Radoslav S. Nedovic, Pantelija Vasovic: ZATAMNJENA ISTINA

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


NEISTINE BEZ KRAJA

"Molitva za srpsku slogu", 12. 9. 2005.

U listu "Politika" od 12. septembra, na stranici 7, objavljen je članak Gvozdena Otaševića pod nazivom "Molitva za srpsku slogu", posvećen opelu "narodnim neprijateljima i reakcionarima", streljanim kod stadiona Fudbalskog kluba "Borac", na obali Morave u Čačku. Godinama se zlonamerne osobe oglašavaju u javnosti i truju našu javnost o nekakvom teškom zločinu koje su učinili komunisti na ovom mestu, u jesen 1944. i 1945. godine, tvrdeći nekada da je ovde pobijeno i do 12.000 ljudi, pa je taj broj sveden na 3.500 do 4.500 osoba, kako je to odgovaralo onome ko te podatke plasira.

Istoričari Goran Davidović i Miloš Timotijević, koji su sami nekada plasirali te tvrdnje, napisali su publikaciju "Zatamnjena prošlost", u kojoj su, pored ostalog, objavili spikove svih poginulih i ubijenih u Drugom svetskom ratu na području čačanskog kraja. U tim spiskovima oni su utvrdili da je na prostoru Čačka, obuhvatajući i mesto o kome se govori, ubijeno 247 osoba. I ovaj spisak je umnogome netačan, jer se u njemu nalaze imena mnogih lica koja su po dva puta "ubijena", ili više lica koja su umrla prirodnom smrću, tri, četiri i pet decenija po "njihovom ubijanju". Sa tim su upoznati i naša lokalna javnost i građani. Međutim, to nije bilo dovoljno da predsednik opštine Velimir Stanojević na ovom skupu saopšti da je na ovom mestu streljano oko 3.000 nevinih ljudi.

Radi konačnog utvrđivanja istine o broju streljanih na ovom području, Opštinski odbor SUBNOR-a je, pre izvesnog vremena, predložio da se izvrši iskopavanje, da se utvrdi istina, i da se prestane sa lažima. Na ovom skupu ministar Velimir Ilić založio se da se izvrši iskopavanje i da se dođe do prave istine. Ali je bolno saznanje, po njegovom predlogu, da te kosti treba da budu pohranjene u kriptu Crkve sv. Uspenija, koja je u izgradnji u Beljini na periferiji Čačka.

Nezamislivo je to što crkveni verodostojnici nastoje da se u kriptu te crkve pohrane kosti velikog broja zločinaca, koji su u toku Drugog svetskog rata klali i ubijali nedužno stanovništvo, ili neki koji su u tom ratu sadistički ubijali renjenike. Među tim kostima će se naći i veliki broj kostiju nemačkih vojnika koji su poginuli u borbama prilikom oslobođenja Čačka 1944. godine, a koji su sahranjeni na toj lokaciji.

Opštinski odbor SUBNOR-a Čačak


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument