PRVA PROLETERSKA BRIGADA - SEĆANJA BORACA: KNJIGA II
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


IZVEŠTAJ ZAMENIKA POLITKOMESARA 1 PROLETERSKE BRIGADE 1. PROLETERSKE UDARNE DIVIZIJE ' NOVJ CENTRALNOM KOMITETU KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE

Partija u bataljonima dosta je živa i aktivna — ona postaje svestrani rukovodilac celokupnog života i rada u bataljonu. Partijske jedinice i organizacije sve se više bave problešFma u četama i bataljonima i rešavaju ih brzo i sa uspehom. Uporedo sa jačanjem i učvršćivanjem, na površinu izlaze razni problemi i slabosti na kojima se Partija uči i jača.

Brigada broji 566 članova Partije. Taj broj uglavnom zadovoljava. Od starih boraca malo je koji su van Partije i tu su gotovo iscrpljene sve mogućnosti uvlačenja u Partiju.

Odanost Partiji i narodnooslobodilačkoj borbi je na punoj visini. Sa učvršćivanjem partijskih jedinica, formiranim teoretskim uzdizanjem, partijnost će se učvrstiti.

Za održavanje sastanaka iskorišćuje se svako mogućno vreme. Sastanci se održavaju redovno, nedeljno dvaput, u krajnjem slučaju jedanput. Međutim dešava se da se pojedina rukovodstva i jedinice sastaju i češće, što opet zavisi od problema koji pred Partijom iskrsavaju. Partijske jedinice su se gotovo oslobodile onih dugih besadržajnih sastanaka, koji su svojom monotonošću i jednim te istim dnevnim redom gubili formu sastanaka komunističkih ćelija. Pored sastanaka partijskih ćelija i rukovodstava, održavaju se i bataljonske partijeke konferencije.

Politički rad u četama i na terenu. Politički rad u četama razvija se relativno dobro, putem političkih predavanja sa temama, četnih konferencija o aktuelnim problemima (kolektiv, disciplina, razni prekršaji itd.). Konferencije sada imaju mnogo više efekta...

Saradnja politkomesara četa sa politkomesarima bataljona je na punoj visini. Politkomesari bataljona često održavaju bataljonske konferencije političkog i radnog karaktera.

Odnos prema stanovništvu kod boraca je bio na punoj visini. Dešavalo se da borci po dan i više gladuju, ali ne bi zatražili hranu dok im seljaci ne bi sami dali. Našim pravilnim držanjem stanovništvo je osetilo da se mi zaista borimo za njegovu slobodu i svesrdno nas je pomagalo. Našim snažnim nastupom i doslednim političkim stavom, četnici ne samo što su razbijeni već su i potpuno demaskirani. Počev od Jajca pa sve do Prnjavora i Save održano je niz zborova i koiferencija, koji su većinom uspevali. U mnogim selima kroz koja su prolazile naše jedinice osnivani su NOO, koji su odmah preuzimali dužnost. Na taj način formirano je preko 60 NOO. Približavanjem Prnjavoru i Savi narod nas je oduševlj«eno dočekivao. Zavedeni seljaci u četničkim redovima masovno su pristupali našim jedinicama. Tako je jedna kompletna četa sa komandnim kadrom kod Prnjavora pristupila nama. U okolini Prnjavora na dobrovoljnoj bazi za 7—8 dana pristupilo je našoj brigadi preko 700 ljudi.

Dolaskom partijekog rukovodstva na teren centralne Bosne, koje Je preuzelo dužnost pozadinskog rada, naše partijske organizacije aktivno su ih pomagale u stvaranju Skoja, AFŽ-a itd. Pored toga formirane su tri partijske ćelije u selima.

... Bataljoni su osposobljeni za izvršenje i najtežih akcija. Ovaj visoki vojnički nivo više je rezultat iskustva iz 20-mesečne borbe, samopregora i požrtvovanja boraca i rukovodilaca nego rezultat vojničkog podizanja u samim jedinicama. Ali ovo ne znači da nema nikakvog rada na tom polju. Naprotiv, većina naših boraca, iskovanih u teškoj borbi, obogaćenih širokim iskustvom, osposobljeni su za vojne i političke rukovodioce. Dokaz za to je veliki broj političkih i vojnih rukovodilaca koje je naša brigada dala drugim jedinicama.

Kulturno-prosvetni rad je još uvek jednostran i nepotpun. Taj rad se ograničava uglavnom na pripremanje za zabavne priredbe, sa skoro istim programom, pesmama, recitacijama i dr. Ovde nam umnogome nedostčaje novog i aktuelnijeg materijala, kojim bismo mogli upotpuniti program.

Štampa (listovi) u brigadi dosta je razvijena. Svaki bataljon ima svoj list, a mnoge čete takođe izdaju svoje posebne listove. Interesovanje boraca za pisanje prilično je veliko. I manje jedinice, kao protivkolska četa, redovno bez zakašnjenja izdaju svoj list.

Za likvidaciju nepismenosti izvršena je preko partijekih ćelija kampanja u cilju da se nepismeni obuče da čitaju i pišu. Taj problem kod starih boraca je likvidiran i sada se pojavljuje samo kod novomobilisanih boraca. Na ovome se intenzivno radi. Primera radi navodimo slučaj jednog omladinca iz okoline Prnjavora koji je naučio da čita i piše za 5 dana i sada sam poučava druge. Takvih i sličnih slučajeva ima dosta.

Prvi bataljon. Ima 122 člana Partije i 23 partijska kandidata. Socijalni sastav: 49% seljaka, 39% intelektualaca i 12% radnika.

Drugi bataljon. Broji 117 članova i 28 kandidata. Socijalni saetav: 55% seljaka, 10% radnika, 35% intelektualaca.

Treći bataljon. Broji 120 članova Partije, 26 kandidata. Socijalni sastav: 65% radnika, 15% seljaka, 20% intelektualaca.

Četvrti bataljon. Broji članova Partije 90; socijalni sastav: 55% radnika, 25% intelektualaca i manji broj seljaka.

Šesti bataljon. Ima 79 članova Partije. Socijalni sastav: 51% radnika, 35% seljaka i 14% intelektualaca. Brojno najmanja organizacija.

Pored ovih organizacija, postoje još ćelije u Protivkolskoj četi (10 partijaca), Pionirskom vodu (7 partijaca), intendanturi (4 partijaca); kuriri i komora štaba brigade (11 partijaca). Najagilnija je ćelija Protivkolske čete.

Odnos i saradnja u štabu brigade apsolutno zadovoljavaju. Sa politodjelom takođe su odnosi zdravi.

14. februar 1943.

Zamenik političkog komesara 1. proleterske brigade

Dušan Korać

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument