ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


IZVOD IZ KNJIGE CIRKULARNIH DEPEŠA ŠTABA DRAŽE MIHAILOVICA OD 4. JULA DO 7. NOVEMBRA 1944.GODINE1

Br. 22 -10118/553 - 4. juli [1944.]

Br. 567 - 17164/527 - 2. IX

17164/469

Moramo svakodnevno obaveštavati Saveznike o toku građanskog rata. Komandanti će organizovati da nam se šalju podatci o svakoj ma i najmanjoj borbi. Izveštaj da obuhvati: Me-sto borbe, jačina naših i partizanskih snaga i rezultat borbe. Slati samo tačne izveštaje. Voditi računa da i kod partizana postoji saveznička misija i ako nas saveznici uhvate u laži, onda se neće verovati ni našim istinitim izveštaj ima. U ovim odsudnim časovima svaki izveštaj mora biti apsolutno tačan, jer se na osnovi njih odnose odluke i obaveštava inostranstvo.

30404/509                     6. septembar

Samo za komandante korpusa i više starešine.

Šef američke vojne misije pukovnik Mek Daul, koji je stigao u moj štab 26. avgusta ima široka politička ovlašćenja. Sa njim sam izradio detaljan saveznički vojnički i politički plan. Sad je potrebno da svaki starešina vrši samo ono što mu ja naredim. Svaka lična inicijativa može sve da nam pokvari. Zato naređujem da se nikakva akcija bez moga naređenja, osim protiv komunista, nesme preduzimati. Starešinama, koji rade protiv ovog naređenja i svojim postupcima onemogućava[ju] izvršenje vojničkog plana koji sam utvrdio sa pukovnikom Mek Daulom odgovaraće za veleizdaju. Ima još jedan deo.

30404/319                           nastavak

Ovo što smo s mukom i tolikim žrtvama stvorili tri i po godine ne smemo nepromišljenim^ samovoljnim postupcima pojedinih starešina da dovedemo u pitanje. Više nego ikad sad naih je potrebna disciplina: i savesno izvršavanje naređenja

koja izdajem

Zahtevam da komandanti shvate ozbiljnost situacije i težinu odgovornosti koja leži na njima.

Potvrdite prijem ovog naređenja.

đeneral Draža Mihailović Br. 144                             22152/517                           28. sept.

Dobili smo jedno obaveštenje iz inostranstva da će Angloamerikanci prestati dalje slanje pomoći Titu, da će povući misije sem iz Vrhovnog štaba, a da će Amerikanci povući svoju misiju i iz Vrhov. štaba Titovog; da je Tito otišao nekud rus-' kim avionom sa ostrva Visa bez odobrenja Saveznika.2

Kontrolišite na terenu da li komunisti još dobijaju materijal, i izvestite nas o tome.

Br.470

Od naših predstavnika u inostranstvu obavešteni smo ponovo da Rusi neće prodirati dublje u Jugoslaviju. Isto tako javljaju nam ponovo da je tačno da su Englezi obustavili i davanje pomoći komunistima, i da su jako pogođeni Titovim posled-njim postupcima. Tito namerava da konsultuje narod kako bi dobio saglasnost za svoj pokret. U vezi sa ovim vrlo je važno da narod bude svestan i odlučan ako bi došlo do izjašnjavanja koji režim želi. Kralj i Subašić3 su stigli u Italiju. Nast.

Br. 471                                                                     nastavak

Subašić je takođe zbunjen i nezadovoljan Titovim držanjem. Šubašić očekuje neke rezultate pregovora u Moskvi.4 Drugo: Američki pukovnik kod nas kategorički tvrdi da Rusi neće prodirati dublje u Jugoslaviju. On smatra da je sadašnje Rusko nastupanje čisto vojničke prirode u cilju dubljeg obuhvata za dejstvo ka severu. Puk. Daul nam je izjavio da je Cerčil u paničnom strahu da u Evropi Engleska ne ostane jedino monarhija iz toga razloga i naši će monarhiju podržavati kao i ostale monarhije. — Kraj.

7 nov.

Iskoristite u propagandne svrhe vest radio Londona da su Saveznici u Grčkoj raspustili partizanske odrede, pošto pod komandom jednog savezničkog đenerala formiraju redovnu vojsku.5

Dopuna cirkulara koje mi nismo primili AA Br. 85

Br. KK 15                                                            17. avgusta

Jače komunističke snage sastava 3, 5 i 17 divizije uspele su da se prebace preko Ibra između Raške i Mitrovice i ovladaju Kopaonikom,6 na taj način snage crvenih u Crnoj Gori i Sandžaku znatno su oslabile. Potrebno je razviti najveću aktivnost u cilju njihovog razbijanja i ovlađivanja terenom.7

Br. KK 5 7 avgust

Pojedine naše organizacije na terenu prave rđave postupke prema narodu. Sve ovo može se pretvoriti u veće stvari koje su nekorisne. Komunisti ovo koriste za svoju propagandu. Dešavaju se ubistva na terenu koja liče na međusobne političke netrpeljivosti. Ima mnogo samovolje kod pojedinaca i malo gde i malokad postupanje prema svima i svakome. Treba jedanput biti svestan koliko je ovo veliki greh prema našoj stvari za koju se borimo.

1 Original (pisan mastilom, latinicom) u Arhivu VII, Ča, k. 301, reg. br. 5/1.

2 Vrhovni komandant NOV i POJ Josip Broz Tito je 18/19. septembra 1944. sa ostrva Visa odleteo avionom sovjetskog ratnog vazdu-hoplovstva u Krajovu, a odatle 21. septembra u Moskvu. Gilj njegovog putovanja u Moskvu bio je dogovor sa sovjetskim predstavnicima o koordinaciji dejstava NOVJ i jedinica Crvene armije u Srbiji.

3  Dr Ivan.

4  Verovatno se radi o konferenciji u Moskvi (9—18. oktobra 1944) između Staljina, Cerčila i predstavnika SAD Averala Harimana (Ave-rel William Harriman) na kojoj je raspravljano o posleratnom uređenju Evrope.

5  To je poslednja od poslatih depeša koje su pisane od početka knjige depeša, depeše u nastavku su pisane s drugog kraja knjige.

6  Reč je o Operativnoj grupi divizija NOVJ (vidi dok. br. 6, nap. 2).

7 O borbama četnika protiv jedinica NOVJ u Crnoj Gori i Sandžaku tokom avgusta 1944 vidi dok. br. 11, 17, 24, 64 i 133.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument