PRVA PROLETERSKA BRIGADA - SEĆANJA BORACA: KNJIGA II
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


IZVEŠTAJ ŠTABA BRIGADE O IVAN-SEDLU

ŠTAB 1. PROLETERSKE BRIGADE 1. PROLETERSKE UDARNE DIVIZIJE NOV JUGOSLAVIJE Br. 210

18. februara 1943. u 19 č.

ŠTABU 1. PROLETERSKE UDARNE DIVIZIJE

 

Druže komandante, izvršili smo vaše naređenje. Likvidirana su neprijateljska uporišta: Raštelica, Ivan-sedlo, Bradina, Lukaš i Brđani. Obezbeđujemo pravac od Sarajeva, čistimo neprijatelja prema Konjicu. Stanje brigade ratno, novo nema ništa.

Borba na Ivan-sedlu bila je žestoka. Sudarili smo se na 10 m sa ustašama, uslijed toga što je bila gusta magla i nismo mogli raspoznati linije. Pri prvom dodiru sa neprijateljem izvršili smo na čitavoj liniji juriš i zauzeli neprijateljske položaje. Ubili smo 23 ustaše. Imali smo jednog mrtvog i 3 ranjena, od kojih dva teže. Zaplijenili smo: 1 teški mitraljez, do 80 000 puščane mukoicije kalibra 7,9 mm, izvjesne količine rezervne hrane (konzerve, suvog mesa, marmelade, hleba, brašna, šećera i dr.) i jedan kamion. Nastavili smo gonjenje neprijatelja prema Raštelici, u koju smo ušli skoro bez borbe. Uništili smo željezničke postrojbe i poskidali šine iz tunela.

Borba u Bradini bila je drugojačija. Prišli smo do neprijateljskih položaja na 30 m i postavili teška oruđa: bacače i protivkolac. Međutim nismo mogli naprijed: protivkolac nije mogao razrušiti objekte. Talijani su tukli iz utvrđenja nevjerovatnom žestinom. Borba je trajala do 6 časova, 18. ov. m., kada smo glavpinu snaga povukli na 500 metara sjeverno od Bradine, ostavljajući samo manju blokadu Bradine. Preduzeli smo mjere da pomoću benzina upalimo zgradu koja se nalazila u sredini bunkera. U toku dana smo se pripucavali sa Talijanima i žandarima, pripremajući paljevinu zgrade. Međutim, oko 12 časova otvorila se borba na putu od Brđana prema Bradini. Naš bataljon u zasjedi stupio je u borbu sa Talijanima koji su išli od Konjica u pomoć ovima kod Bradine. Pješadiju je pratio jedan voz. Naši su poslije kraćeg okršaja tukli Talijane, natjerali voz u bjektsvo i jureći za njima zauzeli most na Lukaču i ovladali željezničkom stanicom i selom Brđani. Talijani su imali prilične gubitke. Mi smo tada i^vršili jak critieak na neirijatelja u Bradini, tukući ga brzom paljbom iz teških oruđa. Uspjeli smo da bacimo i benzinske flaše. Neprijatelj je istakao bijelu zastavu. U borbama imali smo 2 mrtva i 4 ranjena, većinom lakše. Zaplijenili smo 9 teških mitraljeza, znatne količine hrane, municije, odjeće i dr. Zarobili smo 60 Talijana. Ratni trofeji se još prebrojavaju.

Sve jedinice pokazale su se veličanstveno, kako za vrijeme ovog istorijskog marša po naporima, tako i za vrijeme borbe.

Neprijatelj je demoralisan. Stanovništvo je na našoj strani.

Ukupni gubici neprijatelja: ubijenih 23 ustaša, oko 80 Talijana i 12 žandarma. Naši gubici: 4 ubijena i 7 ranjenih.

Smrt fašizmu — sloboda narodu!

Za štab brigade

komaidant

(M. P.)    D. Lekić

 


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument