Jovan Stamatovic: POZEGA U 1941.
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


AKTIVNOST U OSLOBOĐENOJ POŽEGI

Pritešnjeni našim snagama u nekoliko sela oko Brajića četnici su zatražili obustavu napada partizana. Opet u interesu borbe protiv okupatora, 26. novembra smo u Pranjanima pri stali na sporazum, ali ga četnici, kao i ranije, gaze posle dva dana i s Nemcima učestvuju u prvoj ofanzivi protiv nas. I koc partizana i kod naroda vlada ogorčenje i revolt protiv četnika. Naš uticaj u narodu sve više raste, naročito kod omladine. Četničke jedinice su većinom sastavljene od starijih godišta. Naroc razume da četnicima praštamo izdaju samo da ne bi došlo đ< bratoubilačke borbe (zato smo i imali ogromnog uspeh a u toki novembra, do našeg povlačenja za Sandžak).

Ni sami partizani, iznureni borbama, nisu u prvo vreme shvatali sporazumevanje s četnicima koji su već dvaput gazili sporazum. Samo upornim i strpljivim radom partijske organizacije oni su shvatili potrebu ogromnih napora za ujedinjenjen snaga protiv okupatora. Upravo nepromišljeni i neprijateljsk postupci četničkih starešina, sa Dražom na čelu, doprineli su da se četnici prikažu kao teroristička organizacija u službi okupatora. Tako su, na primer, devetorici zarobljenih partizana iz Kosjerića (među njima su bile i 2 drugarice) povadili oči i palili vatru na telima dok su drugarice silovali, izboli noževima i bajonetima i razmrskanih glava ostavili u klisuri Ridova (kraj seli Skakavci). Tek 15. novembra, posle oslobođenja ovog kraja, otkriven je ovaj jezivi zločin. Zatim, u selu Slovcu kod Valjevs predali su nemačkim krvolocima 350 zarobljenih partizana iz bolnice u G. Milanovcu, među njima i 18 partizana iz okolini Požege (koje su četnici zarobili kod Ražane). Jednom prilikon su četnici streljali u Brajićima 16 drugova i 17 drugarica uglav nora ranjenika (o čemu je pisala i »Borba« od 27. novembri 1941), itd. Partijski i skojevski aktivisti su sve te zločine četnik; iznosili na raznim skupovima u našem srezu, a ljudi i žene su se zgražavali.

Široke narodne mase, bez obzira na raniju političku pripadnost, sarađuju s nama bilo kroz narodnooslobodilačke od bore bilo kroz seoske straže. Javljali su se i u naše jedinice Partizanske čete su brojno narasle: 2. četa (koja se nalazila u Pranjanima) brojala je preko 60, a 1. oko 100 boraca, Sem toga, oko 150 naoružanih boraca bilo je na straži u Jeminskoj Steni, na železničkoj stanici, kao i pri raznim drugim objektima u Požegi i okolini. Sreski komitet SKOJ-a preduzeo je široku akciju na organizovanju omladine u Srpski narodnooslobodi- lački omladinski savez. Zapravo, 17. X 1941. održan je u sali Sokolskog doma u Užicu miting za osnivanje tog saveza. Na mitingu je u ime CK SKOJ-a govorio Lola Ribar, podvlačeći da u sadašnjim uslovima treba stvoriti široku masovnu organizaciju koja će obuhvatiti svu omladinu bez obzira na politička i verska ubeđenja i povesti je u borbu protiv okupatora. Na mitingu su govorili i predstavnici sreskih rukovodstava SKOJ-a, užičkog okruga, štaba Užičkog odreda i OK KPJ.

Uvodni referat podneo je Dobrivoje Vidić, sekretar OK SKOJ-a, posle čega se i pristupilo stvaranju SNOOS-a.[1] Za potrebe fronta radilo je po raznim radionicama 50 radnika. U Požegi je oko 40 žena plelo čarape i džempere za partizane, a slično je bilo i u okolnim selima na organizovanim prelima. Ovako organizovan rad naše pozadine prekinula je prva neprijateljska ofanziva.


[1] »Borba« br. 2 od 23. oktobra 1941.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument