ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


NAREĐENJE POMOĆNIKA KOMANDANTA OPERATIVNIH JEDINICA ISTOČNE BOSNE I HERCEGOVINE OD 13. OKTOBRA 1944. KOMANDANTU NEVESINJSKOG KORPUSA ZA OKUPLJANJE RAZBIJENIH JEDINICA1

KOMANDA 200

Pov. Br. službeno

13. oktobra 1944 g

Položaj

KOMANDANTU 210.

11. o.m. idući od s. D. Zimlje ka Hanskom Polju saznao sam da je ljudstvo gatačke brigade napustilo jedinicu i otišlo po partijama samovoljno svojim kućama.2 Neznam, ali pretpostavljam da će ovako uraditi i ljudstvo nevesinjske brigade. Svo ovo ljudstvo neće otići u komuniste već će da se krije kod svojih kuća za izvesno vreme i ako ga mi pustimo na milost i nemilost ono će potpasti pod uticaj komunističke propagande i stupiti u redove partizana. Da do ovog nebi došlo potrebno je uraditi sledeće:

Komandanti brigada odmah sa svojim štabnim četama da krenu na svoj teren i organizuju održavanje ljudstva po trojkama i desetinama oko svojih kuća uvek sa težnjom da budu spremni da se na poziv odazovu. Svima objasniti da nam je sada cilj izbegavati svaku odsudnu borbu sa komunistima a na slučaj nužde braniti se.

1 Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ca, k. 173, reg. br. 38/4 (BH-V-2359).

2 U drugoj polovini septembra 1944. Gatačka i Nevesinjska bri gada Nevesinjskog korpusa nalazile su se u sastavu jedinica Komande operacija u Hercegovini i južnoj Dalmaciji koje su dejstvovale na prostoriji Bileća — Ljubomir — Trebinje. Posle razbijanja te četničke grupacije od strane jedinice 29. hercegovačke divizije NOVJ, ostaci pomenutih brigada su se početkom oktobra vratili na svoju terito riju (vidi dok. br. 63).

Kod nevesinjske brigade ima 4, 2 i 3 bataljon na okupu. Ovim bataljonima izdati naređenje da i dalje ostanu u stanju u kome su. 4 bataljon koji je paktirao sa muslimanima neka ostane ovakav kakav je, bolje i ovako već da ga nema nikako samo da ne odu u komuniste.3 2 bataljon koji je oko Koleška može i dalje ostati oko svojih kuća i može se održati kao i do sada dok se ne ukaže prilika da se opet skupimo. 3 bataljon Rudanov4 verujem da će ostati kompaktan samo sa njim treba uhvatiti vezu i davati mu moralne inekcije. O ovome svemu ću izdati naređenje komandantu brigade neposredno.

3 U muslimanskim selima Postoljani — Bijenja nalazili su se delovi 3. bojne (bivša Domdo bojna) ustaško-domobranskog 9. posadnog zdruga, koji su se početkom septembra 1944. povukli iz Fazlagića Kule (vidi dok. br. 47, nap. 36). Prilikom napada delova 10. i 11. hercegovačke brigade 10. oktobra 1944, četnički bataljoni i delovi pomenute bojne su se, bez borbe, povukli ka Kruševljanima (Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 30, dok. br. 65).

4 Krsto Rudan, žandarmerijski narednik.

Gatačku brigadu po svaku cenu održati kod svojih kuća po mogućstvu da se grupiše i makar samo kreće po srezu izbegavajući svaku borbu sa komunistima. Sa tim ćemo postići dve stvari prvo održaćemo brigadu a drugo za ovu grupu vezaćemo izvesne komunističke snage a time postižemo cepanje njihovih snaga. Dalje vezivati snage nevesinjske i gatačke brigade tako da stoje u vezi i da se oseća uticaj jedne grupe na drugu.

Imati na umu da moramo sve učiniti da ne dozvolimo da ljudstvo potpadne pod uticaj komunista u protivnom sav naš trud, muka i trogodišnje žrtve bile su uzaludne. Na ovo stalno apelovati kod ljudstva. U ovom cilju iskoristiti sve uticajne ljude i starešine koje mogu uticati na borce.

I pored svih teškoća ja sam čvrsto uveren da će uskoro nastati neka promena u našu korist i mislim da se neću prevariti.

Što se tiče puta u Bosnu ili Srbiju to sve otpada ni tamo stanje nije ni malo bolje.5 Ja sam danas poslao opširan izveštaj Čiči o situaciji kod nas, kazao pravo stanje i tražio objašnjenje o situaciji kod njih i u drugim krajevima.6 Baćović i Ostojić nisu ni malo u boljem položaju.7 Njihov pohod ovamo nije ništa drugo već izvlačenje pred komunistima ali izgleda da ni sami neznaju kuda da prodru. Snage koje idu sa njima neznatne su i sa te strane ne možemo mnogo očekivati.

5 Vidi dok. br. 85.

6 Taj izveštaj nije pronađen. O stanju četničkih jedinica u Her cegovini vidi dok. br. 92.

7 Vidi dok. br. 92.

Iz svega vidite da situacija momentalno nije nigde ružičasta ali to nesme da nas baci u očajanje već sad baš u ovom momentu moramo da uložimo sav trud da se održimo do iskrcavanja koje negde mora biti. Ako ništa drugo kad se jasno ispolji u Albaniji da grupišemo snage i da krenemo tamo makar se probijali.

Javite mi mesto gde ćete biti a najbolje bi bilo ako bi se mogli prebaciti negde na sredokraću Nevesinjske i Gatačke brigade i tako vršiti uticaj i na jednu i na drugu. Ja ću os- 5 tati na Borcima nekoliko dana a potom ću da se krenem u srez; nevesinjski odakle ću Vam se javiti. Pošaljite kurira Kurešu. i tražite situaciju kod njih.

S VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADŽBINU!

Po ovlaštenju komandanta

pomoćnik major

Dan.8 N. Salatić

8 Danilo.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument