PRVA PROLETERSKA BRIGADA - SEĆANJA BORACA: KNJIGA II
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ПОЗДРАВ ШТАБА 1. БРИГАДЕ БОРЦИМА ПОВОДОМ СИТНИЦЕ

ШТАБ 1. БРИГАДЕ 1. ПРОЛЕТЕРСКЕ УДАРНЕ ДИВИЗИЈЕ 20. XI 1942. БОРЦИМА, КОМАНДИРИМА, КОМАНДАНТИМА И ПОЛИТИЧКИМ КОМЕСАРИМА 1. ПРОЛЕТЕРСКЕ БРИГАДЕ[1]

Другови и другарице,

У победоносном јуришу на фашистичку јазбину Ситницу ви сте показали чудо од пролетерског хероизма и вештине. Неосвојива утврђења, која је бранио бројно скоро двоструко већи и технички много надмоћнији непријатељ, освојиле су наша неустрашивост, организација, војна вештина, свест и дисциплина.

У том боју херојски су пала 22 наша друга, а рањено је 46 другова и другарица. Пали другови су светао пример како се бори и гине за слободу свога народа. Њихова имена ће забележити историја наших народа.

За јунаштво бораца, за храбро и мудро руковођење старешина, за неустрашивост и марљивост санитарки ви сви заслужујете највишу похвалу.

Ова победа је наш славан почетак великог такмичења међу бригадама. Овом победом ми смо доказали да ћемо часно испуњавати положену заклетву. Штаб бригаде је срећан што може још једном рапортирати нашем врховном команданту: „Друже Тито, 1. пролетерска је извршила твоје наређење".

Ми смо поносни што се налазимо на челу таквих бораца и честитајући вам победу позивамо вас да тако и даље наставимо славан пут 1. пролетерске.

Слава палим друговима!

Живели наши рањеници!

Живела Прва пролетерска!

Смрт фашизму — слобода народу! За штаб бригаде:

политички комесар - командант

Плави - Д. Лекић


[1] Докуменат из Зборника 1У/8. док 57. — Прим. ред.

(М. П.)

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument