PRVA PROLETERSKA BRIGADA - SEĆANJA BORACA: KNJIGA II
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


PRSA U PRSA

 

Pod zaštitom mraka, preko Drine su pristizale naše snage. Zastali smo u podnožju Krčinog brda, dok se prikupe snage za odlučujući napad. Počelo je već da sviće. U svanuće je počela još jače da dejstvuje neprijateljeva artiljerija. Mnogo je otežavala prelazak naših snaga.

Dva dijela snaga brigade već su prešla Drinu. Čekanja više nije bilo. Oko 6 časova i 30 minuta pošli smo u napad na Krčino brdo. Naši prednji dijelovi su inače bili svega oko trista metara ispred neprijateljevih položaja. Čete 1. bataljona bile su na lijevom krilu. Počela je ogorčena borba. Stopu po stopu smo išli naprijed. Poelije jednočasovne borbe razdvajalo nas je samo oko dvjesta metara!

Odjednom nas je počela tući bočna mitraljeska vatra. To je grupa četnika, jačine oko sto ljudi, izbila na bok naših jedinica. Nastupaju i viču "ura". Ovaj iznenadni protivnapad je poljuljao naše redove. Lijevo krilo se povlačilo. Četnici su to osjetili i još jače zaurlikali.

Baš u toj kritičnoj situaciji na lijevo krilo je naišao komandant našeg bataljona, Savo Burić. Njegovo prisustvo je ohrabrilo borce. Čuo se njegov glas: — Ne cazad! Hoćete da nas bace u Drinu?

Našao sam se u njegovoj neposrednoj blizini. Bio je izuzetno strog i gotovo ljut na nas. Osjećajući da bi nas neprijatelj mogao odbaciti, ozbiljno nas je prekorio:

— Zar proleteri, pred tom četničkom bandom da odstupate?

— Ne! Mi ćemo vikati "ura". Pristiglo nam je pojačanje, jačine oko jedne čete. Komandant je s nama, u streljačkom stroju i — nema odstupanja.

Počeo je jedan od onih silovitih brzih protivnapada proletera. Četnici ga nisu očekivali, ne bar s takvom Jkestinom. Oni su obezglavljeni, dio njih natjeran je u drinu i tamo uništen. Situacija se izmijenila.

Naše desno krilo vodilo je borbu prsa u prsa na glavnom uporištu. Neprijatelj je davao žilav otpor. Sada je i naša četa usmjerila napad u tom pravcu. Približili smo se na domet ručnih bombi. Nas trojica, što smo u grupi prešli Drinu, još smo bili zajedno. Ostalo nam je po nekoliko bombi, taman za ovaj juriš. Neprijatelj pokušava da se održi na položaju. Nanosi nam osjetne gubitke. Na desnom krilu čete bio je komesar čete, drug Blažo Crvenko. Pred sam kraj neprijateljevog otpora pokošen je mitraljeskim rafalom. Vijest o njegovoj pogibiji teško nas je pogodila. Izgubili smo druga i borca koji je bio duša čete.

Stopu po stopu se približavamo rovovima. Prestao je da dejstvuje i mitraljez druga Lekića, koji je teško ranjen u glavu. Njegov puškomitraljez prihvata komandir naše čete, drug Gajo Vojvodić. Čuje se njegova komanda:

— Naprijed, drugovi!

Kao bujica smo se sručili neprijatelju na leđa. Otpor je bio savladan. Onda je nastalo gonjenje razbijenih neprijateljevih snaga.

Blažo ĐUKANOVIĆ


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument