PRVA PROLETERSKA BRIGADA - SEĆANJA BORACA: KNJIGA II
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


IZ IZVEŠTAJA 1. BRIGADE OD 1. IX 1944. ŠTABU 1. DIVIZIJE O AKCIJAMA U VREMENU OD 1. DO 31. AVGUSTA 1944.[1]

 

Trinaestog avgusta neprijatelj je rano izjutra otoočeo nanad na sektoru naše brigade. Snage neprijatelja bile su jače uz potporu motorizacije — tenkova i kamiona. U napadu neprijatelj je upotrebio i jaku artiljeriju. Napad je neprijatelj počeo istovremeno i na sektoru 3. i 13. brigade (na našem desnom i lijevom krilu). Naše desno krilo u toku čitavog dana vodilo je vrlo upornu borbu i uspjelo da odbije sve neprijateljske snage nanoseći mu velike gubitke. (1. bataljon sektor Kamena Gora).

Drugi i 6. bataljon uz jaku podršku divizijske artiljerije odbili su neprijatelja koji je napadao od Pljevalja na sektoru Mataruge. Ovi bataljoni uspjeli su da zadrže svoje položaje koji su prethodno bili dobro organizovani-utvrđeni i da neprijatelja odbace na polazne položaje. Neprijatelj je na ovom sektoru takođe pretrpio velike gubitke, naročito od naše artiljerije. Naši gubici su 5 lakše ranjenih boraca u toku ovoga dana — svi iz 2. bataljona.

Četrnaestog avgusta brigada se nalazila na istim položajima i sa istim rasporedom. Ovoga dana 1. bataljon na sektoru Jabuka — Obarde — Kamena Gora vodio je vrlo uporne borbe sa jačim neprijateljskim snagama. Prvi bataljon uspio je da odbije sve neprijateljske napade i zadrži svoje položaje. Neprijateljski gubici na ovom sektoru 13. i 14. avgusta iznose preko 100 izbačenih neprijateljskih vojnika iz stroja i preko 20 konja sa komorom. Prvi bataljon je 14. avgusta imao 3 ranjena i jednog nestalog borca.

Drugi i 6. bataljon ovoga dana takođe su vodili upornu borbu na sektoru Mataruge i uspjeli su da zadrže svoje položaje odbijajući sve neprijateljske pokušaje i nanoseći neprijatelju velike gubitke.

Zbog situacije kod 3. proleterske brigade" a prema naređenju štaba divizije, uputili smo naš 4. bataljon da smijeni desnokrilni bataljon 3. proleterske na sektoru sela Zekovice i zaposjedne taj položaj. Ovoga dana 4. bataljon vodio je vrlo upornu borbu na liniji istočno od Odžaka. Neprijatelj je na sektoru 4. bataljona napadao snagama do jednog bataljona uz jaku podršku ariljerijske vatre i bacača, zbog čega je bataljon bio prinuđen da se povuče na nove prihvatne položaje, sa kojih je uepio zadržati dalje neprijateljsko eadiranje ka našeoi sektoru. U vezi s aktivnošću neprij atelja na našem lijevom krilu izdali smo naređenja 4. bataljonu i dijelovima 2. bataljona da u 19 časova ovoga dana napadnu neprijatelja na položajima istočno od Odžaka uz pripremu divizijske artiljerije. Ovaj napad otpočeo je u predviđeno vreme i sa predviđenom artiljerijskom pripremom. Bataljoni su uspeli da neprijatelja odbace sa linije Zekovica — Nabojna do linije Odžina glava k. 1031 — Ploče — Omornjaš k. 1153. Istoga dana kao pojačanje na našem levom krilu uputili smo i naš 7. bataljon, stavljajući ga pod komandu našeg 4. bataljona

Na ovom sektoru u toku ovoga dana neprijatelj je pretrpio gubitke od 5 mrtvih i 25 ranjenih vojnika. Naši gubici bili su 1 mrtav i 4 ranjena borca iz 4 bataljona — svi od artiljerije.

ZAKLJUČAK

Neprijateljske snage koje su u ovom periodu preduzimale ofanzivne operacije na sektoru Sandžaka, a istovremeno i na sektoru naše britade bile su dosta jake, potpomognute sa većim brojem artiljerije i motornih vozila. Neprijatelj je. početkom prvih napada napadao sa jakim snagama na sektoru naše brigade, upotrebljavajući jaču artiljeriju i izvestan broj motorizacije. Zadatak neprijatelja bio je odbaciti naše jedinice sa sektora Maoča, koji je u tom vremenu služio kao baza za spuštanje materijala za naše jedinice, a zatim nabaciti naše jedinice na rijeku Taru i ka Crnoj Gori, nabacajući nas istovremeno na njegove jače snage koje su nadirale od Andrijevice i Berana i preko Lima planinom Bjelasicom.

Položaji koje je držala naša brigada bili su još prije neprijateljskog napada jako utvrđeni, a sve naše jedinice bile su oređene i učvršćene za borbu, te je neprijatelj u prvim danima zadržan skoro na svojim polaznim položajima i pretrpeo velike gubitke naročito na sektoru 1. bataljona (Kamena gora), kao i na sektoru Mataruge kod 2. i 6. bataljona. U ovom vremenu, a i prije napada, naše jedinice temeljito su porušile komunikaciju Pljevlja — Kovren i potpuno je onesposobile za saobraćaj za duže vreme. U ovim borbama divizijska artiljerija koja je bila u sastavu naše brigade igrala je vidnu ulogu i omogućila našim jedinicama na sektoru Mataruge i na sektoru Zekavica — Bogomilje da zadrže svoje ranije položaje u rukama.

Upornost naših boraca i rukovodilaca u ovom periodu na pljevaljskom sektoru bila je na zavidnoj visini. Naročito rad 1. bataljona na sektoru Kamene gore, njegovo manevrisanje i nanošenje gubitaka neprijatelju zaslužuju pohvalu. U ovim borbama veza između svih naših jedinicama jednih sa drugim, a napose sa štabom brigade, kao i između jedinica na položaju i artiljerije, bila je odlična, što je omogućilo brzo prenošenje naređenja i intervencije naših jedinica sa jednog sektora na drugi. Marševi koje je izvela naša brigada u ovom periodu bili su dosta dugi, no sve jedinice su ove marševe dobro izdržale. I ovoga puta svi borci kao i uvjek, imali su povjerenja u svoje rukovodioce da će ih izvući ispod neprijateljskog udarca i riješiti svaku situaciju. Disciplina u svim našim jedinicama, kako borbena tako i marševska, u ovom periodu bila je na zavidnoj visini.



[1] Архив VII, к. бр. 713 рег. 18—2.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument