PRVA PROLETERSKA BRIGADA - SEĆANJA BORACA: KNJIGA II
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


SAVETOVANJE NA PETROVOM POLjU

— Iz partizapske beležiice —

 

Trebalo je da održimo partijski sastanak i neka pitaša raspravimo. Međutim, kurir je javio da ove večeri na Petrovom Polju imamo partijsko savetovanje kome će prisustvovati i drug Tito. .. Idemo jednim proplankom šume i vidimo više boraca kako nose na ramenima suva drva & skupljaju ih na gomilu, a oko nje namješteno više bukovih stabala da se na njih može sjesti. Okupljaju se rukovodioci Prve proleterske. Dolaze iz raznih pravaca gdje su im locirani bataljoni.

Uskoro vidimo druga Tita. Lagano korača preko šume. Pored njega je J1ola Ribar. Za njima su drugovi Koča Popović, Čika Janko (Moša Pijade), Plavi (Mijalko Todorović) i Crni (Sreten Žujović). Na kraju grupe — još 5-6 drugova koje ne poznajem.

. . . Žagor. Dok savjetovanje ne otpočne tiho razgovaramo i zagledamo druga Tita i ostale članove CK KPJ i Vrhovnog štaba. Poeebno se svi radujemo što će nam baš on večeras govoriti o važnim političkim pitanjima u zemlji i svijetu. A tu su još i svi članovi CK KPJ koji ee momentalno nalaze na Vlašiću — poslije pete neprijateljske ofanzive i Sutjeske.

Pomjeram se da bolje vidim prema vatri i da što više zabjeležim izlaganje druga Tita.

Tačno u 19 časova drug Tito otvori savjetovanje.

Naša tema razgovora biće:

1. — Politička situacija,

2. — Vojno-politička taktika brigade i

3. — Odnos prema narodu

To polaganim glasom izgovori drug Tito. Planinsku g tišinu remeti samo pucketanje vatre.

— Drutovi i drugarice, — nastavi drug Tito — naši eaveznici su u napadu. Crvena armija je oslobodila Orel, a zapadni saveznici Kataniju. Znači da napreduju i slamaju otpor Nijemaca. Teške se borbe vode. Nijemci daju jak otpor i imaju velike vojne snage. Koliko se već danas može vidjeti, zapadni saveznici su dobro ocijenili situaciju kad su preduzeli ofanzivu na Italiju. Tu je najslabiji lanac Osovine. Mislim da se može očekivati skora kapitulacija Italije. Čuli ste o opštim demonstracijama u Italiji. Na tim demonstracijama lepršale su se i crvene, proleterske, zastave. To su znaci da KP Italije ipak živi i radi. To mi nijesmo osjetili u ovim italijanskim jedinicama, a eto u svojoj zemlji ipak nešto rade. Zbog takve situacije mi treba što prije da se nađemo na teritoriji Dalmacije, bliže tih italijanskih garnizona i da dođemo prije Nijemcima. Za nas je vrlo važno da dođemo do tako velikog naoružanja. Zato sam ja zamislio da se vaša brigada sada dobro odmori i pripremi za važne akcije.

Vaša brigada je od prvog dana bila udarna pesnica Partije i Vrhovnog štaba. Slali smo je onamo gdje je bilo najpotrebnije. Sve zadatke je sa uspjehom završila. Prebrodili smo mnoge borbe i ofanzive. Ja i Vrhovni štab očekujemo da će Prva i ubuduće izvršavati sve postavljene zadatke. No, ti uspjesi brigade zavisni su i od vašeg rukovođenja. Vi morate pametno i mudro da rukovodite i komandujete. Morate čuvati živote tih prekaljenih ratnika.

Osjetih kako podrhtava glas druga Tita. Plamen mu obasja lice i blesnuše mu oči prema vatri:

— Mnogo smo divnih drugova izgubili, a mi ipak imamo još mnogo i dugo da ratujemo. I ne samo da ratujemo, nego i da poslije rata rukovodimo državom. Vi ste brigada Partije i vi morate politički koliko i vojnički da vodite borbu protiv neprijatelja. Vi ste brigada bratstva i jedinstva. To morate uvijek da imate u vidu i u planu borbe, rada i života, i da to sprovodite u život. Uzalud vojnički uspjesi ako poslije vojničkog uspjeha napravite političke greške prema narodu. Brigada je do sada dokazala da je spremna i sposobna da i te političke zadatke sa uspjehom i na naše zadovoljstvo izvrši. Vi, rukovodioci, morate i nove borce vaspitavati i politički uzdizati tako, da postanu politički radnici i agitatori naših ideja i ciljeva naše borbe... Uz to vi morate iz dana u dan davati kadrove za nove jedinice — brigade i odrede. Ja mislim da brigada pođe nekoliko dana dolje u centralnu Bosnu da se odmori i uzgred da očisti teren od četničke bande. Sada dolje ima hrane, a ja mislim da će narod brigadu divno prihvatiti.

Ovo su riječi druga Tita — koliko sam dotle uspia pažljivo da zapišem. Govorio je inače, čitav sat. Govorio je i o ishrani brigade. Pozva intendante da pažljivo prilaze narodu kada traže hranu. Naš narod je ekonomski jako iscrpljen, a nije ni bio nikada bogat. To treba imati u vidu i pažljivo raditi pri prikupljanju hrane. I uvijek eamo preko narodnooslobodilačkih odbora.

Poslije izlaganja drugova iz CK, neki naši drugovi iz brigade postavljaju pitanja drugu Titu — uglavnom o situaciji u pojedinim krajevima zemlje i budućim zadacima naše vojske u ovo odlučujuće vrijeme rata, kada je perspektiva pobjede sve bliža ...

Drug Tito zaključi savjetovanje tek u 2 sata, 6. avgusta 1943. godine.

Milonja STIJOVIĆ


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument