Radoslav S. Nedovic, Pantelija Vasovic: ZATAMNJENA ISTINA

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


MINIMIZIRANJE PARTIZANSKE BORBE

Očit je pokušaj autora da se minimizira borba partizanskih jedinica od početka ustanka do prvog oslobođenja Čačka i okoline. Izbegavaju se činjenice, opšte poznate, o tome ko su ti koji su doveli u takvo teško stanje nemačke jedinice, da njihov komadant za Srbiju general Franc Beme izda naredbu o povlačenju nemačkih jedinica iz Užica, Požege i Čačka i drugih mesta u zapadnoj Srbiji. Nisu to, ni najmanje, bile tako "velike" četničke jedinice, kako se veliča njihova uloga u tim zbivanjima. Sigurnost nemačkim jedinicama da dalje ostanu na ovim prostorima ugrozile su partizanske čete i odredi. Sam general Beme, obrazlažući odluku da povuče svoje jedinice sa ovih područja, posle rata, na suđenju u Nirnbergu rekao je: "Došao sam do teške odluke: napustio sam postupno Užice i Čačak, gde su opkoljene trupe imale jake gubitke. Pritisak partizana koji su se stalno ojačavali, neprekidno se povećavao..."53

53. Jovan Radovanović, "67 dana Užičke republike", Užice, 1983, str. 41.

Činjenice govore da su od prvih dana ustanka partizanske jedincie izvodile neprekidne borbene akcije, čiji je intezitet iz dana u dan povećavan, zbog čega okupatirske jedinice nisu mogle da opstanu na ovim prostorima. Partizanske borbene akcije su bile usmerene na rušenju pruga i mostova, kidanju telefonskih veza i sečenju stubova, uništenju železničkih postrojenja i signalizacije, onesposobljavanju putnih pravaca, paljenju magacina sa hranom i vojnom opremom, napadima na okupatorske jedinice i onemogućavanje njihovih kretanja, što se odrazilo na snabdevanje njihovih jedinica u ratnom materijalu i hrani...

Kakve su bile borbene akcije jedinica u sastavu Čačanskog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda "Dr Dragiša Mišović", govore sledeći podaci:

- 22. jula u Leušićima, na mestu Kremen gde je logorovala Takovska partizanska četa, došlo je do sukoba sa Nemcima. Nemačka jedinica, snage oko 400 vojnika, napala je četu na logorovanju. Borba je bila žestoka. Četa je uspela da se izvuče iz blokade bez gubitaka, dok su na bojištu ostala mrtva dva nemačka vojnika.

- 23. jula u Brđanima borci Treće ljubićke partizanske čete minirali su most na putu izmeću Čačka i Gornjeg Milanovca. Miniranje je izvršeno u Brđanskoj klisuri.

- 27. jula u Ovčar Banji borci Treće ljubićske partizanske čete minirali su železnički most.

- 29. jula u Čačku grupa boraca Treće trnavske čete izvršila je akciju paljenja sena u krugu vojne kasarne.

- 29. jula u Vapi grupa boraca, koju je predvodio Dobrosav Boba Miletić, napala je nemački kamion sa vojnicima koji se kretao od Čačka ka Kraljevu.

- U noći izmeću 1. i 2. avgusta borci Treće trnavske partizanske čete napali su Železničku stanicu u Zablaću, zaplenili dve puške, sanduk sanitetskog materijala i nešto vojne opreme. Iste večeri, u centru sela, zapalili su veću količinu sena, sakupljenog za potrebe okupatora.

- 1. avgusta u Brđanima grupa boraca Treće ljubićke partizanske čete minirala je propust na železničkoj pruzi, usled čega je voz iskliznuo iz šina i došlo je do prekida saobraćaj.

- 1. avgusta u Trnavi grupa boraca Prve i Druge trnavske partizanske čete i jedan broj omladinaca oštetili su prugu i isekli telegraske linije na železničkoj pruzi Čačak - Kraljevo.

- U noći izmeću 1. i 2. avgusta grupa boraca Treće ljubićke partizanske čete razorila je železničku prugu Čačak - Beograd u blizini skladišta benzina u Brćanima. Saobraćaj je bio prekinut nekoliko časova.

- 3. avgusta u Stjeniku (Banjica) Prva trnavska četa vodila je borbu sa Nemcima, koji su je napali na logorovanju. U toj borbi su poginuli borci Aleksandar Radulović - Cile, učitelj, i Guta Almozino, maturant iz Beograda.

- 3. avgusta grupa omladinaca izvršila je sečenje telefonsko - telegrafskih linija na železničkoj pruzi u Balugi (trnavskoj).

- U noći izmeću 3. i 4. avgusta grupa boraca Treće Ljubićke partizanske čete isekla je telefonsko - telegrafske linije u Bresnici.

- 5. avgusta grupa skojevaca, koju je predvodio učitelj Milomir Marinović, digla je u vazduh magacin eksploziva i municije u Kazanici u Čačku.

- 7. avgusta grupa boraca Takovske partizanske čete zapaliLa je senjak u krugu kasarne u Gornjem Milanovcu.

- 8. avgusta grupa boraca Takovske partizanske čete je u NeDama napala nemačku patrolu, ubila dva vojnika i zarobila jednog podoficira.

- 8. avgusta grupa boraca Takovske partizanske čete u Brđanima je razorila železničku prugu, pa je obustavljen saobraćaj.

- 15. avgusta grupa boraca Virovske partizanske čete u Gorobilju je isekla šest telefonskih stubova i prekinula telefonsku vezu izmeću Požege i Arilja.

- 16. avgusta borci Treće i Četvrte ljubićke partizanske čete napali su u Brćanima nemačku posadu koja je čuvala benzinske cisterne. Borba je trajala oko dva časa. Uspeha nije bilo, pošto su Nemci bili dobro utvrćeni. U borbi je ranjen borac Ilija Marković, učenik iz Čačka.

- 20. avgusta borci Treće ljubićke partizanske čete napali su Železničku stanicu u Brđanima, demontirali urećaje i onesposobili je za rad.

- 21. avgusta borci Prve i Druge trnavske partizanske čete razorili su na tri mesta železničku prugu Čačak - Kraljevo u Zablaću i Slatini, isekli 36 telefonskih stubova i pokidali telegrafsko - telefonske veze.

- 22. avgusta grupa boraca Treće ljubićke partizanske čete minirala most na reci Čemernici u Preljini.

- U noći između 22. i 23. avgusta grupa boraca Treće ljubićke partizanske čete u Balugi (preljinskoj) isekla telefonske stubove i prekinula telefonske veze.

- 23. avgusta borci Prve i Druge trnavske čete u Zablaću napali su Nemce koji su se kretali kamionima od Čačka prema Kraljevu. Tom prilikom uništena je posada u prvom kamionu; ne zna se broj mrtvih nemačkih vojnika. U borbi je poginuo desetar Boško Petronijević, a ranjeni su Dobrosav - Boba Miletić, Lazar Lotvin i Dušan Azanjac.

- U noći izmeću 25. i 26. avgusta borci Treće ljubićke partizanske čete napali su Ložionicu u Ljubiću. Zaplenjeno je 16 pušaka i veća količina minucije, demolirane su mašine i lokomotive. U ovoj borbenoj akciji učestvovao je jedan broj radnika Ložionice.

- 27. avgusta nemačka jedinica, ojačana nekim svojim saradnicima, u poteri za članovima Okružnog komiteta u Rtarima je ubila Milana Petrovića - Surdža, zapalila domaćinstvo njegovoj braći Vučku i Milojku i zapalila domaćinstvo Vukiću Miloševiću. Domaćinstvo Vukića Miloševića zapaljeno je po zahtevu Boža Radosavljevića, nemačkog agenta, koji je predvodio ovu nemačku jedinicu, a razlog je bio rivalstvo oko jedne devojke. Ovaj podatak govori kakvi su bili saradnici okuptora.

- 29. avgusta grupa boraca Druge trnavske partizanske čete u Slatini je napala Železničku stanicu. Tom prilikom zaplenila je dve puške i isekla telefonske veze.

- 30. avgusta grupa boraca Pete ljubićke partizanske čete u Prislonici je minirala železničku prugu i srušila jedan most, usled čega je iz šina iskočila lokomotiva sa devet vagona. Tom prilikom je poginuo mašinovođa.

- 2. septembra u Balugi (trnavskoj) grupa boraca Prve trnavske partizanske čete minirala je most na reci Karači, gde se kasnije srušila lokomotiva.

- 5. septembra borci Prve i Druge ljubićke partizanske čete u Milićevcima su napali Nemce koji su se kretali u kamionima. Ubijeno je osam nemačkih vojnika, a zaplenjeno devet pušaka i jedan pištolj, dok je kamion zapaljen.

- 7. septembra grupa boraca Pete ljubićke partizanske čete u Brđanima je minirala most Mlakovac na putu Brđani - Gornji Milanovac i na ovom mestu pokidala telefonske veze.

- 8. septembra grupa boraca Takovske partizanske čete je na periferiji Gornjeg Milanovca napala nemački kamion sa vojnicima; kamion je zapaljen, a jedan nemački vojnik je ranjen.

- 10. septembra borci Pete ljubićke partizanske čete u selu Preljini su napali nemačke snage na putu Gornji Milanovac Čačak. U znak odmazde, Nemci su zapalili osam kuća saradnika NOP-a u Preljini.

- 13. septembra grupa boraca Prve ljubićke partizanske čete na žel-ezničkoj pruzi izmeću Trbušana i Ljubića porušila je propust Mijatovac.

- 12. septembra grupa boraca Prve ljubićke partizanske čete presekla je železničku prugu izmeću Brđana i Gornjeg Milanovca, eksplozivom porušila propust i onesposobila prugu za saobraćaj.

- 13. septembra borci Treće ljubićke partizanske čete eksplozivom su porušili železnički propust između Ljubića i Konjevića.

- 13. septembra borci Pete ljubićke partizanske čete srušili su železnički most na Brusničkoj reci.

- 13. septembra delovi Dragačevske čete su u Viroštaku potukli jednu grupu nemačkih vojnika, koja je pokušala da prodre oD Požege ka Arilju preko Dragačeva. Time su Dragačevci pružili pomoć borcima iz Arilja u oslobođenju ovog grada.

- 14. septembra borci Pete ljubićke partizanske čete na putu Preljina - Gornji Milanovac napali su jednu nemačku patrolu.

- U noći izmeću 14. i 15. septembra borci Prve trnavske partizanske čete u Vapi su presekli 20 telefonskih stubova i po-kidali telefonske žice.

- U noći izmeću 15. i 16. septembra borci Prvog voda Dragačevske partizanske čete napali su Žandarmerijsku stanicu u Ovčar Banji, razoružali devet žandarma i razorili železničku prugu.

- 15. septembra borci Druge trnavske partizanske čete su u selu Mrsaću minirali železnički most, zbog čega su Nemci sutradan vršili odmazdu: palili su kuće i bombardovali selo.

- 16. septembra jedan vod boraca Dragačevske partizanske čete na putu Čačak - Guča, na mestu Karaula, dočekao veću kolonu Nemaca. Nemci su, prema njihovim izveštajima, imali dva mrtva i dva ranjena vojnika.

- 17. septemba borci Takovske partizanske čete su u diverzantskoj akciji na Železničkoj stanici u Krivoj Reci pokidali telefonsko-telegrafske instalacije.

- 17. septembra borci Prve ljubićke partizanske čete eksplozivom su, u blizini Železničke stanice Ljubić porušili prugu i posekli telefonske stubove.

- 17. septembra grupa boraca Takovske partizanske čete demolirala je poštu u Vraćevšnici.

- U noći izmeću 17. i 18. septembra borci Dragačevske partizanske čete izvršili su napad na Železničku stanicu u Ovčar Banji, razorili prugu i pokidali telefonske linije.

- 20. septembra Prvi vod boraca Virovske partizanske čete učestvovao je sa Užičkim partizanskim odredom, u Gorobilju, u borbi protiv Nemaca. Borba je vođena skoro ceo dan. Nemci su imali pet mrtvih i sedam ranjenih vojnika. U toj borbi je poginuo borac Matija Baralić iz Virova.

- 20. septembra grupa boraca Dragačevske partizanske čete razoružala je Žandarmerijsku stanicu u Ovčar Banji. Zaplenjeno je dosta pušaka i municije. Poginuo je borac Miodrag Marić iz Virova.

- 21. septembra grupa boraca Treće ljubićke partizanske čete napala je u Ljubiću Železničku stanicu i kolsku radionicu; porušene su skretnice, oduzeti telegrafsko - telefonski aparati, sanitetski materijal, radnička i vatrogasna odela. u

- 22. septembra borci iz Dragačeva, u sadejstvu sa borcima čkog odreda, vodili su borbu sa Nemcima prilikom njihovog povlačenja iz Požege kod Kratoske stene. Nemci su u tom odstupanju praćeni sve do Ovčar Banje. Prema nemačkim izeštajima, oni su u toj borbi imali tri poginula i 18 ranjenih vojnika, 12 ubijenih i 25 ranjenih konja.

- U noći izmeću 22. i 23. septembra borci Pete ljubićke partizanske čete eksplozivom su srušili železnički propust između Brđana i Preljine i oštetili šine, čime je obustavljen saobraćaj na ovoj liniji.

- 24. septembra borci Pete ljubićke partizanske čete minirali su u Prislonici put i time sprečili nemačke jedinice koje su bile krenule na popravku pruge i telefonske linije.

- 25. septembra grupa boraca Pete ljubićke partizanske čete, avionskom bombom je na pruzi Preljina - Brćani minirala Nastića ćupriju, koja je porušena.

- 27. septembra grupa boraca Trnavskog partizanskog bataljona napala je nemačke vojnike koji su se kretali od Kraljeva ka Čačku na mestu Kosovski bunar. U borbi su zarobljena tri nemačka vojnika. Poginuo je borac Damljan Matović iz Trnave. Zaplenjeno je, kamion, mašingever, pištolj, veća količina municije i prehrambenih namirnica. U ovoj borbi posebnom hrabrošću se istakao Radenko Mandić, koji je posle okršaja dovezao u Banjicu zaplenjeni kamion.

Iz ovoga se može zaključiti da su borci Čačanskog NOP odreda "Dr Dragiša Mišović" od prvih ustaničkih dana do 27. septembra imali 12. oružanih sukoba sa pripadnicima okupacionih snaga. U tim borbama ubijena su 22 okupatorska vojnika, 31 je ranjen, a njih šest je zarobljeno. Zaplenjeno je: 12 pušaka, dva mašingevera, dva pištolja i veća količina municije. Uništena su dva kamiona i jedan je zaplenjen. Ubijeno je 12 konja i 25 je ranjeno. Zapaljena su dva senjaka u krugu okupatorskih kasarni i dignuto je u vazduh skladište oružja.

U ovim akcijama partizani su imali šest poginulih boraca i sedam ranjenih.

Pored ovog, u 42 borbene akcije minirani su železnički mostovi i mostovi na putevima, rušene su pruge i telefonsko-telegrafske linije, čime je onemogućavano okupatoru da sprovodi svoju zločinačku aktivnost nad stanovništvom.54

54. "Čačanski kraj u NOB - hronologija događaja", str. 54-97.

Pored ovih borbenih akcija, koje su bile uperene direktno protiv okupatora, partizanski borci su vodili borbu protiv svih  j onih koji su bili u njihovoj službi. Najčešće su napadane žandarmerijske stanice - žandarmi su razoružavani i onemogućavana njihova aktivnost u služenju okupacionim snagama, na štetu svog naroda.

Evo nekih od ovih borbenih akcija protiv žandarmerije:

- 9. jula grupa partizana izmeću Vranića i Trbušana susrela je grupu žandarma i tom prilikom dvojicu ubila. Grupu partizana koja se susrela sa žandarmima predvodio je Slavko Krupež.

- 12. jula u Takovu grupa boraca Takovske čete napala je Žandarmerijsku stanicu, razoružala pet žandarma i zaplenila pet pušaka.

- U noći izmeću 19. i 20. jula grupa boraca Treće ljubićke partizanske čete napala na stanove dvojice žandarma u Preljini, oduzela im dve puške i municiju.

- Noći izmeću 25. i 26. jula grupa boraca Prve i Druge ljubićke partizanske čete napala je žandarmerijsku stanicu u Prijevori, zaplenila pet pušaka; jedan žandarm je poginuo i jedan je zarobljen.

- 31. jula u Preljini borci Treće ljubićke partizanske čete razoružali su žandarmerijsku stanicu.

- 5. avgusta u reci Despotovici, u neposrendoj blizini Gornjeg Milanovca, grupa boraca Takovske partizanske čete u noći oko tri časa vodila je borbu sa žandarmima.

- 6. avgusta grupa boraca Prve ljubićke partizanske čete ušla je u sukob sa grupom žandarma kod kuće Živana Pavlovića, predsednika opštine u Trbušanima. U toj borbi je poginuo Ljubiša Nedić, koji je predvodio ovu grupu boraca.

- 16. avgusta grupa boraca Zeočke partizanske čete u Markovici je napala Žandarmerijsku stanicu. Posle kratke i žestoke borbe žandarmi su uspeli da se izvuku i pobegnu za Ovčar Banju, ostavljajući za sobom više pušaka i dosta municije.

- 17. avgusta grupa boraca Prve trnavske partizanske čete i ^eočke partizanske čete napala je Žandarmerijsku stanicu u Guči. U toj borbi poginuo je borac Trnavske čete Desimir Krsmanović.

- 23. avgusta 30 boraca Prve i Druge ljubićke partizanske čete u Prijevoru je napala Žandarmerijsku stanicu: žandarmi su razoružani, dva žandarma su streljana; zaplenjeno je sedam pušaka.

- 23. avgusta grupa boraca Treće ljubićke partizanske čete apala je u Preljini Žandarmerijsku stanicu; žandarmi su pružili jak otpor.

- 24. avgusta u Nevadama grupa žandarma, uz pomoć Nemaca, opkolila je grupu članova Sreskog komiteta KPJ. Posle žestoke borbe poginuo je Slobodan Nikolić - Brka, a Radojica Radosavljević, Milan Pantović i Branko Aleksić oterani u Banjički logor i tamo ubijeni.

- U noći izmeću 26. i 27. avgusta grupa boraca Dragačevske čete napala je na Žandarmerijsku stanicu u Ovčar Banji. U borbi, koja je trajala oko dva časa, dvojica žandarma su ranjena. Iste večeri borci su razorili prugu na Železničkoj stanici.

- 7. septembra borci Dragačevske partizanske čete zauzeli su Guču.

- 9. septembra grupa boraca Treće ljubićke partizanske čete imala je sukob sa žandarmima u Mojsinju. Poginuo je borac Srećko Đurić.

- 17. septembra grupa boraca Treće ljubićke partizanske čete napala je u Prijevoru voz i tom prilikom razoružala trojicu žandarma.

- 19. septembra grupa boraca Druge ljubićke partizanske čete u Ljubiću je razoružala i ubila dvojicu žandarma.

- 26. septembra grupa boraca Pete ljubićke partizanske čete u Preljini je vodila borbu sa žandarmima, koji su počeli povlačenje ka Čačku. U ovoj borbi je zaplenjeno 15 pušaka, više bombi, municije i druge vojne opreme. Ovde je ranjen borac Stanko Jovašević.

- 27. septembra grupa boraca Druge trnavske partizanske čete na železničkoj stanici u Slatini razoružala je žandarma i zaplenila veću količinu oružja.

Od početka oružanih borbi, borci Odreda "Dr Dragiša Mišović" do oslobođenja Čačka 1. oktobra imali su 24 sukoba sa žandarmima. Te oružane formacije, koje su bile u službi okupatora, činile su zlodela prema narodu, onako kako je činio okupator.

U 24 oružana sukoba Odred "Dr Dragiša Mišović" do 1. oktobra likvidirao je sedam žandarma, a dva su ranjena. U ovim borbama zaplenjeno je 48 pušaka i veća količina municije. U toku avgusta i septembra žandarmi su bili proterani iz svih svojih stanica, izuzev Čačka i Gornjeg Milanovca.55

55. "Čačanski kraj u NOB - hronologija događaja", str. 97.

U ovim sukobima sa saradnicima okupatora poginulo je šest boraca, dva su zarobljena, koji su odmah od žandarma streljani, a dva borca su ranjena.

Kao što se može sagledati, u borbenim sukobima sa Nemci-ma i žandarmima u toku avgusta i septembra poginulo je 14 boraca Odreda "Dr Dragiša Mišović", dva su zarobljena i devet ih je ra o za to vreme četnici nisu imali ni jedan oružani sukob sa okupatorskim vojnicima ili sa njihovim saradnicima. Naprotiv, po uputstvu Draže Mihailovića, oni su održavali prijateljske odnoe sa pripadnicima žandarmerije. I sa njima nije bilo nikakvih sukoba.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument