ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


OBAVESTENJE POLITIČKOG POVERENIKA ZA MOSTAR ČETNIČKOG POKRAJINSKOG NACIONALNOG KOMITETA ZA HERCEGOVINU, BOSNU I DALMACIJU OD 15. SEPTEMBRA 1944. KOMANDANTU NEMACKIH TRUPA U NE-VESINJU O POVLAČENJU ČETNIKA SA PROSTORIJE NEVESINJE — GACKO1

Zijemlje 15 septembra 1944. g.

KOMANDANTU NJEMAČKE VOJSKE

Nevesinje

U vezi sa predviđanim napadom partizana na Nevesinje, a u nedostatku potrebne odgovarajuće municije, četničke jedinice su bile primorane da se sklone u krajeve koji su manje ugroženi od partizanskih navala.2

Međutim znatan dio vojske zadržao se na svojim položajima u krajevima sreza konjičkog, sjevernog dijela sreza neve-sinjskog i čitavog sreza mostarskog.3 Postojala je bojazan [da se] ne bi prebacili niz rijeku Neretvu i na taj način ugrozili Konjic i željezničku prugu, pošto se jedna oveća grupa partizana nalazi u selima Bjelemići i Idbar.4

Ja sam se sa ovim dijelom vojske smjestio za sada na granici srezova Konjic i Mostar u selu Zijemljima, prema čemu izvolite računati s tim da četničke grupe nisu ni najmanje prome-nile svoj stav prema Vama niti to najmjeravaju učiniti.

Ovaj pokret četničkih jedinica bio je svojevremeno pismenim putem predočen Komandantu Vražje divizije gospodinu generalu Najdholdu,5 a istovremeno su o tome vođeni razgovori na zajedničkom sastanku u Nevesinju i Kifinu selu dana 11 septembra ove godine pred izaslanikom komandanta Vražje divizije.6

Izaslanicima je bila skrenuta pažnja, da, ukoliko Njemci ne budu četnicima pružili izdašnu pomoć u hrani i municiji, četničke jedinice će biti primorane da se povuku u sigurnije krajeve, gde će se koncentrisati i nastupiti pod eventualno povoljnijim okolnostima, u borbu protiv našeg neprijatelja.7

Molim da mi potvrdite prijem ovoga pisma zbog moje lične odgovornosti pred narodom, a eventualni pismeni odgovor ostaje Vam na Vašu ocjenu.

Primite uvjerenje mojeg poštovanja.

Politički povjerenik,

V.8 Petrović

1 Kopija originala (pisanog na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 232, reg. br. 44/16 (BH-X-459). Postoji i kopija upućena komandantu Mostarske brigade, na znanje (Arhiv VII, Ča, k. 232, reg. br. 45/16).

2 i 3 Reč je o jedinicama Nevesinjskog korpusa. Nevesinjska i Ga-tačka brigada tog korpusa su, posle razbijanja u borbama protiv 29. hercegovačke NOU divizije na prostoriji Nevesinje — Gacko (od 9. do 15. septembra 1944), uspele da se probiju u rejon Trebinja (vidi dok. br. 63). Konjička (200 ljudi) i Mostarska brigada (300 ljudi) istog korpusa i 4. bataljon Nevesinjske brigade (40 ljudi) su se, bez borbe, povukli na prostoriju konjičkog sreza i severnog dela nevesinjskog sreza i tu formirale tzv. Severnu grupu Nevesinjskog korpusa (Arhiv VII, Ca, k. 203, reg. br. 15/4: zapovest komandanta Severne grupe Nevesinjskog korpusa od 19. septembra 1944).

4 Odnosi se na Konjički NOP odred. O njegovim akcijama vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 29, dok. br. 55, 122 i 183.

5  Fric (Fritz), komandant nemačke 369. divizije. Njemu je, takođe, poslato ovo obaveštenje koje se od ovog koje se objavljuje razlikuje po tome što je stav kojim se traži potvrda prijema zamenjen slede-ćim tekstom: »Sličan izveštaj poslao sam njemačkoj komandi u Nevesinju, preko sela Sopilja koje je posjednuto od partizana, pa pretpostavljam da kurir neće biti u stanju da se sigurno provuče« (Arhiv VII, Ča, k. 232, reg. br .46/16). Sačuvana kopija je bez potpisa, te se iz tog razloga objavljuje tekst obaveštenja upućenog nemačkom komandantu u Nevesinju.

6  U izveštaju političkog delegata Pokrajinskog nacionalnog komiteta za Hercegovinu, Boku i Dubrovnik od 21. septembra 1944. komandantu Operativnih jedinica istočne Bosne i Hercegovine o tom sastanu piše:

»11. septembra od 12 sati do dva posle podne održana je zajednička sednica između prestavnika nemačkih vojnih vlasti i opunomoćenika te komande a u prisustvu potpisanoga. Razgovor se kretao o opšte poznatim stvarima i mojem predlogu o zauzimanju zone leve obale Neretve. Razgovorima je bio prisutan i major g. Lukačević u svojstvu poručnika Todića ađutanta majora Salatića. Opunomoćenik komandanta Vražje divizije u prisustvu još dva oficira uzeo je na znanje naše predloge i obećao da će ih podneti svome komandantu, koji će stvar uzeti u ocenu i doneti rešenje. Na konferenciji je zaključeno da se po predlozima ima doneti odluka u roku od tri dana. Nakon toga roka. srpski četnici imaju da o svojoj situaciji sami donose odluku bez obzira na stav Nemaca. Rezultat je trebao biti dostavljen preko političkog delegata« (Arhiv VII, Ca, k. 233. reg. br, 47/16).

7  O municiji utrošenoj u borbi protiv jedinica NOVJ, četničke komande su bile dužne da redovno izveštavaju nemačku komandu. U naređenju Komande gatačkog sreza komandantu Jurišnog bataljona od 27. aprila 1944. piše da »Nemci ne -daju ni metka dok se ovakav izveštaj ne pošalje« (Arhiv, Ca, k. 232, reg. br. 22/16).

8 Vukašin.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument