Radoslav S. Nedovic, Pantelija Vasovic: ZATAMNJENA ISTINA

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


KRALJ SMENJUJE MIHAILOVIĆA

U toku ovih teških borbi izbeglička vlada u Londonu bila je primorana da javno prizna saradnju Draže Mihailovića sa okupatorom. Više nije bilo mogućnosti da se ta saradnja krije od svetske javnosti. Kralj Petar II izdaje 29. avgusta Ukaz o razrešenju dužnosti načelnika Štaba Vrhovne komande u okupiranoj otadžbini armijskog generala Dražu Mihailovića i obraća se narodima Jugoslavije 12. septembra i poziva sve vojne formacije da se ujedine i pristupe Narodnooslobodilačkoj vojsci pod maršalom Titom:

"Dragi moji Srbi, Hrvati i Slovenci,

U ovom sudbonosnom i za Jugoslaviju velikim danima, kada pobedonosne armije Sovjetskog Saveza stoje na našoj granici s jedne strane, a američke i britanske s druge strane, kada je dan naše slobode u punom svanuću, pozivam sve Srbe, Hrvate i Slovence, da se ujedinite i pristupite Narodnooslobodilačkij vojsci pod maršalom Titom. Sa mojim punim znanjem i odobrenjem Kraljevske vlade dr Ivan Šubašić zaključuje važne i korisne sporazume sa tom narodnom vojskom, koja je jednodušno priznata od naših saveznika: Velike Britanije, Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država - Amerike.

Samo tako ujedinjeni u toj borbi moći ćete sačuvati neokaljanu čast i slavu Jugoslavije i završiti konačnom pobedom najlepšu legendu hrabrosti i ljubavi za slobodu, kojom ste do sada zadivili svet. Vaša bratska sloga i jedinstvo razbiće sve neprijateljeke planove, a naša otadžbina dočekaće teško zasluženu slobodu, a uputiće se sretnijoj budućnosti mira i pravde u krugu Ujedinjenih naroda i celog slobodoljubivog čovečanstva.

Svi oni koji se oslanjaju na neprijatelja protiv interesa svog vlastitog naroda i njegove budućnosti, i koji se ne bi odazvali ovom pozivu, neće uspeti da se oslobode izdajničkog žiga ni pred narodom, ni pred istorijom.

Ovom mojom porukom vama, odlučno osuđujem zloupotrebu imena Kralja i autoriteta Krune, kojom se pokušavalo pravdati saradnja sa neprijateljem i izazvati razdor meću borbenim narodom u najtežim časovima njegove istorije, koristeći time samo neprijatelju. Klanjajući se žrtvama, pozdravljajući vašu borbu i odajući zahvalnost našim velikim saveznicima, poozivam vas da svesrdno pozdravite savezničke armije, koje su došle da vam pruže pomoć u potpunom izvojevanju osloboćenja naše zemlje.

ŽIVELA NAŠA VELIKA, SLOBODNA, FEDERATIVNA JUGOSLAVIJA".163

Ova poruka dotukla je ravnogorski pokret u čitavoj zemlji. Mnogi, a naročito oni koji su u toku rata bili bliski sa okupatorom, ili su okrvavili svoje ruke, našli su se u beznađu. Drugi, možda manji broj, koji su i ranije osuđivali ovu saradnju, prelazili su u redove NOVJ. Njima su kasnije priznata sva prava o učešću u ratu.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument