PRVA PROLETERSKA BRIGADA - SEĆANJA BORACA: KNJIGA II
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


IZ PISMA ŠTABA 1. BRIGADE OD 2. IV 1943. ŠTABOVIMA BATALjONA U VEZI S PRELASKOM PREKO DRINE[1]

"Nijednog momenta se ne smije izgubiti iz vida važnost prelaska preko Drine i likvidacije neprijatelja na desnoj obali. Činjenica je da je neprijatelj koncentrisao znatne snage na desnoj Obali, činjenica je da će on ove položaje uporno braniti, ali je i činjenica da njihovim razbijanjem na Drini mi dobijamo, stičemo put, vrata za ulazak u Crnu Goru, Sandžak i dalje. Činjenica je da se na Drini vodi u neku ruku bitka za naredne pokrajine. Samim tim ovoj bici treba pridati punu važnost i pristupiti njenom izvođenju sa punom odgovornošću.

...

2. Zasada će svi bataljoni sa potrebnim brojem ljudstva nastaviti uporni rad na izgradnji splavova. Ne smijemo se ograničavati ranije predviđenim brojem. Što više splavova, tim bolje, tim je lakši prelazak. Prema tome, izgradnji treba udarnički pristupiti."

...

g) Pošto će se prebacivanje jedinica izvršiti kod Modrana i dalje kod s. Mretevići, drugovi Bzfić i Božović treba da preduzmu mjere prenosa splavova do Modršga. Prenos treba otpočeti u toku noći 2/3 ov. m." s time što se splavovi neće donijeti do mjesta prevoza, već će se ostaviti na nekom sklonitom mjestu prije Modrana, tako da u toku sjutrašnjeg dana ostanu apsolutno neotkriveni od strane neprijatelja (treba ih skloniti za neki brežuljak, u neku rupu, kamuflirati ih i dr., tako da ih neprijatelj nipošto ne može otkriti u toku sutrašnjeg dana). Štab 3. bataljona treba da stupi u kontakt sa drugovima Burićem i Božovićem, kako bi saznao za mjesto gdje su ostavljeni splavovi i preduzeo njihovo pjšo obezbjeđenje. Prenos i .skrivanje splavova treba izvesti neopaženoJer je to jedan od glavnih uslova za brz i lak prelazak preko Drine.

d) Svi štabovi bataljona izvršiće odmah smotru lakog automatskog oružja (puškomitraljeza i lakih bacača). Puškomitraljezi se moraju dovesti u iepravnost, očistiti i podmazati, srediti municijske kutije (šaržere) i dr., tako da do zastoja ne smije doći.

đ)Štab 3. bataljona će blagovremeno izvidjeti položaje na sektoru Modrana da bi -se na odgovarajućim položajima postavila teška oruđa, koja bi eventualnom vatrom potpomagala prebacivanje.

e) Svi bataljoni će izvršiti kontrolu svojih pješačkih jedinica, tako da se u prvi mah prebaci ljudstvo sposobno za borbu. Prebacivanje će se izvoditi po ranijoj n:aredbi: 1, 2, 4, 3. i 6. bataljon" a operativne zadatke jedinice će dobiti naknadrom naredbom.

ž) Uopšte, kako odgovorni drugovi za pitanje organizacije tako i štabovi bataljona i same jedinice moraju preduzeti sve mjere, unanrijed predvidjeti sve mogućJNOSti da bi se izbjegle sve prepreke i da bi u potpunosti savladali jedan od najtežih zadataka koji se do sada postavio pred nama.

z) Kako odgovorni drugovi tako i štabovi bataljona treba da održavaju neprekidni kontakt sa štabom britade radi potrebne konsultacije o spornim pitanjima.

...

6) Nalazimo se pred težim problemom. Ali -su naše snage dovoljno jake da ga riješe. I riješićemo ga!



[1] Зборник Ш12, док. 12.

[1] Зборник 1У/13, док. 31.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument