ZBORNIK DOKUMENATA I PODATAKA O NARODNOOSLOBODILAČKOJ BORBI JUGOSLOVENSKIH NARODA, TOM I, KNJIGA 2, DOKUMENT BROJ 28.
Dokumenti NOVJ - 1941
sadržajprethodna glavasledeca glava

IZVEŠTAJ FILIPA KLjAJIĆA-FIĆE OD 4 SEPTEMBRA 1941 GOD. GLAVNOM ŠTABU NOP ODREDA ZA SRBIJU O STANJU U PARAĆINSKO-ĆUPRISKOJ, SVILAJNAČKOJ I RAČANSKOJ PARTIZANSKOJ ČETI

Zdravo Crni! Stigao sam dobro do čete. Usput sam sreo Peru3 i vratio ga natrag. U četi sam zatekao dosta nezdravo stanje. Disciplina slaba. Stanje nezdravo a ljudstvo dobro, mahom industriski radnik i siromašni seljak. Jednom reči, zdrav elemenat. Bolje ljudstvo nego u ma kojoj četi koju sam do sada obišao. Uzroci slabosti čete jesu u tome što bivši komandir, inače partijac, radnik, nije sprovodio liniju Partije i izvršavao zadatak koji je postavljen pred četu. 1). Vršio je napad na rudnike i nije onesposobio rudnike za dalji rad. 2). Nije uzeo novac, nije uzeo sanitetski materijal. 3). U Ravnoj Reci pohapeio petokolonaše pa ih pustio, iako su partizani zahtevali da se petokolonaši streljaju. Pušteni petokolonaši, kad su se v ratili u Ravnu Reku, poubijali su naše drugove i simpatizere. 4). Puštao žandare koji su vodili borbu ggrotiv čete i u borbi zarobljeni. 5). Primio poklone od zarobljenih petokolonaša, iako su ti pokloni beznačajni. 6). Umanjivao i unižavao autoritet i ulogu politkom. u četi.

Sve je ovo dovelo do rasula u četi i do pobune protiv ..., tako da su se sami partizani spremali da ga streljaju ako ne podnese ostavku na položaj komandira i konačno ga prinudili na otstupanje. Politički komesar dosta slab, a inače pošten radnik.

Za čitavo vreme, sve do neki dan pred moj dolazak, u četi nije postojala partiska ćelija, iako je bilo partijaca u četi. Novi komandir koga su primili, a koji je aktivni poručnik, dosta je dobar, hoće da sluša. Simpatizer je, ali ne bliski simpatizer. Zamenik komandira bio je jedan stari rudar. part.

Ja sam za vreme moga bavljenja u četi napravio znatne izmene i promene. U samoj komandi čete sam smenio zamenika komandira i postavio jednog mlađeg rudarskog radnika, člana Partije, i za zamenika politkoma sam postavio drugaricu part.[ijku], student. prava.

Zatim sam sa komandom čete saslušao bivšeg komandira po napred navedenim delima. Iz saslušanja se jasno videlo da je bivši komandir objektivno služio okupatoru. Ja to nisam mogao drukčije okarakterisati nego kao neizvršivanje postavljenih zadataka od strane Rev. nac. oslob. štaba u Srbiji, s jedne strane, a kao člana Partije — kao nesprovođenje u život direktiva postavljenih od strane CK KPJ. Ja sam to okarakterisao kao izdaju stvari narodnooslobodilačke borbe i Partije i zbog toga osudili smo dotičnog na smrt. Zatim smo saslušali opoz. grupu koja se počela da formira oko one maturantkinje iz Ćuprije a koji su počeli narušavati disciplinu u četi, ne izvršavati zadatke i omalovažavati komandu. Obzirom da su oni, četiri njih, sasvim beznačajni, to smo ih sve opomenuli a jednog od njih isključili iz odreda, ali na njegovo plakanje, kajanje i molbu zadržan je u četi. Druti od njih je uhvaćen u krađi još ranije i opomenut, ali se nije ostavio krađe nego je naknadno uhvaćen u krađi, na saslušanju je priznao krađu i predao ukradenu stvar. Osuđen je na smrt.

Na zboru. sam održao govor celoj četi o značaju i zadatku naših odreda, kao i to ko organizuje i rukovodi našim odredima. Izvršiosam zakletvu čete. Na tom zboru pred velikim brojem seljaka, a posle.zakletve, pred svima je saopštena presuda okrivljenima sa detaljnim obrazloženjem i dao naređenje za izvršavanje kazne. Presuda je dobro primljena, sa velikim uzbuđenjem čete i prisutnih seljaka. Seljaci su pokušali da mole za njihov život, ali ja nisam popuštao. Presuda je imala velikog odraza kako na učvršćivanje čete tako i na seljake. Disciplina se naglo popravlja. Četa dobija zbilja oblik čete partizanskog odreda. Posle toga odmah smo sa četom krenuli u akciju na Senjski Rudnik i Ravnu Reku da bismo popravili greške učinjene ranijim napadima. Bili smo rešili da uništimo električnu centralu, ali smo otstupili od toga, pošto bi uništavanjem centrale potopili sve rudnike, zato smo podigli u vazduh, tj. rušili, sve mostove između rudnika i mostova Dve sestre, a to je tri mosta gvozdena; most Dve sestre ne može se rušiti pošto je zidan od kamena i betona. Iz rudnika je uzeto novca u iznosu od 62.800 i nekoliko dinara (više nije bilo), dvoja kola, pet pari konja, jedan kamion, mnogo razne robe za potrebe čete i 600 kg eksploziva. Postavio sam pred četu nove zadatke. Verujem da će ih sa uspehom izvršiti.

Za vreme bavljenja u četi istupio sam na 4 mitinga, i na selima i jedan na Senjskom Rudniku. Na mitinzima sam izneo pored ostalog i to kakvi su naši odredi, ko sa njima rukovodi i ko ih organizuje, što je za ovu četu prvina. Drugovi partijci u četi nisu shvatili svoj zadatak, nisu shvatili da danas više nego ikada do sada imaju mogućnosti da javno istupe, da izlažu stav naše Partije, da povezuju široke mase sa našom Partijom.

Moje stvoreno i jasno istupanje na mitinzima narod je toplo pozdravio, posle čega je i u samoj četi moral i samouverenost naglo porasla. Čak šta više i komandir, koji je pre toga pokušao da kritikuje, sasvim se izmenio, priznao da nije bio u pravu i postao simpatizer. Naši partijci su sve dotle zavijali, zamotavali, ilegalizirali. Osnovna je greška što u četi nije postojala part. organizacija iako je bilo partijaca i što nije izučavan part. materijal.

Iz čete sam uzeo 131.000 dinara. U četi je ostalo 100.000 dinara. Razlog ostavljanja tog novca četi je taj što četa naglo raste, svakodnevno se podavljuju novi ljudi, i druto: teren na kome se četa nalazi jako je siromašna, tako da životne namirnice kupuju, treće: obuća jako slaba, pa moraju da kupuju. A ljudstvo dobro. Ja lično očekujem mnogo od ove čete.

Iz Parać.-ćupr. čete prebacio sam se u Svilajnačku četu. U blizini ove čete momentano logoruje Markovačka četa. U Svilajnačkoj četi stanje je zadovoljavajuće. Komandni sastav dosta slab. Partiska ćelija slaba, mahom seljački elemenat. Disciplina nije na visini, ali ipak četa sposobna za dejstvo. Nadam se da će se posle moga obilaska popraviti.

Obišao sam i Markovačku četu. Kod ove čete je disciplina vrlo slaba. Moral nije na visini.

Sa ove dve čete sam organizovao napad na Svilajnac. Napad je uspeo. Sresko načelstvo, finans. uprava, pošta, opština, sve je uništeno. Novac je uzet, samo ne zvam koliko, pošto je akcija ovoga momenta završena. O samoj akciji će ti drutarice govoriti.

Očekujem one ostatke dveju četa Račanskog odreda sa komandantom i zamenikom koji su otišli na Rudnik. Videću šta će učiniti sa njima.

U Žabarskom srezu je skoro formirana četa. Otići ću da je obiđem. A sada bih imao neke predloge u vezi sa našim razgovorom o organizaciji, tj. reorganizaciji Pomoravskog odreda, a to je: 1) da Pomoravski odred ostane onako kako je predviđeno, tj. da Belička, Parać.-ćupriska i Levačka četa sačinjavaju jedan odred, samo treba što pre stvoriti štab odreda da bi sve tri čete dejstvovale pod jedinstvenom komandom. Razlog je taj: te čete, odnosno taj odred treba da uperi svu svoju aktivnost na saobraćajnu arteriju u dolini Morave i na njihovim sektorima; 2) da se od Svilajnačke i Žabarske čete — i postoje objektivni uslovi za stvaranje čete u Mlavskom srezu — stvori odred, samo i tu bi trebali dobri ljudi, bar komandant i polit. komesar, i potrebna je brza veza sa part. organizacijom u Petrovcu radi formiranja Mlavske čete.

Što se tiče Račanskog odreda, to ću ovde da sredim. Izgleda da ću morati smeniti komandanta Bogosava.

Primedba: Osnovni nedostatak četa u Pomoravlju koje sam obišao je taj što drugovi članovi Partije nisu shvatili svoj zadatak ozbiljno. To je prvo, i drugo — da je nepravilno postavljen organizaciono partiski rad u četama. Izgleda da drugovi partijci još ne mogu da svare organizaciono pitanje partiskog rada. U svakoj četi drugačije je postavljen, a po mome mišljenju — svugde nakaradno. U jedcoj četi pored komande postavljaju partisko rukovodstvo koje ide u raskorak sa komandom, u drugoj štab čete je zasebna ćelija koja ne sme pozivati oetale članove Partije u ostalima. U štab postavljaju partiski odgovornog čoveka iako je ceo štab, tj. i komandir i zamenik i politkomesar članovi Partije, a u svima je pojava da je partiska organizacija razdrobljena na više ćelija. Ja sam u svima četama postavio partiski rad tako: jedna četa jedna partiska jedinica. Partiska ćelija nije nikakva instanca u četi. Četa ima komandira, politkomesara i zamenika. To je starešinstvo čete koje se mora poštovati i čija se naređenja moraju izvršavati. Članovi Partije moraju u tome da prednjače. Part. ćelija je kičma čete. Odnos partiske ćelije i komande je taj što su svi članovi Partije u jednoj ćeliji, i ukoliko komandir čete nije partijac, politkomesar i zamenik komandira su obavezno članovi Partije i kao takvi odtovorni su pred part. ćelijom. Part. ćelija načelno po-stavlja zadatke pred četu, a politkomesar i zamenik, ukoliko komandir nije član Partije, prenose te zadatke u štab i detaljno izrađuju plan. Izrada plana je stvar štaba. U to se ćelija ne meša. To je vojnička tajna. Za neizvršavanje postavljenih zadataka ili nepravilno eprovođenje, politkomesar i zamenik su odgovorni pred ćelijom kao članovi Partije a pred komandirom odreda, odn. štabom kao vojno rukovodstvo. Dužnost part. ćelije jeste da uloži sve snage da se postavljeni, zadaci u potpunosti izvrše a partijci u izvršavanju zadataka prednjače i primerom dokazuju. Mišljenja sam da bi [eej sa organizacionmm radom part. organizacije u četi trebali upoznati, ako ne svi članovi Partije, bar funkcioneri, a da bi taj rad bio jednoobrazan u svim četama. S pozdravom

SMRT FAŠIZMU — SLOBODA NARODU!

Fića



*****

Odnosi se na ostatke Palanačke i Račanske čete Drugog šumadiskog NOP odreda, koji su se posle razbijanja na Gradištu povukli na planinu Rudnik.

Odnosi se na formiranje Moravske čete Drugog šumadiskog NOP odreda početkom avgusta 1941 godine.

Bogosav Marković, poginuo kao partiski radnik u selu Desimirovcu kod Kragujevca decembra 1942 godine.

sadržajprethodna glavasledeca glava