ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ZAPOVEST KOMANDANTA TREBINJSKOG KORPUSA OD 9. SEPTEMBRA 1944. KOMANDANTIMA BRIGADA ZA NAPAD NA JEDINICE NOVJ KOD TREBINJA1

KOMANDA 2502

O. Br. sl.

9 septembra 1944 godine

u 7,50 časova

Položaj

OPERACISKA ZAPOVEST

(za napad) Sekcija Trebinje — Dubrovnik 1 : 100.000

Prema podatcima sa kojima raspolažemo komunističke snage prema 2513 i 2094, nalaze se severno od linije: Droškorica — Orao — Omutić — Bojanje brdo — Cešalj — Crveno brdo — Visočnik — Mahala i na levoj obali Trebišnjice. Ove komunističke snage iz sastava su II. Dalmatinske brigade, koja je oslabljena, pošto su dva bataljona iste u noći 8/9-IX-t.g. probila se preko Dubočana i Moska u pravcu Zagore. Sa delovima II. dalmatinske brigade ima manjih komunističkih snaga sastavljenih od domaćih komunista, raspoređenih po pozadini prema Vilusima i Velimju.

Naše snage: 209 na liniji: Droškorica — Orao — Omutić, 251 na liniji: Lastvanskog fronta i 252, na liniji odbrane Bileće.

9 ov.meseca, otpočela je opšta akcija za spajanje naših snaga u cilju uništenja komunista.5 U ovoj akciji učestvuju dva jurišna korpusa6 i sve snage 210.7 Komandant 200 naredio je da 209 i 251 najenergičnije napadnu opštim pravcem: Viluse — Velimlje ka Gornjim Banjanima u pravcu Troglava.

U cilju izvršenja prednjeg:

NAREĐUJEM:

1.  — Desna kolona — Komandant 209, napašće opštim pravcem Viluse — Velimlje, jsa zadatkom da istog dana ovlada Vilusima.

Početak napada 11 ov. meseca u 4 časa (u jutru po novom vremenu).

Vezu levo održavati sa 251 na pravcu, Zaslap — Zebljak — Dolovi — Ilino brdo (1166).

Obezbediti se u desno, u koliko se do početka napada ne uhvati taktička veza sa trupama majora Gojnića.8

2.  — Leva kolona — Por. Milojević, sa Trebinjskim Zubačkim, Dživarsko površkim bataljonom, izvršiće pokret 10 ov. meseca, iz Lastve do Zaspala, s tim da na Zaspalu bude 10 ov. meseca do 18 časova (novo vreme). Pokret izvršiti prikrivenim pravcima i u najvećoj tajnosti, kako bi se sakrila naša namera pred neprijateljem.

Po dolasku u Zaslap odmoriti ljudstvo a potom 11 ov. meseca u 4 časa (ujutro po novom vremenu) napasti opštim pravcem: Zebljak — Dolovi — Ilino brdo (1166). Još u toku noći 10/11 uhvatiti vezu sa komandantom 209 i ugovoriti potrebno.

Zona širenja u desno do levokrilne jedinice 209, gde hvatati vezu sa komandantom 209.

Obezbediti se sigurnom jakom levom pobočnicom.

Zadatak: Istoga dana ovladati u zajednici sa 209 Vilusima.

3.  — Komandant 251 ostavit će na frontu u Lastvi, zastor od snaga leteće čete Zubačkog bataljona i posadnih delo'va Zu-bačkog i Trebinjskog bataljona, sa zadatkom da održe Lastvu po svaku cenu. Ovi zastorni delovi imaju biti u Lastvi 10. o.m. pre polaska kolone. Komandant ovih zastornih delova biće pot-poručnik g. Miloš Riđušić.

4.  — Ako napad uspe, zapovest za produženje napada odnosno za gonjenje uslediće na Vilusima 11 ovog meseca, uveče, stim što će se komandanti kolona na dostignutoj liniji dobro osigurati i utvrditi radi pariranja svakog eventualnog protiv napada.

5.  — Ako napad ne uspe, jedinice će se pod borbom, prihvaćajući jednu drugu povući na položaj Lastvanskog fronta.

6.  — Veze:

Operativne telefonske veze: Risan — Grahovo, Trebinje — Lastva, i Dživar — Lastva, stoje na raspoloženju za reguli-sanje snabdevanja i tome slično.

Optičke veze: Optičku liniju Lastva— Omutić, ostaviti do daljnjeg gde se i nalazi.

Radio veze: 209 da hvata vezu sa GAJ na dodeljenim karakteristikama.

Veza trupna: između kolona: ordonansima, paljenjem vatre i signalnim metcima: beli — Ovde femo — crveni pravca neprijatelja.

Komandanti će mi dostavljati izveštaje heliografom sa Omutića u Lastvu, odatle telefonom za Goricu. Komandant 251 ostaviće u Lastvu Krstu Petijevića za šefa centra veze sa zadatkom: da sređuje izveštaje i dostavlja gde treba, odnosno u Goricu.

7.  — Znaci raspoznavanja, za 10 i 11: Top-topola. Ugovoreni znak Todor; karabin vodoravno iznad glave.

8.  — Popuna municijom: Komandanti će popuniti šaržu na ruke borcima pri čemu voditi računa da se automatska oruđa, snabdiju dovoljnom količinom (400) na oruđe.

Komandanti će obrazovati bojnu komoru pri bataljonima i istu staviti pod komandira bojne komore, koji da bude otresit i energičan. U slučaju potrebe narediće komandanti popunu iz njihovih slagališta.

9.  — Ishrana: Obrazovati trupnu komoru i staviti je kao pod 8 ove zapovesti pod komandu jednog sposobnog lica. Ishranu regulisati doturom iz magacina i pravednom rekvizicijom samo po nuždi.

10.  — Komandant 209 regulisaće prihvat i evakuaciju ranjenika prema prilikama kod njega.

Komandant 251 organizovaće brigadno previjalište u La-stvi (kod kuće Petijevića), radi čega mobilisati potreban broj ljudstva i staviti se u vezu sa 1110 radi upućivanja sanitetskog osoblja, materijala i ostaloga.

11.  — Komandant 209 ugovoriće sa svojim 1111 pomoć u artiljeriji.

Za komandanta 251 preduzeće sve potrebno da ga pomogne artilerijom.

12.  — Ja ću se 10 ov.m. nalaziti u Gorici. Izveštaje mi slati kuririma i heliografom u Lastvu, a odatle telefonom u Goricu.

Napomena: Komandanti 209 i 251 odrediće po jedno po-licisko odeljenje radi održavanja reda u pozadini. Ovo ode-ljenje da bude sastavljeno od ozbiljnih, poverljivih i energičnih ljudi.

Na izvršenje.

S VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADŽBINU!

Dostavljeno:

K-tima 209 i 251

Komandant, kapetan,

Mil R. Vidačić s.r.

Da je prepis veran originalu tvrdi:

Br. 2/9-IX-1944. god.

Za komandanta poručnik,

Stevo.. ,12

M.P.13

1 Prepis originala (pisanog na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 200, reg. br. 20/6 (BH-V-8565).

2  Trebinjski korpus.

3  i 4 Trebinjska i Vučedolska brigada.

5 i 6 Radi se o napadu Nevesinjskog, Drinskog i delova Milešev-skog korpusa na delove 29. divizije NOVJ radi spajanja tih korpusa sa Trebinjskim korpusom. U trodnevnim borbama 11. i 12. brigada 29. divizije i 2. brigada italijanske partizanske divizije »Garibaldi« odbile su četničke napade i razbile njihove brigade koje su bile prodrle do Gacka (Arhiv VII, ANOR, k. 1143 A, reg. br. 7/8; k. 1150 A, reg. br. 27/2). Vidi dok. br. 92.

7 Nevesinjski korpus.

8 Blažo.                                                                                           

9 Vladimir, komandant Trebinjske brigade.

10 i 11 Odnosi se na delove nemačke 369. legionarske divizije (»Vražija«)

12 Nečitko prezime.

13 Okrugli pečat: »Komanda Vučedolske brigade«.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument