USTANAK NARODA JUGOSLAVIJE
DOGAĐAJI OKO KOSJERIĆA

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


SA 3. ČETOM KOLUBARSKOG PO

Stanovnici sela Ražana (kod Kosjerića) — seća se Bogomior Marković Mića — živeli su istim životom kao i svi ostali u okupiranoj Jugoslaviji, obuzeti nemilim događajem na Bukovima (gde su Nemci, 28. jula, streljali 82 čoveka iz okoline Ražane) i u strahu da i oni ne dožive istu sudbinu.

Jednog avgustovskog dana pred veče u Ražanu je došla gupa od šest partizana iz 3. kolubarske čete koju je predvodio Bora Lisančić Lija. Oni su iste večeri napali žandarmerijsku stanicu u Ražani, zaplenili oružje i zapalili arhivu stanice, a dobrim delom i opštinskog odbora. Do borbe nije ni došlo jer su žandarmi, čim su saznali za dolazak partizana, napustili stanicu.

Taj poduhvat me je ohrabrio pa sam odmah sišao s brda (zaseok Markovići, sela Mrčići) da se upoznam s partizanima. Pod utiskom pokolja na Bukovima, a gledajući ove beskompromisne borce, u meni se rasplamsala želja da stupim u partizanske redove. Odmah sam se partizanima stavio na raspolaganje da im pomognem pri evakuisanju zaplenjenog oružja i municiju do Bačevaca. Oružje je na svojim volujskim kolima prebacio Voja Krstić. Pošto je zadatak izvršen, grupa partizana je ostala da prenoći u Ražani. I ja sam tada postao partizan. Dok sam te noći bio na straži, naišla je grupa četnika i opkolila stanicu. Posle kraćeg objašnjavanja četnici su otišli u pravcu Kosjerića, ne opalivši ni metka. To sam protumačio da postoji neki sporazum četnika i partizana o nenapadanju.

Iste noći partizanima su se priključili: Radosav i Zdravko Erčević, Miladin Blagojević, Nedeljko Milosavljević i moj stariji sin Vukadin. Sledećeg popodneva krenuli smo prema Bačevcima u sastav 3. kolubarske čete kojoj smo i pripadali. Tu smo primili oružje i ostali dva dana. Trećeg dana dobili smo zadatak da krenemo u pomoć jednoj partizanskoj četi koja je vodila borbu s Nemcima na kosi Bela stena. U borbu nas je poveo Bora Lisančić Lija za koga sam saznao da je komandir 3. kolubarske čete.

Prihvatili smo borbu na Beloj steni koja je trajala čitavu noć. Poginuo je naš puškomitraljezac Mića. Pod našim pritiskom Nemci su se povlačili prema Valjevu, a mi smo zauzeli položaj kod Dudića kuća u selu Klincima. Dok smo se ukopavali za borbu, naišla je grupa četnika i počela da se ukopava iza nas »da bismo zajednički nastavili borbu«. Naše četno rukovodstvo nije se složilo s takvim borbenim poretkom pa su četnici morali da zauzmu položaj u našoj borbenoj liniji. Na tom položaju smo ostali tri dana, sprečavajući prolaz Nemcima za Mionicu. Po izvršenju ovog zadatka vratili smo se u Bačevce gde se nalazio i štab Kolubarskog odreda čiji je komandant bio Žikica Jovanović Španac.1

1 »Kolubarski odred« je u stvari bio jedan od bataljona Valjevskog partizanskog odreda, ali je zbog samostalnosti u dejstvu kod naroda poznat kao odred. (Prim, red.)

Pod pritiskom jakih nemačkih snaga koje su iz Valjeva krenule prema Užicu, naša četa se morala povlačiti iz Bačevaca u pravcu Užica. Povukli smo se preko Seče Reke i Jelove Gore i došli u Stapare, gde nam je za konačište bila određena zgrada osnovne škole. Iako smo se nalazili u vrlo teškoj situaciji (bez dovoljno hrane, odeće i obuće), među drugovima je vladala izvanredna disciplina. Oličenje hrabrosti i discipline bili su nam komandir Lija i komesar čete Andrija Savčić.

Nemci su nam presekli put u jednom useku između Stapara i Kaluđerskih Bara. Četa koja je tada brojala oko 50 boraca bila je prikrivena s jedne i druge strane puta dok je neprijatelj prolazio tenkovima, bornim kolima i artiljerijom. Kada je njegova kolona prošla kroz usek, ponovo smo se spoijili i nastavili put prema Kaluđerskim Barama. Tu smo dobili zadatak da napadnemo električnu centralu »Perućac« gde su se bili utvrdili četnici, naoružani modernim nemačkim oružjem. Napad smo izvršili u zajednici sa dvema račanskim partizanskim četama. Mogli smo da pohvatamo sve četnike u kafani pri kockanju i pijanci da jedan borac nije pre vremena bacio ručnu bombu na čiju su eksploziju četnici otvorili vatru uspeli da se povuku u utvrđenu zgradu. Pokušavali smo da je zapalimo, ali nam to nije pošlo za rukom, jer je zgrada bila od kamena, a vrata i prozori zabarikadirani.

U napadu na električnu centralu ranjen je komandir jedne Račanske čete Tucović koji se, iako ranjen, ipak dovukao u već osvojenu zgradu centrale. Iz utvrđene zgrade četnici su nas zasipali strahovitom vatrom automatskog oružja. Jedan deo naše i obe račanske čete povukli su se, sa komandirom Lijom, u pravcu Bajine Bašte. Mi koji smo ostali u osvojenoj centrali našli smo se sada opkoljeni od četnika sa ranjenim komandirom Tucovićem, koga smo po cenu života hteli da izvučemo da ne bi pao u ruke četnicima. Ostalo nam je još jedino da isključimo svetlo i da se preko krova jednog dućana, koristeći slabu vidljivost, dočepamo puta i umaknemo prema Bajinoj Bašti. U borbi smo zarobili tri četnika, a od naših poginuo je puškomitraljezac koji je štitio naše povlačenje.

Ranjenog komandira Tucovića smestili smo u jednu kuću, i dok smo obezbeđivali njegov smeštaj, naišla je naša trojka koju je komandir Lija uputio u potragu za nama. Sa Lijom i ostalim drugovima sastali smo se u Rači kod Bajine Bašte. Sve odelo i obuća koje nam je komesar Savčić bio kupio u Sečoj Reci bili su već dotrajali. Ali i pored svih teškoća, zime i gladi, disciplina u četi je bila na zavidnoj visini.

Na putu od Kostojevića, preko Varde, za Mravinjce, najviše teškoća zadavala nam je nestašica hrane. Sve što smo imali za jelo bila je jedna poveća proja koju je nosio komesar Savčić, od nje odvajao parče po parče i davao najmalaksalijim. Trebalo je izdržati ovaj naporan marš na decembarskoj studeni. Iz Mravinjca sam, kao stariji čovek, a po dozvoli komesara Savčića, došao kući sa zadatkom da pređem u ilegalnost.

Poslednji kontakt sa svojom četom imao sam prilikom napada na Vardu, odakle sam i otišao za Ražanu. Od tada sam bio izložen stalnom maltretiranju od strane četnika, a sa četom .sam izgubio svaku vezu. (Bili su to najteži dani moga života. Hapsili su me i vodili u Užice za taoca, a septembra 1942. godine sproveli su me u radni logor Borskog rudnika.) Četa je izgubila većinu boraca: komandir Bora Lisančić je zarobljen od Nemaca i streljan u Valjevu početkom 1942. godine; moj sin Vukadin posle razbijanja čete kod sela Makovišta početkom 1942. godine uspeo da se prikrije u našem selu; komesara čete Savčića zarobili su četnici početkom 1943. godine u selu Dračiću i odmah streljali. A ostali? I oni su manje-više doživeli istu sudbinu.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument