Radoslav S. Nedovic, Pantelija Vasovic: ZATAMNJENA ISTINA

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


GDE SU ČETNICI GINULI?

Ovo delikatno pitanje međusobno je povezano sa postavljenim na početku ovog teksta: S kim su četnici ratovali? Kompletan odgovor na ovo pitanje dobićemo kada sagledamo ko su bili protivnici četnicima u toku Drugog svetskog rata.

U rasvetljavanju ovog pitanja poslužili smo se podacima koje prezentovaše Davidović i Timotijević u spiskovima poginulih, u trećoj knjizi "Zatamnjene prošlosti". U tim spiskovima, pored ostalog, dati su i podaci o tome gde su četnici, i protiv koga, vodili borbe i protiv koga su, i gde, ginuli. Služeći se tim podacimz njima, nije bilo teško utvrditi da su u borbama, koje su četnici vodili protiv Nemaca, partizana i NOVJ, od 1941. do završetka rata 1945. godine <>pripadnici JVuO imali 435 poginulih. Od tog broja njih 97 je poginulo u borbama sa Nemcima, 88 u borbama oko Kraljeva do 3. novembra 1941. godine, a u 1942, 1943. i 1944. godini, devet! Dvojica su poginuli 6. septembra 1943. godine u sukobu koje je grupa Milutina Jankovića imala na Čemernu u Dragačevu: Obrad Milićević iz Krstaca i Mijo Jovanović iz Prilipca. Ostala sedmorica su poginuli na prostoru Trbušana u jesen 1944. godine u borbama za oslobođenje Čačka. Drugih pogibija četnika u okršajima sa Nemcima na čačanskom području nije bilo. Znajući ovo, apsurdne su tvrdnje Davidovića i Timotijevića da su u ovom delu Srbije čitavo vreme rata četnici vodili "žestoke" borbe protiv okupatora. Koristeći podatke koje ponudiše autori knjige utvrdili smo da je u borbama protiv partizana i NOVJ od 1941. do 1945. godine poginulo 339 četnika. Njih 36 - u sukobima sa partizanima u 1941. godini, ostali su u sukobima sa jedinicama NOVJ u dolini Lima, Kaoni (Dragačevu), u dolini Studenice, u Župi i na Kopaoniku, u okolini Užica i na Jelovoj gori - ukupno 181. Krajem 1944. i 1945. godine na teritoriji Bosne i Hercegovine poginulo ih je 131. Ovaj podatak kazuje sa kim su četnici ratovali, govori i o karakteru njihove borbe.

Kada se sve ovo zna, može se zaključiti da Davidović i Timotijević iznose neistine o nekim borbama četnika protiv Nemaca, koje nikada nisu postojale. Tako vrše tešku obmanu građana, naročito onih rođenih posle tih događaja. Oni time svesno zamagljuju našu ratnu prošlost i vrše falsifikovanje istorije, što im je, očito bio cilj pri pisanju publikacije.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument