USTANAK NARODA JUGOSLAVIJE
DOGAĐAJI OKO KOSJERIĆA

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


FORMIRANJE PRVE PARTIZANSKE ČETE

Prva partizanska četa za srez crnogorski — seća se Dobrosav M. Pavlović — formirana je 4. avgusta 1941. na mestu Benkovača, kod štale Sime Poznanovića. Četa je po formiranju brojala 22 druga: komandir Jordan Đukanović, agronom iz Varde; zamenik komandira Simo Poznanović iz Kosjerića; politički komesar Mito Igumanović, student filozofije iz Beograda (koji je svako leto provodio kod ujaka Jakova Tomića iz Seče Reke); zamenik polit. komesara Slavoljub Zarić iz Seče Reke.

Četa je bila smeštena u štali Sime Poznanovića. Odatle su drugovi odlazili u akcije: na rušenje mosta kod trnovske zadruge na putu Kosjerić — Užice; sečenje telefonskih stubova u Kosjeriću; napad na bolnicu u Bajinoj Bašti (tada je poginuo Jože Baruh, organizator ustanka u crnogorskom srezu). Od Simove štale četa je krenula u Kosjerić. gde su tada bili smešteni žandarmi i četnici. Bila je zora, 15. septembra, kada se četa preko Cikotine stene spustila u Seču Reku i uputila prema Kosjeriću. U svitanje smo stigli do Grbića vodenice, gde smo se podelili po desetinama. Ja sam sa svojom desetinom krenuo levoj strani Kosjerića, a desno je išla desetina Dragana Vujovća. Tako smo i zauzeli Kosjerić bez borbe.

Posle ulaska u Kosjerić komanda čete se smestila u zgradu gde se sada nalazi Dom narodnog zdravlja, a borci u onu gde je sada Dom narodne omladine. Izvršili smo detaljan pretres Kosjerića, pre svega sumnjivijih domova, a zatim smo počeli da palimo arhive sreza i opštine u Kosjeriću. Posle toga smo spalili arhive u Ražani, Radanovcima, Subjelu i drugim mestima, iz kojih smo istovremeno prikupljali i oružje. Dok je bila u Kosjeriću, četu su više puta napadali četnici, naročito kad osete da nas je malo jer smo se često delili i išli u akcije.

Težu borbu sa požeškim četnicima smo imali kod Zorine kafane. gde nam je ranjen Stanoje Pavlović.

19. septembra 1941. uveče četnici su blokirali varošicu. Iako nas je bilo malo, prihvatili smo borbu i 48 časova sprečavali ulazak četnika u varošicu, tražeći pomoć sa strane. Bili smo naoružani puškama, a imali smo i jedan puškomitraljez »brno« koji smo prenosili s jednog kraja varošice na drugi i kratkim rafalima stvarali zabunu kod četnika koji su mislili da naša četa raspolaže sa više automatskih oružja. Saznavši za četničku blokadu, Jakov Tomić iz Seče Reke je odmah sakupio simpatizere NOP-a, stigao nam u pomoć i udario četnicima u leđa, čime nam je olakšao da izdržimo u borbi dok nam ne stigne pojačanje.

21. septembra stigle su nam oko 16 časova u pomoć Ariljska i Račanska četa, daleko mnogobrojnije i bolje naoružane : naše (Crnogorske) čete. Četnici su odmah potisnuti i proterani za Divčibare. Tek posle tri dana ljudi su uvideli kakav je teret podnela naša četa protiv dvadeset puta nadmoćnijih četnika. Četa je u toj neravnoj borbi imala jednog ranjenog (Josifa Josifovića) i poginulog (Adama Jokovića), oba iz Podnice.

Četnici su tek na prevaru, mučkim napadom 29. oktobra 1941, uspeli da razbiju Crnogorsku partizansku četu, predavši većinu njenih boraca Nemcima.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument