PRVA PROLETERSKA BRIGADA - SEĆANJA BORACA: KNJIGA II
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


PRVI TOP NAŠE BRIGADE

 

U drugoj polovini marta 1942. godine završena je operacija čišćenja Glasinca i Birča od Dangićevih i Todorovićevih četnika, u kojoj su, 20. marta, 1. i 2. proleterska brigada oslobodile Srebrenicu i Bratunac i izbile na Drinu. Tada su dva bataljona iz ove dve brigade — Beogradski i Čačanski — zaplenili kod Bratunca, između ostalog, jedan top pito 37 mm, sa oko 60 granata.

Raspodelom plena top je dodeljen 2. proleterskoj, ali je posle mesec dana, po dogovoru između štabova brigada, zamenjen za jedan italijanski minobacač 81 mm.

U selu Orahovici top je predat 20. aprila Kraljevačkom bataljonu, koji ga je zadržao do 5. februara 1943. Tada je dodeljen protivkolskoj četi 1. proleterske, u kojoj je ostao sve do 8. juna 1943. U završnoj fazi bitke na Sutjesci zakopan je na južnim padinama brda Košute, u blizini Lučkih koliba.

U toku nešto više od godine dana top je bio upotrebljen u 40—50 većih i manjih borbi koje je vodila 1. proleterska. Prvi komandir odeljenja koje je njime rukovalo opisao je neke od tih borbi u svom dnevniku.

DOLAZAK U KRALjEVAČKI BATALjON

20. april 1942. — Rano ujutru natovario sam top u Mesićima i uputio se sa jednom desetinom boraca i tri konja iz 4. užičkog bataljona ka selu Orahovici. U prvi sumrak smo stigli u Orahovicu. U jednoj ovećoj zgradi, bivšem turskom hanu, na putu Prača—Foča, našao sam štab Kraljevačkog bataljona. Iskreno su se obradovali našem dolasku i odmah izašli da vide to topče koje će odsad pripadati bataljonu.

U dvorištu rastovarismo konje i top postavismo u položaj za borbu. Oko njega se iskupiše drugovi iz štaba bataljona, kuriri, kuvari, veći broj boraca i rukovodilaca iz 1. i 3. čete i neki borci meštanskih jedinica. Postavljali su razna pitanja, sve ih je zanimalo, a ponajviše da li može "da baci u Praču?" Ne razmišljajući mnogo, rekoh da može, našto me Jakšić i "Kapetan" upitno pogledaše. Osetih da sam preterao. Ali ostadoh pri svome, pa to dade povoda da se dogovorimo da ujutro izvršimo gađanje Prače. Jakšić naredi komandirima četa da odvoje šest boraca i tri konja sa samarima za topovsko odeljenje, pošto se dotadašnja posluga sa konjima morala vratiti u svoju jedinicu.

Ustali smo rano i formirali odeljenje. Nekoliko puta smo isprobali tovarenje i istovarivanje topa, da bi posluga videla i naučila kako se to radi. Nešto kasnije smo krenuli prema brdu Crni vrh. Jakšić i Velebit su rekli da se sa tog brda lepo vidi naselje Prača i da je odstojanje do njega nešto kraće.

Oko osam časova postavili smo top na jedan proplanak na kosi iznad samog sela Datelji. Pred nama u dolini, obasjane suncem, lepo se vide kuće u Prači. Sa nama su Vojo Batinić iz Pračanskog bataljona i Koča Jončić, komesar Ilovačke čete Jahorinskog odreda. Njih dvojica, kao dobri poznavaoci Prače, određeni su da mi pomognu pri izboru cilja. Pokazaše mi železničku stanicu, zgradu ustaške komande i neke magacine.

Na našem topu nije bilo nišanske sprave. Zato smo kroz cev nanišanili jednu dvospratnu zgradu u varošici. Elevaciju dadoh odoka. Opalismo jednu granatu. Nije pogodila. Smanjih elevaciju. Drugi pogodak je bio dobar. Vojo Batinić reče da je granata pogodila baš njegovu kuću, u kojoj su smešteni pošta i domobrani. Koča Jončić ga pogleda i reče:

— Pa ja sam kao dete u toj kući stanovao.

I, zbilja, ubrzo ustanoviše da se poznaju od pre petnaest godina, i da su se kao deca zajedno igrali.

Primetismo da su granate napravile čitavu uzbunu U varošici. Domobrani se uzmuvali, trče na sve strane. Opalismo još dve granate, jednu ka željezničkoj stanici,  a drugu ka mostu u varošici. Ustaše i domobrani počeše Da pucaju prema nama iz mitraljeza, ali smo bili van domaka njihove vatre. Levo od nas, sa susedne kose, naša teška breda odgovori sa nekoliko kratkih rafala.

Po povratku sa Orahovice bili smo nekako praznično veseli zbog toga što smo položili "prijemni ispit".

Posle nekoliko dana, na predlog drugova iz štaba bataljona pristao sam da ostanem s Kraljevčanima, mada je trebalo da se vratim u 2. proletersku brigadu, pošto obučim nove artiljerce.

DVOBOJ PREKO DRINE

12. maj 1942. — Bataljon već treći dan drži položaj na levoj obali Drine, od sela Trbušča do Broda. Negde oko podne osmatrači javiše da se kreće jedna kolona s druge strane reke, padinama od sela Bunova prema Drini i selu Brodu. Na položajima nastade živost. Osmatramo dvogledima kolonu. Utvrdili smo da su Italijani. Kad su stigli do seoca Rudine, cenimo daljinu do njih, pa to proveravamo i na karti. Daleko su nešto manje od tri kilometra.

Pre nego što ćemo otvoriti vatru, da ne bi selo izložili vatri neprijateljevoj, premestismo top izvan sela. Ubrzo zatim ispalismo prvu granatu.

— Prebačaj, rekoše u isti mah Živan Maričić, komandir 1. čete, i Velebit.

Italijanska kolona zastade nekoliko trenutaka i ponovo produži. Smanjio sam elevaciju, ali mnogo, tako da je druga granata podbacila. Italijani ponovo stadoše. Pošto sam popravio elemente, treća granata pade pokraj same staze. Kolona se prekide, nastade bežanje. Pretpostavljamo da ne znaju odakle ih tučemo.

Posle pola časa Italijani ponovo krenuše. Napunili smo top i čekamo da naiđu na tačku za koju imamo sigurne elemente. Odjednom, iznad naših glava profijuka granata i eksplodira pozadi nas u selu. Povukosmo se malo nazad, u neke rovove što su bili iskopani u prvom svetskom ratu. Iznad naših glava prolete još nekoliko granata. Zapazili smo njihov top u Bunovima, na daljini od tri do tri i po kilometra. Po jačini eksplozije zaključujemo da je to brdski top, kalibra 65 mm.

Italijanska kolona polako kreće napred, i kad je naišla na mesto gde smo je već tukli, opalismo dve granate. Opet nastade bežanje. I opet poče da nas gađa njihov top. Štab bataljona naredi da i njega uzmemo na nišan.

U dvoboju koji se razvio sa italijanskim artiljercima prinudili smo ih da prvi prekinu paljbu i da se povuku. Doduše, i nama je to dobrodošlo, jer moramo da štedimo municiju. Prebrojavamo čaure. Utrošili smo jedanaest granata. Mnogo je to za nas.

U TRCI KROZ HERCEGOVINU

24. maj — Danas je drugi dan od kako smo stigli u severnu Hercegovinu. Oko podne dobih naređenje da krenem sa 2. i 6. bataljonom u akciju na četnike.

Kod sela Jugovića bombardovao nas je jedan avion. Imali smo nekoliko ranjenika. Jednom drugu je slomljena butna kost. Doktor Safet Mujić iz Mostara odsekao mu je nogu seljačkom testerom na jednoj livadici, i to bez anestezije. Nije ni jauknuo. Stisnuo zube i ćuti.

U selo Slivlje stišsmo u prvi mrak. Posle odmora od jednog časa, krenusmo nekom uvalom uz planinu Javor. Pred ponoć smo bili pod samim vrhom. U zaklonu naložismo vatru. Na ovoj planini je dosta hladno. U uvalama još ima snega.

Sa nama je Udarni bataljon Hercegovaca sa Vladom Šegrtom, komandantom Severnohercegovačkog odreda. 1 . U samu zoru krenuli smo grebenom Javora. Ispred nas, sa obe strane grebena rasule su se po kamenjaru kolonice pešadije.

Oko pet časova već smo bili na kamenitoj kosi koja se zove Glavica. Levo, ispod nas, na padini su seoca Koleško i Gaj. Četnici zapucaše na našu pešadiju koja je opkoljavala selo. Naši mitraljeeci stupiše u dejstvo. Mi čekamo da se razjasni situacija. Ne možemo tačno da ustanovimo gde su naši a gde četnici. Sve se pomešalo. No, uskoro se pojavi plamen od zapaljenih gomilica slame. Po tome smo znali dokle je doprla naša pešadija. Četnici daju žestok otpor i pokušavaju da na brzinu evakuišu sela. Žene, deca i stoka, pod zaštitom vatre, beže padinama Glavice. Ispalili smo iz topa dve, tri granate na četnike koji su hteli zauzeti položaj na Golubinskom brdu. Oni odatle brzo pobegoše, a žene i deca, valjda iz straha od artiljerije, vratiše se sa stokom svojim domovima. Naši borci su izbili na Golubinsko brdo i produžili da gone četnike preko Koleškog potoka prema planini Crvnju.

I mi smo se morali prebaciti na brdo Plan. Od Glavice do Plana top smo nosili na rukama i na leđima besputnim hercegovačkim kamenjarom.

S novog položaja ugledasmo na putu od Nevesinja ka Kifinom selu motorizovanu italijansku kolonu. Nekoliko tanketa je produžilo putem prema Morinama, u susret nama. Dočekali smo ih sa nekoliko granata. Pobegli su punim gasom.

Na Javopu smo top ponovo natovarili na konje i krenUli u selo Slivlje.

ZVIJERINA

1. jun — U Zvijerini eu četnici nekoliko dana ranije zarobili bolnicu i zaplenili magacine Operativnog štaba za Hercegovinu. Zajedno sa 1. hercegovačkim udarnim bataljonom upućen je i Kraljevački da pokušaju spaeiti bolnicu i zaplenjene magacine.

Valjalo nam je preći skoro 40 kilometara od Slata do Zvijerine radi učešća u ovoj akciji. A bili smo umorni i iscrpeni, i mi i konji. Ipak, na celom tom putu počinuli smo nepuna dva časa u selu Davidovićima, u kom smo zatekli Operativni štab za Hercegovinu. Tu sam se sreo s Mirom Poparom, starim poznanikom sa Beogradskog univerziteta. Odveo me je u bajtu svoje majke. Simpatična starica spremila je malo varenike da nas posluži. Razgovarali smo najviše o četničkoj izdaji i ne sluteći da će Miro biti uskoro jedna od njenih žrtava.

Pred noć smo stigli u selo Krstaču, pod planinom Sitnicom. S druge strane planine je Zvijerina.

Po dolasku u selo štab našeg bataljona i četna rukovodstva sastali su se sa drugovima iz štaba hercegovačkog bataljona i načinili plan za sutrašnju akciju. Po tom planu trebalo je da krenemo u svitanje. Po običaju, naše odeljenje, odnosno naš prateći vod, podržaće napad iz neposredne blizine topovskom i minobacačkom vatrom.

U svitanje, 2. juna, naše su se kolone uputile na određene pravce. Četnici se nisu dali iznenaditi. Spremno su dočekalr! naše jedinice na čukama iznad Zvijerine, u prirodnim zaklonima kakvi se mogu samo poželeti. Razvila se žestoka borba koja je trajala do devet časova. Tada su se naši borci privukli do glavnog uporišta, na jednom grebenu, na koje smo mi, u isto vreme, ispalili nekoliko mina i granata. U odlučnom jurišu borci su slomili otpor četnika. Oni su se užurbano povukli ka planini Viduši. To povlačenje se kasnije pretvorilo u pravo bekstvo, naročito od trenutka kada im se na boku i za leđima pojavila naša Rudarska četa.

Oko deset časova smo ušli u Zvijerinu. U školi, u kojoj je bila smeštena bolnica, nađosmo ranjene i bolesne drugove, među kojima su bili Fjodor Mahin i Bora Prodanović. Od radosti su plakali. Na žalost, svi nisu bili na broju — četnici Save Kovača, bivšeg žandara i bivšeg komandira Ljubimirske partizaneke čete, odveli su sa sobom sedam partizana i dve bolničarke. Među njima su Husret Ćišić iz agitpropa Operativnog štaba i Rade Pravica. Svi su članovi KPJ i Skoja. Strahujemo za njihove živote.

u magacinima smeštenim u okolnim kućama pod šumom, nađosmo jedan top pito sa 12 granata, tri teška bacača sa dvadesetak mina, jedan teški mitraljez švarcloze, jedan puškomitraljez i jedan protivavionski mitraljez. Sem toga, bila je nedirnuta ostala sprema i namirnice.

Naš bataljon je dobio odobrenje da ponese teški bacač sa deset mina, topovske gran&te, puškomitraljez teški i protivavionski mitraljez. Uzgred budi rečeno, dobro smo se snabdeli duvanom i cigaret-papirom.

GAT

10. jun — Iz Suvog polja krenuli smo preko Bijelih dola ka Bukovoj gradini. Oko nas je prava kamena pustinja sa pogdekojom oazom niske i zakržljale šume.

Oko zaranka stigosmo na mali plato ispod Bukove gradine. Štab bataljona je otišao napred. Nešto kasnije pozvaše i mene. Tu behu na okupu skoro čitavi štabovi 1. i 2. proleterske brigade sa nekim komandantima hercegovačkih jedršica. Planirali su napad na četnike i Talijane u kotlini između Kazanaca i Gata.

Prema zajedničkom planu, naše odeljenje je dobilo zadatak da prati Kraljevački i Beogradski bataljon i da, ako zatreba, pomogne u likvidaciji uporišta oko Gata. Početak napada predviđen je za 11. jun, tačno u tri sata UjUtro.

Pošto je pala noć, počeo je pokret ka Gatu. Stazu kojom idemo često gubimo. Onda obilazimo vrtače i zastajkujemo dok je ponovo ne nađemo. A kad se ona pronađe, počne trčanje dok opet negde ne skrenemo. I tako, naizmenično, čas trčimo, čas stojimo. Kolona se skuplja i razvlači. Na sve strane kamen i glogovo trnje. Noge i ruke su nam krvave, ali niko ne gunđa.

Oko ponoći se sretosmo sa Beogradskim bataljonom. Miloje kaže da se već dva sata vrte u krugu, a nikako da nađu stazu koja vodi ka Gatu. Tek u svitanje ugledasmo siluetu tvrđave na Gatu. Očevidno je da smo zakasnili za akciju.

Kad je svanulo, neprijatelj nas je primetio i osuo teškim mitraljezima uragansku vatru po našim kolonama. Na tvrđavi i okolnim kamenjarima viju se zastave. I naši barjaktari su razvili naše, proleterske. Pešaci već u skokovima savlađuju prostor. Desno, Šumadinci i Užičani jurišaju uz padine Gata, a levo Beograđani razjuriše logor Italijana blizu zaseoka Galeština. Kraljevčani se prebacuju preko brieanog prostora. Front se jasno ocrtava eksplozijama ručnih bombi i minobacačkih mina.

Top smo postavili iznad sela Dobrelji i uzeli na nišan staru austrijsku tvrđavu na vrhu Gata. Ali naše su se granate pokazale previše slabe za njene debele zidine. Jumba je sa bacačem ubacio dve, tri mine u samu tvrđavu i tada je sa nje skinuta zastava.

Nešto pre deset časova Italijani počeše da tuku artiljerijom iz Avtovca. Čitava prostorija na kojoj su se nalazili naši bataljoni zasuta je granatama. Jedna je savoja sistematski kružila i istresala bombe. Uskoro je od Avtovca pristigla poveća kolona kamiona i na putu ispred sela Dobrelji i Dinići istovarili pešadiju koja napade na bok naših jedinica. Morali smo užurbano da se povlačimo uz ozbiljne gubitke.

POSETIO NAS JE DRUG TITO

8. jul — Nalazimo se u selu Seonici, koje je od Ostrošca i Neretve udaljeno pet do šest kilometara. Oko jedanaest časova kroz logor prostruja vest da su drugovi Tito, ' Marko, Koča i Fića došli u štab bataljona. Uskoro do nas dotrča kurir da nam javi da će drug Tito doći i u . naš prateći vod. Užurbano se spremismo da ga dočekamo. ; Naše topče postavismo u hladovinu pod jedan krošnjati orah. Na okupu je sva posluga. Radojica Milašinović Soko timari svog brnju, koji nosi lafet. Malo podalje od nas su Jumbine minobacačlije i Slobovi mitraljesci. Vodnik "Šuca" trčkara od jednih do drugih.

Oko podne dođoše drugovi Tito, Marko, Koča, Fića, Jakšić, Miro Dragišić i još neki iz Vrhovnog štaba. Drug Tito, pošto je primio raport i pozdravio nas sa "Smrt fašizmu", zadrža se oko pola časa, interesujući se za sve, ama baš za sve. Naročito je bio zadovoljan kad je video da imamo i pancirne granate. Uzeo je jednu u ruku, "izmerio" joj težinu i zažalio što nije bar malo teža. Pošto smo mu, na kraju pokazali kako top rasklapamo i tovarimo na konje, svakoga je od nas pitao odakle je, šta je po zanimanju, koga ima od porodice, kako je sa zdravljem itd.

— Druže Tito, kada ćemo u Srbiju? — zapita ga Soko.

— Znam da biste svi voljeli da se što prije vratimo u Srbiju. To i mi svi želimo. Sad je situacija takva da treba ići u Krajinu, da pomognemo Krajišnicima. Kad njima pomognemo, naša će vojeka da ojača i naraste, pa ćemo onda u Srbiju — reče drug Tito, a zatim krenu od nas ka rudarskoj četi.

IZ BORBE ZA PROZOR

13. jul — U podne borba za Prozor dostiže svoj vrhunac. Ustaše nisu izdržale juriš Rudarske čete i 5. sandžačkog bataljona. Kozje Stijene, Kalac i Debelo Brdo su u našim rukama. Neprij^telj se još žestoko brani iz utvrđenih uporišta u gradu. Jedno od tih uporišta bila je džamija, sa mitraljeskim gnezdom na njenom minaretu. Da bismo ga mogli tući, moramo se spustiti niz jednu padinu prema gradu. Izloženi vatri neprijatelja, postavljamo top kraj jednog drveta. Ratko Plazinić je nanišanio i — promašio prvom granatom. Džaba mu što promaši, ali što nam se top "raspade" . . . U brzini, a verovatno i zbog kiše kuršuma koja nas je pratila i koja nas ne ostavlja, Ratko je zaboravio da učvrsti cev za lafet, pa ga je ona udarila po desnom ramenu i preturila. Da smo počem bili pobožni rekli bismo da je to volja Alahova. No nikome nije tako nešto palo napamet — namestili smo i učvrstili cev, a zatim sa dve granate uništili mitraljesko gnezdo na džamiji. Potom smo se prebacili na brdo Kumbat da bi pomogli pri likvidaciji Kule. Ratka teramo da ide u sanitet, ali on neće da napusti borbu.

Iz Kule, starog srednjevekovnog utvrđenja sa debelim zidovima, ustaše su tukle naše jedinice sa dva teška mitraljeza i jednim minobacačem. Ne dadu nos da se pomoli. Moramo da obiđemo brdo sa južne strane. Gubimo u vremenu, a svi čekaju na nas. Odlučili smo da kroz gusto hrastovo šipražje prosečemo put i da po delovima, neopaženo, prenesemo i postavimo top i tešku bredu na mesto sa koga ćemo raspaliti po Kuli.

Oko dva sata posle podne ispalili smo prvu granatu. Udarila je pored Kule. Ustaše ubacuju jednu za drugom tri mine u bacač. Vidimo ih kao na dlanu. Nanišanismo i drugom granatom pogodismo sam bacač. Treća je "emazala" mitraljez na otvoru kule.

Ispaljene mine eksplodirale su u našoj blizini. Jedno parče me je zakačilo po vratu. Iz vene mi šiklja tanak mlaz krvi. Prstima stežem ranu i posmatram juriš naših boraca. Bio je silovit i nezadrživ. Ustaše beže ka Rami. Ošamućeni vatrom, traže spas u samoubilačkim skokovima niz liticu tvrđave. Redak prizor! Dubina ponora s južne strane je preko pedeset metara. A upravo tamo skaču. Radije u smrt nego da se predadu.

LIKVIDACIJA NEPRIJATELjEVIH UPORIŠTA U LIVNU

5. avgust. — Prilikom napada na Livno, "naš je bataljon eavladao u svitanje sve prepreke ispred stočne stanice. Ostala su još samo dva bunkera kraj štala. Naša 2. četa je uspela da se probije do prvih kuća, ali zbog brisanog prostora ne može da priđe bunkerima. Na "scenu<4 stupa pito i sa nekoliko granata uništava jedan od bunkera. Drugi nismo ni gađali, jer su nas pešaci odmenili svojom "artiljerijom": dok smo gađali prvi bunker, iskoristili su priliku da se prebace preko brisanog prostora i da ubace bombe u drugi.

Drugi crnogorski bataljon je od sinoć izolovan u centru grada. Stoga se od nas traži da hitno napadnemo oružničku postaju. Teško se bilo približiti toj jednospratnoj zgradi, koja je puna žandara i ustaša. Miloš Vučković i još neki drugovi pokušavaju da joj priđu iz dvorišta. Čujemo eksplozije bombi koje su bacili.

Sa komandantom bataljona tražim pogodan položaj za top. Odlučujemo se za mali park preko ulice, iz koga se zgrada može neposredno tući. Prebacujemo top po delovima. Komandant čuči iza jedne betonske klupe u parku i naređuje da tu top postavimo. Malo neobično, ali mora se. Daleko smo od postaje nekih trideset metara. Nišanimo u jedan od njenih prozora. Ispaljena sa 30 metara odstojanja, granata nije imali kud drugo nego u postaju. Zaređali smo onda u ostale prozore. Međutim, zamalo što glavom ne platismo našu drskost: neki žandar je hitnuo ručnu bombu s prozora i ona je pala kraj samog topa. Klupa nas je spasila. Brzo ispaljujemo još jednu granatu i — kraj. Ustaše i žandari tražili su da prekinemo paljbu, jer hoće da se predadu. Ipak su neki pokušali da pobegnu preko parka. Ali kasno.

Devet je časova. U Livnu situacija čista. Likvidirana su sva uporišta osim kuće doktora Mitrovića. Nemci, vlasnici rudš!ka u Livanjskom polju, napravili su od te lepe vile pravu tvrđavu. Sa njom je prateći vod imao pune ruke posla. No sve je bilo uzalud. Posle mnogih pokušaja, na kraju je odlučeno da se kuća drži u blokadi dok stigne jedan top većeg kalibra sa kojim su Krajišnici nedavno likvidirali neka utvrđenja u Glamoču.

Oko deset časova, kad smo postavili top kod džamije, u blizini opkoljene kuće, ranjen je nišandžija Ratko Plazinić. Malo posle toga došao sam kod njega i upitao ga kako je. A on reče:

— Vidiš i sam. Sa mnom je gotovo!

Četvorica drugova su ga odneli u brigadno previjalište.

Šestog avgusta ujutro, pođoh sa Moravčićem do previjališta, u franjevačkom samostanu, da ga posetim. Doktor Đani nam reče da mu se nije moglo pomoći, umro je još sinoć. Sahranjen je pozadi manastira. Nad humkom smo stavili jednu dasku na kojoj smo urezali ime, prezime i datum smrti. Ostali smo bez još jednog izvrsnog druga. Ratko je bio metalski radnik, član Partije, rodom iz Donjeg Dragačeva.

BORBA SA CRNOM LEGIJOM KOD POSUŠJA . . .

16. avgust. — Popodne, dok smo s glavninom bataljona držali položaj na brdima Ljut i Crnovro, primetili smo jednu motorizovanu kolonu koja se kretala od Posušja prema selu Biški. Posle kraćeg zadržavanja, desetak kamiona je produžilo i zauetavilo se kod Piljine kafane. Tu se vojska iskrcala i krenula ka brdu Klenak.

U Docima, istočno od nas, nalazi se Beogradski bataljon. Naš je komandant tamo poslao kurira čim je kolona zapažena (Beograđani su se tada zabavljali — igrali su fudbal!). Kurir je stigao blagovremeno — jedna se četa pripremila na brzinu i stigla da posedne Klenak. Međutim, neprijatelj je uporno i silovito navaljivao da je zbaci s vrha. Uto su i Kraljevčani otvorili vatru mitraljezima, minobacačem i topom, koji je uzeo na nišan neprijateljeve mitraljeze. Nešto kasnije neki delovi Beogradskog bataljona ubacili su se neprijatelju iza leđa. Nastala je situacija kakvu smo retko kad videli. Neprijatelj ne samo što nije mogao da se brani i odbrani, već naprosto nije znao kuda će da pobegne. Zato je među odbeglim bilo i onih koji su dospeli na naš položaj. Jednog takvog vodnik pratećeg voda Lazić hteo je da uhvati živog. Kad mu se približio i rekao da se preda, ovaj je na njega bacio bombu i ranio ga. Drugu je stavio ispod sebe. U njegovom džepu našli smo legitimaciju: bio je to dočasnik 9. bojne "Crne legije".

... I KOD KUPRESA

7. septembar. — Ludo se tuče ta "Crna legija". Ima "časnike" koji ne vode računa o tome koliko će se legionara vratiti s bojišta. Podstiču u njima životinjske nagone, opijaju ljudskom krvlju, a pred polazak u borbu obično ih zagrevaju pićem, pa ne znaju za strah. Jurišaju kao zveri. Takve ih znamo sa Klenka, takve smo ih videli i kod Kupresa, kad su pod zapovedništvom Pavelićevog izaslanika Šimića i bojnika Bobana izvršili "ofanziv^" na naše bataljone. Sa dve kolone pošli su i civili. Povedeni su da pokupe plen i opljačkaju preostala sela oko Kupresa.

Išli su računajući da će nas razbiti "od prve". Ali su se prevarili. Pošto su proterali jedan vod naše 1. čete s Crnog vrha, kaišli su na žestok otpor naših jedinica kod Pravoslavne i Sokačke male. Tu smo, sa odstojanja od nekih pet stotina metara posmatrali kako oficir ,.riba" svoje legionare zato što su posustali u jurišu i poletčpi pred našom vatrom. On je u jednoj ruci držao pištolj a u drugoj korbač i išao od jednog do drugog vojnika. Gađali smo ga iz pušaka, ali on na to nije obraćao pažnju. Videći to, Jakšić se nervirao, pa će meni:

— Pajoviću, gađaj ga iz topa!

Posle prve granate, on se više nije pojavio na vidiku. Ali su se našli drugi koji su legionare pokrenuli ponovo na juriš, i to takav juriš koji nismo mogli slomiti čak ni ručnim bombama. Morali smo se povući. Naš smo top izneli na leđima. Nosili smo ga tako šest do sedam kilometara, sve do sela Zanogline.

LICEM U LICE SA ČELIČNOM GRDOSIJOM .. .

3. oktobar. — Pri polasku iz Livna dobili smo jedan protivkolski top. Ali pito time nije izgubio svoju ulogu. Kad smo se našli, početkom oktobra, između sela Vojići i Babići, upotrebili smo ga čak i protiv tenkova, prilikom pokušaja Nemaca da prodru iz Ključa u Bosanski Petrovac. Sa daljine od dvesta ili trista metara pancirnim granatama dočekali smo jedan od tri tenka koji su krčili put pešadiji. Granate nisu ništa mogle nauditi čeličnoj grdosiji od 32 tone. Ali, naporedo s nama stupila je u dejstvo bombaška zaseda. Tenkista u prvom tenku bio je iznenađen. Pokušao je da se vrati i pri tome se survao u provaliju ispod puta. Ostali tenkovi su odstupili ka Pudin-Hanu i Ramićima. Zajedno sa bombašima, pito je izašao kao pobednik.

... I PROTIV HAUBICE

26. oktobar. — Prilikom napada na Bosansko Grahovo naš je top bio rođeni brat haubičkoj bateriji Operativnog štaba za Bosansku Krajinu. Za vreme borbe jedna italijanska baterija, sa položaja kraj same crkve, tukla je plotunskom paljbom naše haubice. Srećom, iz početka ih je prebacivala. Ali sam pretpostavio da bi ih mogla naći. Zato sam predložio Živanu Maričiću da iznesemo top U streljački stroj i da neposrednim gađanjem obaspemo vatrom italijansku bateriju. On se s tim složio — rasklopljeni top smo preneli preko rovova tačno pod žicu ispod crkve. Jedva ako smo bili daleko od baterije dvesta metara. Kao i uvek u težim situacijama, s nama je breda. Zajednički smo otvorili vatru brzom paljbom. Baterija je zaćutala.

Dok je na Gradini ključalo (Beogradski bataljon opasao je to brdašce vatrenim zidom), mi smo pekli krompire, računajući da smo izvršili svoj zadatak. Međutim, ItaliJani su nas iznenadili: izvukli su jednu haubicu sa druge strane crkve i drugom granatom skinuli krov sa kućice u kojoj smo se bili okupili. Istrčasmo i svukosmo naše topče u jedan rov, iz kojega smo se zatim pomerili za nekih trideset metara. S tog mesta smo grunuli u pravcu haubice i razjurili njenu posadu.

Pred zoru nas zove komandant bataljona. Traži od nas da donesemo i postavimo top pred staru gradsku kapiju da bi je razbili. Noseći delove topa izgubili smo orijentaciju i dospeli pod sam zid, ali bez lafeta. Mile Maslar glasno doziva Marka Janjića koji ga je odneo i zalutao. Italijani su čuli naše dozivanje. Počeli su da bacaju ručne bombe sa tvrđave. Pripili smo se uza zid dok nisu prestali da nas gađaju. Onda se izmakosmo i namestismo oružje pod jedan orah kraj puta. Kad ispalismo nekoliko granata, Mile Maslar uzdahnu razočarano:

— Pa to ti je kao da smo pljunuli! Ovo je posao za haubicu, a ne za ovaj naš pištolj.

IZ BORBI ZA OSLOBOĐENjE JAJCA

24. iovembar. — Do pola noći neprijatelj je osujetio nekoliko juriša naših jedinica. Borci našeg bataljona leže na snegu ispred neprijateljevih rovova kod sela Careva Polja. Toc nam je na jednom kamenjaru. Mile Maslar, vođa odeljenja, zaseo i vreba priliku kada nemački šarci otvaraju vatru da na njih nanišani. Već je dvojicu umirio. Čeka trećeg. Opalio je dve granate. Ali mu Nemci ne ostaju dužni. Čitavi snopovi svetlećih zrna obasipaju top. Posluga se formalno slepila s kamenjarom. Zrna samo što ne ližu njena tela. A ona strpljivo vreba novi trenutak. Tako je to trajalo čitavu noć. U svitanje smo se povukli u seoce Šenik.

U noći između 25. i 26. novembra 1. proleterska divizija zajedno sa 3. divizijom i 3. krajiškim odredom, ponovo je napala na položaje neprijatelja kod Jajca. Ove noći napad je bio bolje pripremljen. Minobacači iz cele naše brigade su postavljeni na jednom položaju.

Naš je top iznad seoceta Ladona. Za noćas smo dobili teži zadatak: treba da parališemo vatru nemačkih protivkolaca. Međutim, Nemci su nas iznenadili svojom vatrom, tako da smo morali promeniti položaj. Tek tada smo stupili u dejstvo koje nije ostalo bez efekta. Oko pola noći otpor Nemaca je slomljen.

Ujutro, 26. novembra, 1. proleterska je imala žestok okršaj sa jednom kolonom nemačkih tenkova, koja je od

Travnika i Donjeg Vakufa prodrla do oslobođenog Jajca. u ovoj borbi smo upotrebili, zajedno s našim topom, zaplenjene protivkolce. Sasuli smo, bez štednje, kišu granata. Neprijatelj se morao povući.

MASLAR GINE NA TOPU

4. decembar. — Očekujući pomoć iz Banje Luke, neprijateljeva posada u Kotor Varošu je pokušavala da sa tri svoja tenka konsoliduje situaciju, mada je u svitanje bila na izmaku snaga. U toku noći naše topovsko odeljenje je ovoga puta pratilo Kragujevački bataljon i krčilo borcima put tukući neprijatelja u utvrđenim objektima kod džamije, železničke stanice, škole i bolnice.

U svitanje, tenkovi se probijaju do glavne raskrsnice u varošici i isteruju topovskom i mitraljeskom vatrom naše borce iz već osvojenih kuća. U takvoj situaciji komandir odeljenja Mile Maslar postavlja top nasred ulice i počinje brzom paljbom da tuče tenkove. Tenkisti su uzvratili mitraljeskom vatrom. Tada je jedan rafal smrtno pogodio Maslara. Izdahnuo je na rukama svojih drugova.

Bilo je oko osam časova. Pomoć iz Banje Luke nije stigla. Neprijatelj sad pokušava da se spasi bekstvom. Tenkisti traže izlaz u proboju putem prema Banjoj Luci. Kod sela Babići dočekuje ih Kraljevački bataljon sa protivkolcem i vraća u grad. Nemajući drugog izlaza, oni napuštaju vozila i beže prema brdu Skatavici. Naši su borci zapalili sva tri tenka.

PITO ODLAZI IZ KRALjEVAČKOG BATALjONA

5. februar 1943. — Četvrta neprijateljska ofanziva je u jeku. U selu Skakavcima dobismo naređenje da naš top sa konjima i poslugom uputimo u sastav Protivkolske čete naše brigade. Žao nam je što se s topom rastajemo. Srodili smo se s njim. Dugo je to bio jedini top 1. proleterske. Ali od prošle jeseni imamo i većih i "jačih" topova i haubica.

Na prvom eastanku se opraštamo od Milutina Matića, vođe topovskog odeljenja, Marka Janjića, čika Bore Konostrevca, malog Pere i drugih. Ukupno sedam drugova je danas otišlo iz sastava naše Prateće čete. Otišao je i naš omiljeni i nerazdvojni pito.

Ljubivoje PAJOVIĆ

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument