu akciju i čak prijetio represalijama protiv vođa ustanka nakon rata. Službena linija bila je utvrđena: vrijeme za ustanak još nije sazrelo, a vlada u emigraciji, očito u vezi s Britancima, dat će znak kad dođe čas. Ali kad su četnici preko volje ipak uzeli oružje u ruke i, kako je ustanak dobivao na zamahu, počeli s akcijama, ili na svoju ruku ili s partizanima, vlada u izbjeglištvu promijenila je svoj stav: uvidjevši prednosti koje je mogla izbiti iz ustanka, počela je podržavati četnike kao snagu otpora. Uspostavljanjem kontakta između Mihailovića i obje vlade (jugoslavenskom i britanskom) kocka je bačena, i u nizu emisija BBC-a, Simović, a nakon njegova otpuštanja njegov nasljednik i kralj Petar, uvjeravali su Mihailovića u britansku pomoć i nastavljali mu davati savjete što da poduzima. Tako je, na primjer, 28. oktobra 1941. Simović savjetovao ovako:

NJ. V. Kralj i Kraljevska Vlada preduzimaju sve potrebne mere da vam se što pre pruži sva potrebna pomoć. Pitanje povoljno rešeno. Pripreme u toku. Stoga sačekajte i savetujte svima strpljenje i uzdržavanje od prenagljene akcije, kako biste izbegli gubitke i održali se preko zime. Sad se ne izlagati, već sačekati odavde nalog za akciju.

Održavajte stalno vezu sa našima u Bosni i Crnoj Gori. Preduzmite mere: za manevrovanje u cilju prebacivanja iz ugroženih mesta u krajeve van neprijateljskog dometa, za slučaj potrebe za zimovanje i za pretstojeću akciju.

Do datog znaka za zajednički rad, bez krajnje potrebe ne izazivati neprijatelja.134

134 Radoje L. Knežević, »Jugoslovenska vlada i Draža Mihailović«, Poruka br. 10, str. 11.

Simović je 15. novembra izjavio ne samo da je Mihailović na čelu svih snaga otpora u Jugoslaviji, te da se svi borci trebaju staviti pod njegovu komandu, već je također dao Mihailoviću smjernice kakav kurs da slijedi:

Tamo gde se narod ne nalazi u tako neposrednoj opasnosti, treba imati strpljenja. Zahtevamo da se sabotaže i pojedinačni ispadi, koji samo služe neprijateljima kao izgovor za svirepstva i zločine nad mirnim građanima, odmah obustave, da bi se uštedele nepotrebne žrtve i uzaludno prolivanje krvi našeg naroda. Nama teško padaju žrtve koje se daju u današnjoj borbi. Mi smo ne jednom poručivali da za otsudnu borbu čas još nije kucnuo.135

135 Ibid.

Vlada je Mihailoviću pružila svaku podršku u vidu brzog unapređenja i imenovanja na najviše vojne položaje — Ministra vojske, mornarice i zrakoplovstva i načelnika Vrhovne komande136 — a kad je apelirala na suradnju između dvije grupe otpora, to je uvijek značilo da partizani trebaju prihvatiti Mihailovićevu komandu. Tako je i ostalo, od oktobra 1941. pa sve dok je Mihailović imao položaj u izbjegličkoj vladi, tj. do maja 1944. Za primjer bi se mogla navesti izjava kralja Petra na dan 27. marta 1942, preko BBC-a: »...Sad treba da se priberete od pretrpljenih udaraca, da se prikupite i organizujete pod vrhovnim voćstvom denerala Draže Mihailovića. Treba se čuvati preuranjenih akcija koje bi donele žrtve prevelike i nesrazmerne sa onim što se može postići. U borbu sa neprijateljem stupice svi, i Srbi i Hrvati i Slovenci, kad dođe pravi čas i znak bude dat.«137

136 Unapređenje Mihailovića u čin brigadnog generala, 7. decembra 1941, došlo je zapravo kao nagrada za njegov izvještaj od 22. novembra o sporazumu između partizana i četnika. Taj izvještaj zaveo je Britance i emigrantsku vladu da pomisle kako su partizani prihvatili Mihailovićevu vrhovnu komandu. Kljaković u Politici, 7. XI 1970.

137 »Jugoslovenska vlada i Draža Mihailović«, Poruka br. 10, str. 12.

Političke principe koje je u odnosu na oružani otpor u zemlji vjerojatno zastupala izbjeglička vlada pod novim predsjednikom Slobodanom Jovanovićem, od januara 1942. do juna 1943, iznio je Radoje Knežević, ministar dvora od 27. marta 1941. do juna 1943, i ujedno jedan od najnepokolebljivijih Mihailovićevih pristaša u inozemstvu, u jednom poslijeratnom članku. Ti su principi, piše on, bili:

(1) Pre svega, učiniti da se dva rivalna pokreta otpora sliju u jedan, pod voćstvom đenerala Mihailovića; ukoliko bi to bilo neizvodljivo, nastojati da se obustavi njihova međusobna borba i postigne izvesno sadejstvo protiv zajedničkog neprijatelja. (2) Maksimum snaga prebacivati, iz Srbije i Crne Gore, na teritoriju Pavelićeve države, da bi se akcijom protiv Ustaša umanjilo i eventualno zaustavilo dalje uništavanje Srba. (3) Otporne elemente povezati širom zemlje, radi dejstva protivu okupatora u širim razmerama gde god i kad god to budu zahtevali interesi savezničke strategije. Tom stalnom pretnjom organizovanih snaga biče, u svakom slučaju, vezan za Jugoslaviju veći broj neprijateljskih divizija. (4) Opšti ustanak za oslobođenje zemlje dići u času savezničkog iskrcavanja na Balkan, ili kad se bude od strane koalicije slobodnih naroda pristupilo jurišu na »evropsku tvrđavu«. (5) Propagandom preko radija, i delovanjem na samom terenu, suzbijati plan prepredenih neprijatelja koji su, potpirivanjem antagonizma između pojedinih delova naroda, podrivali same osnove jugoslovenske države i za sutrašnjicu.138

138 Ibid, str. 10.

Od važnosti, naravno, nisu bili ni stvarni ni navodni stavovi izbjegličke vlade o oružanom otporu u zemlji, nego kakvu politiku sprovodi vladin predstavnik u zemlji, general Mihailović. Kakva je to politika bila pokazat će se na slijedećim stranicama ove knjige. Ona nije nikada bila jasno definirana, već puna okreta i obrata, varirajući od područja do područja, od jedne do druge faze rata, i često je izgledala proturječna. Nemoguće joj je dati jedinstvenu karakterizaciju. Ipak, može se reći da od jeseni 1941, tri glavna motiva leže u pozadini svakog četničkog razmišljanja i djelovanja: prvo, htjeli su Jugoslaviju nanovo sagraditi oko Velike Srbije, uključujući u nju sva područja u kojima su Srbi sačinjavali većinu ili čak samo znatan dio stanovništva, s dinastijom Karađordevića na čelu i sa četnicirna koji bi potpuno kontrolirali državni mehanizam; drugo, koliko je moguće nastojali su izbjegavati borbu s mnogo nadmoćnijom silom Osovine sve do završne faze rata, a i tada su se namjeravali boriti samo zajedno sa Saveznicima za koje su očekivali da će se iskrcati na jadransku obalu i koji bi u stvari bili glavni faktor pri istjerivanju neprijatelja iz zemlje; treće, partizani su bili njihov glavni neprijatelj na kratki i na dugi rok, te su stoga~bili spremni kolaborirati sa svakim, osobito s okupacionim snagama Osovine koje su se borile protiv partizana. Sve druge specifične karakteristike četničkog ponašanja bile su tek varijacije ili finese ovih triju osnovnih crta njihove politike.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument