PRVA PROLETERSKA BRIGADA - SEĆANJA BORACA: KNJIGA II
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BORBENA OBUKA ILI BORBA

 

Nakon razbijanja neprijatelja na Fruškoj gori, oelobođenja Šida i Tovarnika, brigada je bila povučena na odmor u selo Adaševce. Ovaj odmor je iskorišćen za sređivanje i popunu jedinica ljudstvom i ratnom opremom.

Peti šumadijski bataljon, koji je u ranijim borbama stradao, ponovo je bio formiran u oslobođenom Beogradu, i to pretežno od mladića iz Beograda i Šumadije, a na odmoru u Adaševcima dobio je još jedan deo popune iz unutrašnjosti Srbije. Kako su njegov sastav u celini sačinjavali mladi borci koji do tada nisu učestvovali u borbama, niti su služili bilo kakvu vojsku, to se nametnula potreba njihovog borbenog obučavanja.

Od štaba brigade dobili smo plan obuke. U to vreme bataljon je imao 570 boraca i rukovodilaca. Obuka je izvođena na sremskoj ravnici između sela Adaševaca i Ilinaca. Težište obuke bilo je na borbenim radnjama, i to: rukovanje oružjem uopšte, raščlanjivanje borbenog poretka, prebacivanje i ukopavanje, jurišanje i bacanje ručnih bombi. Ova obuka je bila toliko prilagođena stvarnoj situaciji i ratnim uslovima da bi čovek sa strane teško mogao razlikovati da li je to obuka ili stvarna borba. Borci su se prebacivali uz podršku puščane, mitraljeske, pa i minobacačke vatre s bojevom municijom. Iako je borbena obuka izvođena neprekidno sedam dana, nismo imali ni jednog ranjenog druga, niti je povređen bilo ko od meštana iz okolnih sela.

Jednog januarskog dana 1945. godine, dok je bataljon bio pod celokupnom ratnom opremom na obuci, severnije od Adaševaca i sela Vašice, u štab bataljona je došao zamenik komandanta brigade i ukratko upoznao štab s novonastalom situacijom na položaju kod 21. srpske divizije na reci Bosutu u rejonu sela Nijemaca. Zbog naglog zahlađenja, Bosut se zaledio i tu priliku je neprijatelj iskoristio. Prešao je preko zaleđene reke i iznenadio naše jedinice na položaju. Ovladao je selom Nijemcima i nadirao u pravcu Šida.

Tada je komandant bataljona, Drago Stupar, pozvao komandire četa, ukratko ih upoznao sa situacijom i naredio da bataljon u raščlanjenom stroju, podilaženjem u pravcu sela Nijemaca, susretne neprijatelja iz pokreta, razbije ga i ovlada delom izgubljenih položaja jedinica 21. srpske divizije.

Komandiri i štab bataljona odmah su pristupili izvršavanju zadatka. Sada im to nije predstavljalo nikakvu teškoću. Čitavih sedam dana, u toku izvođenja obuke, izdavani su slični zadaci. Svakoj borbenoj radnji prethodila je kratka pretpostavka: neprijatelj je u toku noći ovladao tim i tim objektom, naš bataljon ima taj i taj zadatak.

Tako je bilo i ovoga puta — kao i za vreme izvođenja obuke. Bataljon je krenuo raščlanjenim poretkom, povremeno se razvijao za borbu, pa opet svijao u četne kolone, i tako se približavamo selu Nijemcima. Nešto istočnije od sela bataljon se susreo s neprijateljem, koji je takođe kretao u pravcu Šida i Adaševaca. Komanda je pala. Otvorena je paljba. Bataljon se iz pokreta razvio za borbu ne zauetavljajući se i, nakon kraće uraganske vatre, Nemci su počeli da se povlače. Ali naš bataljon nije zastajao. Jurišao je za njima pravo u selo. Isterao je Nemce iz sela i susreo se s njihovim tenkovima. Tada je stupio u dejstvo vod protivoklopnih topova i vod protivoklopnih pušaka. Oštećen je prvi nemački tenk, a zatim i drugi. Ostali su se počeli povlačiti. Nakon dvočasovne žestoke borbe bataljon je izbio na položaje koje su ranije držale jedinice 21. srpske divizije, nanevši neprijatelju velike gubitke u ljudstvu i materijalu. Naši gubici su bili tri mrtva i šest ranjenih drugova. Vraćena je celokupna oprema koju su Nemci iznenadnim upadom u selo bili zaplenili, Tada su se u selu, iz pojedinih staja, pojavili ranjenici i nekoliko bolničarki. Bili su iznenađeni upadom Nemaca u selo, te su se posakrivali i čekali sudbinu.

Koliko je obuka bila ostavila utisak na mlade borce, vidi se iz ovog pomalo anegdotičnog slučaja. U jednom trenutku prišao je komandantu bataljona kurir, jedan od omladinaca rodom iz Crne Trave, i svojim provincijskim naglaskom zapitao:

— Druže komandante, objasni ti nama da li je ovo bila borbena obuka ili, zapravo, borba. Ja vidim mrtva čoveka.

Savo PUZIĆ

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument