PRVA KRAJIŠKA BRIGADA - SJECANJA BORACA
Sedmi dio
OD SREDNJE DO ISTOCNE BOSNE I NATRAG

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


MINIRANJE RUDNIKA U KAKNJU

Rudnik uglja Kakanj lociranje pored same rijeke Bosne, a na drugoj strani uz-dižu se velika brda, što jc braniocima išlo u prilog za odbranu i omogućavalo lakšu eksploataciju uglja. Rudnik je sa željeznicom uzanog kolosjeka bio povezan indu-strijskim kolosjekom. On je i ranije bio poznat po svojim velikim naslagama uglja i po tome što je vrlo podesan za eksploataciju, a kako je ugalj u ratu bio glavni izvor energije za pogon, to je donijeta odluka da se rudnik osvoji i njegova postrojenja razore i time onesposobe za rad i eksploataciju rude.

Neprijatelj je dobro znao važnost i korist ovog rudnika, pa ga je dobro obez-bjeđivao i branio jakim snagama. Uz to, lako im ga je bilo i obezbijediti kada im je tu bila rijeka Busna i brojna uzvišenja s kojihje štićen svaki prilaz. Time se dobrim dijelom može objasniti ćinjenica što se, i pored toga što se dobro znalo za njegov

znaćaj za neprijateljevu ratnu mašinu, dvije godine moralo ćekati dok je došao na red da se otme od neprijatelja i onesposobi za dalju, ili bar dužu eksploataciju uglja.

Kako se naša brigada krajemjuna 1943. godine nalazila u neposrednoj blizini tog bogatog rudnika uglja, donijetaje odluka da se on otme od neprijatelja i ones-posobi za eksploataciju. S obzirom na to da smo se nalazili na suprotnoj strani ri-jeke Bosne, morali smo savladati tu prirodnu prepreku, paje prelaz preko nje, pre-plivavši je, oslobodila grupa od osam boraca. Oni su likvidirali stražare koji su bili u bunkeru nadrugoj strani mosta, ćime su omogućili ostalim našimjedinicama brz i slobodan prolaz preko mosta.

Jedinice su stupile u borbu sa neprijateljem, zarobile posadu kojaje obezbije-đivala rudnik i tek nakon toga smo mogli da pristupimo izvršenju drugog zadatka - rušenju objekata oko rudnika i rudničkih postrojenja. S obzirom na okolnosti, sve je to urađeno na brzinu, ali su borbe trajale skoro do dana. Za to vrijeme sveje bilo zauzeto semjedne zgrade gdje su se bile zabarikadirale ustaše, i trebaloje sačekati dok se uspije da se zgrada minira.

Minirali smo i rudnik, dokje neprijatelj kružio avionima oko njega, ali nije ba-cao bombe. No, mi smo objekte i postrojenja razrušili više nego daje neprijatelj ba-cao ne znam kakve bombe. Oni su, uglavnom, ovim svojim bombama "pronašli" naše komore u blizini rudnika i napravili nam veliku štetu. Sem ostalog, pobili su nam konje, ali ni jedan borac, koliko se sjećam, nije bio ni ranjen.

Kao minerja sam nastavio miniranje uređaja rudnika, jedino što nisam smio ulaziti u oknaJer bi u tom slučaju mogao nastradati od mogućeg plina, a za to, pre-ma procjeni, nije bilo ni prijeko potrebno.

Sjećam se daje tada sa nama bio i Lola Ribar kojije išao u susret Tutu nakon uspješno obavljene vojno-političke misije u Sloveniji i Hrvatskoj, dok se Vrhovni komandant sa grupom divizija probijao od Sutjeske, prelazeći u novu ofanzivu baš u dijelu zemlje gdje je Peta krajiška divizija sada tukla neprijatelja. Ponijet veliči-nom pobjede Krajišnika u Kaknju i radostan zbog skorog susreta sa Titom, Lola nam je rekao da prikupimo sve rudare i da će im on govoriti. To je sve sprovedeno i Lola je vatreno govorio radnicima, pozivajući ih da stupaju u jedinice NOVJ ili ovdje rade za NOP, a nikako više da rade za neprijatelja, nesvjesno se uprežući u njegova kola.

Pošto je neprijatelj ubrzo dobio pojaćanja, mi smo, nakon što smo uništili sva postrojenja, srušili most, zapalili preostali rudarski eksploziv koji nismo mogli ponijeti i onesposobili sve što bi moglo da koristi neprijatelju - i povukli snage iz Kaknja. Time je i u ovoj akciji brigada kao cjelina izvršila svoj zadatak: nanijela nepri-jatelju velike gubitke u ljudstvu i materijalu, zaplijenila silan ratni plijen i ponijela što se moglo prevući našom komorom i iznijeti na leđima, a drugo uništila i tako napustila Kakanj, bez iscrpljujućih borbi sa pristiglim pojačanjima i, što je najvaž-nije - bez sopstvenih žrtava.

Dušan Vujnović


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument