oZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


DIREKTIVA ŠTABA 4. GRUPE JURIŠNIH KORPUSA OD 17. OKTOBRA 1944. KOMANDANTIMA POTČINJENIH JEDINICA ZA DEJSTVA RADI REALIZACIJE ODLUKE VRHOVNE KOMANDE O PREBACIVANJU ČETNIČKIH SNAGA IZ SRBIJE NA CRNOGORSKO PRIMORJE1

Komarčević2

Štab četvrte grupe jurišnih korpusa

jugoslovenske vojske u otadžbini

O. BR. 27.—

17. oktobra 1944 godine

selo JEZDINA

DIREKTIVA

Služiti se kartom Kraljevine Jugoslavije 1 : 2.000.000, sekcijama Užice i Novi Pazar 1 : 200.000 i sekcijama 1:100.000, koje obuhvataju prostor Ivanjica, Sjenica, Borike i Kraljevo, Raška, Novi Pazar.

1 Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 77, reg. br. 18/4 (S-V-11326).

2 Dopisano mastilom. Vladimir Komarčević Lale tada je bio ko mandant Posavsko-kolubarske grupe korpusa (u nekim dokumentima se ova grupa pojavljuje i kao Valjevsko-tamnavska grupa korpusa).

Situacija: Sovjetske trupe u svom nadiranju na teritoriju Jugoslavije priznale su za legalnu vlast Tita, dok su naše jedinice razoružavali ili ih prepuštali partizanima.3 Mi od Sovjeta ne možemo da očekujemo ništa sem neprijateljstva. En glezi i Amerikanci nadiru iz Grčke i sa obala Albanije.4 Oni su previše daleko da bi nam olakšali sadanju tešku situaciju. Mi moramo da se približimo njima, kako bi izbegli uništenje koje nam pripremaju Rusi i Tito. Mi ne smemo dugo ostati na dosadašnjem prostoru, jer čim Beograd bude zauzet glavni zadatak Titov koga će pomoći Rusi, biće da nas uništi — ako ostanemo mi mu stvaramo mogućnost da koncentriše snage i da nas tuče. Mi taj udarac moramo da izbegnemo, jer je on u isto vreme [i] udarac Rusa. Pokušaj da napadnemo Nemce i time olakšamo situaciju kod Sovjeta, pokazao se neuspešan5 — jer Sovjeti zauzimaju neprijateljski stav prema nama i onda kad imaju vidnog dokaza o našoj borbi.

3 Pre otpočinjanja operacija Crvene armije protiv nemačkih tru pa na teritoriji Jugoslavije, vrhovni komandant NOV i POJ i generalni sekretar KPJ Josip Broz Tito je 21. septembra 1944. avionom iz Krajove (Rumunija) otputovao u Moskvu radi dogovora sa sovjetskim predstavnicima o koordinaciji dejstava NOVJ i Crvene armije. U zajedničkom kominikeu o tim razgovorima, koji je 28. septembra 1944. objavila agencija TASS, piše:

»Pre nekoliko dana sovjetska komanda — imajući u vidu interese razvijanja borbenih operacija protiv nemačkih i mađarskih trupa u Mađarskoj — obratila se Nacionalnom komitetu oslobođenja Jugoslavije i Vrhovnom štabu NOV i PO Jugoslavije s molbom da dadu pristanak na privremeni ulazak sovjetskih trupa na jugoslovensku teritoriju, koja se graniči sa Mađarskom. Sovjetska komanda saopštila je tom prilikom da će sovjetske trupe, pošto izvrše svoje operativne zadatke, biti povučene iz Jugoslavije.

Nacionalni komitet i Vrhovni štab Jugoslavije pristali su da udovolje molbi sovjetske komande. Sovjetska komanda je primila uslov, koji je postavljen s jugoslovenske strane, da će na teritoriji Jugoslavije, u oblasti gde će se nalaziti jedinice Crvene armije, delovati civilna administracija Nacionalnog komiteta Jugoslavije« (V kongres KPJ, Kultura, 1948, str. 120).

4 Britanske oružane snage su, znajući da se nemačke snage povlače sa Atike, 13. oktobra 1944. upale u Atinu upotrebivši vazdušni desant. Sutradan su se njihove pešadijske i tenkovske jedinice, delom iz Egipta a delom iz Italije, iskrcale u Pireju. Poslednje jedinice nemačke Grupe armije »E« su jugoslovensko-grčku granicu prešle 1/2. novembra 1944, dok su se britanske snage zadržale u Grčkoj.

5 Opširnije o tom pokušaju Vrhovne komande vidi dok. br. 188 i u Arhivu VII, Ca, k. 61, reg. br. 19/2 i 20/2 i k. 29, reg. br. 35/1.

Zbog svega izloženog doneta je odluka da naše trupe izvrše koncentraciju u oblasti Ivanjice i u oblasti Kraljeva, a odatle da se krene na jug u dva pravca: desni pravac: Ivanjica, Sjenica—Pešter—Berane i levi pravac: oblast Kaone—Studenica—Rudno—Raška—Novi Pazar—Tutin—Rožaj—Berane. Koncentričnim napadom uzelo bi se Berane, a potom Andrijevica, koja mesta drže partizani sa malim snagama,7 a potom u sadejstvu sa trupama Pavla Đurišića8 uzeo bi se Kolašin i nastavio marš preko Podgorice na Crnogorsko primorje, gde će nam biti organizovana administrativna baza za odmor i reorganizaciju naše vojske uz pripomoć saveznika.

Arnauti iz Sjenice i Novog Pazara nude nam saradnju i traže da ih pomognemo u borbi koju vode sa partizanima.

7 Prostoriju Berane — Andrijevica — Čakor tada je kontrolisala 9. crnogorska brigada 3. NOU divizije NOVJ orijentišuei dejstva glav nine na komunikaciju Andrijevica — Cakor (Zbornik NOR-a, tom III, knj. 8, dok. br. 210).

Za izvršenje prednje odluke naše trupe izvršiće prikupljanje na kocentraciskoj prostoriji i oblasti Ivanjice i oblasti Kraljeva po sledećem:

1. — 19. oktobar:9

— Kalabić10 prikuplja svoju jedinicu u Ivanjici.

— Miloš Marković sa svim trupama koje se sada nalaze kod njega (Zlatiborci,11 Kalait,12 Vlajko Antonić13 — koje uzima pod svoju komandu) preduzima marš 19. ujutru do sela Dobrače i Šarenik, gde će zanoćiti 19. uveče.

— Grupa Saše Mihailovića14 (Avalski i major Komarčević) maršuje 19. ujutru za Arilje gde će prenoćiti.

— Voja Tufegdžić maršuje grebenom Jelice za Kaonu gde će prenoćiti.

— Korpus Ocokolića15 maršuje u zoru 19. do Kotraže gde će zanoćiti.

— Korpus ppukovnika Mladenovića16 maršuje 19. ujutru do Guče gde će zanoćiti.

— Korpus Rakovica17 maršuje do sela Kojići i sela Tijanje, gde će zanoćiti.

— Korpus Srpske straže18 i grupa ppukovnika Smiljanića19 prekidaju blokadu Kraljeva i izvlače se u pravcu Ivanjice tako da se 20. do mraka prikupe u selima Stanča i Lopatnica.

8 Vidi dok. br. 92.

9 Taj datum kao i ostali koji se, dalje, pojavljuju su, na origi nalu, ispravljeni mastilom (pomereni za dan kasnije); u objavljenom tekstu su ispravljeni datumi.

10 Nikola, kapetan.

11 Reč je o Zlatiborskom korpusu.

12 Vuk Kalaitović Kalait, kapetan, komandant 2. mileševskog korpusa.

13 Zamenik komandanta Jadranske brigade Cerskog korpusa

14 Aleksandar Mihailović Šaša, major.

15 Simeun Siniša (alijas Siniša Pazarac), potpukovnik, komandant Mlavskog korpusa.

16 Mladen, komandant Južnomoravske grupe korpusa.

" Predrag, poručnik, komandant 2. ravnogorskog korpusa.

18 Reč je o 2. diviziji SUK (vidi dok. br. 91).

" Dušan Duja, komandant 2. šumadijskog korpusa.

2. — 20. oktobra:

— Korpus Kalabića prelazi u zaseoke Zarići, Arsenijevići, Kaluševići (jugozapadno od Ivanjice za oko 6 km.) gde će zanoćiti.

— Miloš Marković maršuje za selo Maskovo, Kušići i Daretin gde će zanoćiti.

— Grupa Šaše Mihailovića maršuje za selo Dobrače i Šarenik, gde će zanoćiti.

— Voja Tufegdžić maršuje preko sela Gornji Dubac za selo Luke, gde će zanoćiti.

Korpus Ocokolića maršuje za Ivanjicu gde će zanoćiti.

— Korpus Rakovića maršuje za Kotražu gde će zanoćiti.

— Korpus Srpske straže i grupa ppukovnika Smiljanića maršuju za selo Gornji Dubac i selo Kaona gde će zanoćiti.

3. — 21. oktobra 1944 godine:

odmor trupa i velika konfe rencija svih komandanata korpusa, koji će doći u Ivanjicu 21. oktobra u 12 časova. Konferencija počinje u 13 časova istog dana u opštinskoj zgradi.

Pošto će se na konferenciji doneti definitivna odluka o daljem našem radu i odrediti pravac našega povlačenja, to komandanti korpusa neka svoj pokret podese tako da bezuslovno u označeno vreme dođu na konferenciju. Trupe neka vode njihovi zamenici po predviđenoj maršruti.

Izabrani pravac ka južnom crnogorskom primorju nije definitivna stvar zato neka svi komandanti prodiskutuju sa svojim starešinama i dođu na konferenciju sa razmisljenim i gotovim planovima.

4. — Ishrana:

Hranu bezobzirno rekvirirati na terenu na pravcu svoga marša i na mestima stanovanja tako da u svakom slučaju sve jedinice 19 do mraka imaju pripremljena dva rezervna obroka hrane tako da se u maršu ovi obroci uvek za-navljaju i uvek da ostanu dva obroka na rukama. Stoku rekvirirati bez ikakvih obzira, poterati sa sobom što se više može tako da ishrana mesom bude obezbeđena.

5. — Štab grupe

 u toku 19. stići će u Ivanjicu, gde slati svu poštu i izveštaje. 18. uveče štab će zanoćiti u Guči.

NA IZVRŠENJE!20

Dostavljeno: K-tu Avalskog, II, III, V, I, korpusa, Majoru Komarčeviću, Ocokoliću, Ppukovniku Mladenoviću i Smiljaniću i Srpskoj straži.

Načelnik Štaba, kapetan

Neško Nedić

Komandant, ppukovnik

Drag. S. Račić

M.P.21

20 Vidi dok. br. 88.

21 Okrugli pečat: »Komanda jugoslovenske vojske u otadžbini — Gorski štab br. 30«.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument