Radoslav S. Nedovic, Pantelija Vasovic: ZATAMNJENA ISTINA

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ODNOS KPJ PREMA FAŠIZMU, APRILSKOM RATU I OKUPACIJI ZEMLJE

Autori na stranicama svoje knjige dosta prostora posvetiše nekakvoj "ljubavi i simpatijama" izmeću komunista i okupatorskih vojnika prilikom ulaska okupatorskih vojnika u naš grad, pa i kasnije. Osnov za takvo prijateljstvo nađoše u postojećem ugovoru izmeću SSSR-a i Nemačke, koji oni nazvaše "Ugovor o prijateljstvu", koji je sklopljen 1939. godine. Po njihovom tumačenju, usled proleterske solidarnosti, komunisti Jugoslavije su, poštujući taj ugovor, postali prijatelji nacističke Nemačke, pa su otuda njihove trupe blagonaklono primljene pri ulasku u našu zemlju. Uz to, služeći se izmišljotinama koje su objavljivane u okupatorskoj štampi, izjavama nekih okupatorskih saradnika i nepouzdanih kazivača, na stranicama knjige naćoše se mnoge laži o članovima Kt kao saradnicima okupatora kod kojih komunisti imadoše potpunu slobodu u našem gradu?!

S obzirom da je kod autora postojala želja da sporazum izmeću Nemačke i SSSR-a prikažu u drugom svetlu od cilja kojem je on bio namenjen, nužno je nešto o tome više reći radi onih neobaveštenih.

Neosporno je da je izmeću Nemačke i SSSR-a u avgustu 1939. godine sklopljen Pakt o nenapadanju, a ne ugovor o prijateljstvu, kako to autori prikazuju, što ima sasvim drugu sadržinu, karakter i pravno dejstvo. Ovim ugovorom SSSR je želeo, makar privremeno, da obezbedi svoje granice od napada nacističke Nemačke, koja je svojom hegemonističkom težnjom krenula ka osvajanju sveta. Pre toga Nemačka je porobila Čehoslovačku i izvršila pripajanje Austrije. Sklapanje ovog pakta posledica je istine da Engleska i Francuska, kao velike sile, nisu pokušavale da spreče nemačku hegemoniju. Čak su i Minhenskim sporazumom odobrile prisvajanje ovih zemalja. Vlade Engleske i Francuske pokušale su da ubede SSSR da on stupi u rat sa Nemačkom a da one ostanu po strani, što SSSR nije mogao da prihvati. U uslovima te diplomatske igre došlo je do sklapanja pakta izmeću SSSR-a i Nemačke.35

35. "Istorija SKJ", Rad, Beograd, 1985, str. 159. I


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument