ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


IZVOD IZ OPERACIJSKOG DNEVNIKA ŠTABA NEVESINJSKOG KORPUSA O RADU I DEJSTVIMA JEDINICA OD 1. AVGUSTA DO 9. SEPTEMBRA 1944. GODINE1

1 avgust 1944. god.

Sektor Gacko: XI, delovi XIII, Crnogorski lovački bata-ljon i Gatački terenski bataljon u 3,50 č izvršili su napad na prostoru: Dramešina — Jasenik — Lipnik.3

Posle krvave borbe od 3 časa boljševici su odbijeni a Ga-tačka brigada je zadržala svoje položaje. U ovoj borbi bilo je naša 4 ranjena, dok su boljševičke žrtve nepoznate.

Sektor Nevesinje: V i VI bataljon4 na svojim položajima vrše nasilna izviđanja. Svi ostali bataljoni kod svojih kuća. Mobilizacija potpuno neuspešna. Komandant korpusa5 stigao iz Gacka. Kapetan Milutinović6 upućen u Trebinje radi sastanka i referisanja K-tu 200 o situaciji, traženje instrukcija za dalji rad. Održavanje veze, koja je vrlo slaba do sada. Donošenje radio stanice.

1-VIII-1944. god.

Položaj

p.[o] n.[aređenju] komandanta

Načel. štaba

Tomo Guzina

M.P.8

2 avgust 1944. god.

Sektor Gacko: Boljševici drže položaj: Živanj — Vrbu — Dramešinu — Lapnik — Samobor — Gat — Danici. Jedna grupa u Borci.

Gatačka brigada: III, IV i VI bataljon na sektoru: Kokori-na — Bodežište — Bahori. — I i II bataljon na sektoru Vrba — Lipnik — Samobor — Dobrelja; V bataljon na Stepenu, ju-rišni bataljon u rezervi Vrbica — Kozarnici.

U toku dana sukoba nije bilo sem prepucavanja patrola. Žrtava nije bilo.

Sektor Nevesinje: V bataljon na položaju: Kuline — Biograd — Odžak. U toku dana vršena su izviđanja u pravcu Sni-ježnice. Sukoba nije bilo sem prepucavanja patrola bez žrtava.

VI bataljon je vršio nasilno izviđanje u pravcu Slato — Drežanj. U Drežnju je došlo do sukoba sa jednom manjom grupom boljševika9 koju su posle kraćeg vremena razbili bez sopstvenih žrtava.

Sektor Mostar, bez promene. Komandant u Mostaru (opravlja zube i dangubi a komunisti na račun ovog pišu letke, kako četnički oficiri uživaju na plažama i opravljaju zube plaćajući za jedan zub 30.000 kuna).

Vukašin Perović u Dubrovniku. Razlog njegova dolaska nepoznat.

Sektor Konjic. Komandant brigade sa jednim bataljonom vrši izviđanje cele teritorije. Rezultat još nepoznat.

2 - VIII - 1944. god. 

Načelnik štaba

p. n. komandanta

Tomo Guzina

4 avgusta 1944. god.

M.P.

Sektor Gacko: Boljševička XI i jedan bataljon XII brigade sa Gatačkim terenskim i pivskim bataljonom vrši napad na I, III, IV i V bataljon Gatačke brigade koji drže položaje: Lipnik — Jasenik — Zanjevica — Dramešina — Lebršnik. Borba je trajala celi dan i gatačka brigada je uspela da održi položaje od neprekidnih napada dvostruko jačeg i boljeg naoružanog neprijatelja. U 20 č boljševici su uspeli da naprave prodor i zauzmu selo Vrbu, dok se levo krilo Gatačke brigade povuklo na Dražljevo. U toku dnevne borbe gatačka brigada imala je 3 ranjena vojnika. Neprijateljske žrtve nepoznate...

Komandant Istočne Bosne i Hercegovine ppukovnik Baćo-vić izveštava da je stigao u blizinu Kalinovika i traži da k-t korpusa hitno dođe do njega. U 20h komandant korpusa sa pratnjom kreće u pravcu Uloga.

4 - VIII - 1944. god.

Položaj

p.n. Komandanta

 načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

5 avgusta 1944. god.

Sektor Gacko: Boljševici su u toku noći uspeli da zauzmu položaje: Vrba — Dražljevo — Mušna Glavica — Braičeviće i s. Jugoviće.

U toku noći, kao i celog dana na ovom sektoru su vodili borbu Gatački III, IV i VI bataljon Gatačke brigade sa XI boljševičkom brigadom. U 10,30h III i IV bataljon uspeo je da ovlada s. Vrbom, Mušnom Glavicom i Gradcem.

U toku borbe III bataljon imao je 1 mrtva i 2 ranjena, neprijateljske žrtve nepoznate.

Bošljevici (delovi X brigade) napali su u 4 časa V bataljon Gatačke brigade na položaju Pržine—Stepen. Boljševici su odbijeni bez sopstvenih žrtava. V bataljon zanoćio na položajima Gat—Pržine—Stepen.10

Sektor Nevesinje: XII boljševička brigada i terenski bataljon bileć.[kog] partizanskog] odreda, napali su na naš VI bataljon nevesinjske brigade. Napad je izvršen na sektoru: s. Po-dgrađe, Rupni do — Krekavica — Ranojevići i Zunovinu. — Za vreme napada boljševici su bacili jedan zastor od 1 bataljona na položaje V bataljona kako bi ovaj sprečili da pritekne u pomoć VI bataljonu. Boljševički napad je bio žestok. Upotrebili su 3 bacača (k 81) iz kojih su izbacili na položaje VI bataljona za vreme trajanje borbe od 7h 36 granate.

Iako je boljševički napad bio snažan i bojno nadmoćniji, bolje naoružani i sa više municije, VI bataljon je uspeo da održi položaje i padom prvog sumraka izvršen je kontranapad i boljševici su ne samo odbijeni već su povraćeni na položaj Ne-kudine—Slato.

Pored strahovito ogorčene borbe VI bataljon nije imao ni jedne žrtve. Boljševičke žrtve nepoznate iz razloga što sa sobom nose uvek mrtve i ranjene a u ovim borbama im je to pomrčina dozvolila.

VI bataljon također je odbio napad i povratio boljševike na polazne položaje bez sopstvenih gubitaka.

Sektor Mostar i Konjic bez promene. Komandant Mostarske brigade još uvek u Mostaru, (opravlja zube). Za načelnika štaba Konjičke brigade postavljen narednik vodnik III kl. Sta-nić Blagoje.

I, II i IV bataljon nevesinjske brigade i ako su dobili naređenje za mobilizaciju i pored svog zauzimanja k-ta brigade kapetana Boškovića nije se odazvao ni jedan vojnik (i ovaj put mračni rad narodnih tribuna, kao ranije).

5-VIII-1944. god.

Položaj 

Pom. Komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

6  avgust 1944. god.

Sektor Cacko: III, IV, V i jurišni bataljon Gatačke brigade u 6 časova izvršili su napad na XI bojševičku brigadu na sektoru: Dobrido — Zivanj — Suvi Vrh — Kobilja Glava — Gradac — Veliko brdo — Povezak. Borba je trajala punom žestinom do 21 čas kada je Gatačka brigada ovladala prednjim boljševičkim položajima. Žrtava u toku dana nije bilo, sem 2 ranjena četnika.

Prema izjavi mještana, bolješivici su iz ove borbe odneli 9 mrtvih i 8 ranjenih. Sve jedinice Gatačke brigade zanoćile su na osvojenim položajima.

Sektor Nevesinje: XII boljševička brigada ponovo je izvršila napad u 20č na VI bataljon nevesinjske brigade koji je bio na položaju »Nekudina«. Borba je trajala do 24č kada su kontranapadom boljševici odbačeni na polazne položaje. Žrtava nije bilo na našoj strani. Boljševičke žrtve nepoznate.

U isto vreme napadnut je i V bataljon nevesinjske brigade od Terenskog boljševičkog bataljona. Borba je vođenja od 20 do 23č kada su boljševici odbijeni. VI bataljon nije imao žrtve sem 2 lakše ranjena. Boljševičke žrtve nepoznate.

Dok je V i VI bataljon vodio borbu na život i smrt dotle su ostali bataljoni (2500 boraca) mirno posmatrali radeći svoje poslove i niko ih nije mogao da pokrene u borbu. Politički ko-rteši k-ta sreza i boljševički uspeli su potpuno da onemoguće rad vojnih starešina koji svim silama nastoje da pokrenu ljudstvo u borbu.

6 - VIII - 1944. god.

P. n. komandantanačelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

7  avgusta 1944. god.

Sektor Gacko. Gatačka brigada na jučerašnjim položajima. Uspeli su da boljševike odbace na položaj Ravni — Zanjevi-oko 350 boraca, dok su naši bataljoni imali na položaju 20 boraca.

Neprijatelj je odbijen na polazne položaje dok su naši ostali na svojim položajima.

U toku borbe naše jedinice su imale 1 mrtvoga 1 ranjenog dok su neprijateljske žrtve nepoznate.

Ostali bataljoni nevesinjske brigade, kod svojih kuća nisu se odazvali mobilizaciji, sem III bataljona (Uloškog) koji drži svoje stalne položaje (kontrolu nad dolinom Neretve).—

Štab komande I. B. H i B.13 u pokretu prema Kalinoviku, Sa štabom otišao i Petar Samardžić sa svojom pratnjom da referiše o stanju u svome srezu.—

10 - VIII - 1944. god.

Položaj Bratac

P. n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

11 avgusta 1944. god.

Sektor Gacko: Naše jedinice Gatačke brigade nalaze se na jučerašnjim položajima, vrše koncentraciju za napad na boljševike u Lipniku — Gareva — Gatu i Stepenu koji je određen za 12. o.m. u 3č po naređenju komandanta korpusa. U toku dana borbe nije bilo.

ll-VIII-1944. god. 

Položaj Bratac 

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

12 avgusta 1944. god.

Sektor Gacko: Gatačka brigada izvršila napad na boljševike na liniji Lipnik — Samobor — Gat — Pusto-Polje. Posle 6 časovne borbe boljševici su se povukli u Kazance. Boljševici su dobili pojačanja iz Golije i Gatačka brigada se povukla na polazne položaje. U toku ove borbe žrtava na našoj strani nije bilo.

Boljševičke žrtve nepoznate.—

12-VIII-1944. god.

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P. 

13 avgusta 1944. god.

Sektor Gacko: Gatačka brigada izvršila ponovo napad na XI boljševičku brigadu na liniji: Jasenik — Lipnik — Samobor — Gat — Postu Polje. Napad je delimično uspeo i posle 6 časovne borbe naši su zauzeli Jasenik — Lipnik — Samobor i Pusto Polje, dok Gat nije uzet jer je uporno branjen od boljševika i neprekidno su pristizala pojačanja.—

Sektor Nevesinje: V i VI batlajon na svojim položajima, vrši izviđanje u pravcu boljševičkih položaja. — Sukoba nije bilo. Ostali bataljoni kod kuća.

III batlajon Nevesinjske brigade (Uloške) bio je napadnut od II i IV brigade 6 boljševičke divizije (lička)14 na liniji Obalj — Siljevac. — Borba je trajala od 15 do 24 časa kada su naši uspeli da potisnu boljševike u pravcu Masne Bare. Naš (Uloški) III bataljon žrtva nije imao sem jednog lakše ranjena. Nepriljateljske žrtve nepoznate pošto su mrtve i ranjene odneli sa sobom. ...

13-VIII-1944. god.

Položaj 

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

14  avgusta 1944. god.

Sektor Gacko: XI boljševička brigada pokušala da se probije preko linije Lipnik — Jasenik. — Na ovom položaju ih je dočekao IV i Jurišni bataljon gatačke brigade i posle tro-časovne borbe boljševici su vraćeni na polazne položaje.

U ovoj borbi pogino je jedan vojnik jurišnog bataljona dok su boljševici izgubili dva mrtva i 3 ranjena. —Gatačka brigada ostala za noć na svojim položajima.—

III bataljon (Uloški) izvršio napad na boljševike 6. ličke divizije, koji su bili na odmoru u Masnoj Bari »Zelengora«.15

Posle kraće borbe boljševici su se razbegli ostavivši 2 mrtva na položaju. Naši su zarobili 8 boljševika (2 Talijana, 3 Rusa i 3 Hrvata) među kojima i jednog lekara. Naređeno komandantu bataljona da boljševike sprovede u ovu komandu. — U toku borbe naših žrtava nije bilo.

14-VIII-1944. god. 

Položaj

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

15 avgusta 1944. god.

Sektor Gacko: Noćas u 2,30č boljševici su pokušali na-pad na Miholjače i Avtovac. Posle borbe od 3č boljševici su vraćeni na liniju: Samobor — Dobrelji — Gat — Dulići. — U ovoj borbi na našoj strani nije bilo žrtava dok su nepriljate-Ijiske žrtve nepoznate.

15-VIII-1944. god.

Položaj

P n. k-ntanačelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

16 avgust 1944. god.

Sektor Gacko: na jučerašnjim položajima naši i boljševici. U toku dana sukoba nije bilo.

16-VIII-1944

P n. k-nta načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

17 avgust 1944. god.

Sektor Nevesinje: XII boljševička brigada izvršila je na-na naše jedinice na liniji — Žalom —-Grabovica —Odžak. Napad je otpočeo u 2č i borba je trajala do 20č kada se VI bataljon nevesinjske brigade pod pritiskom duplo jačeg ne-iprijatelja morao da povuče u Budisavlje — Plužine, — dok je V bataljon uspeo da odbije napad slabijih neprijateljskih sna-ga. — Boljševici su prešli preko Grabovice i zauzeli s. Žalom, gde su napali na prvi bataljon i delove drugog bataljona koji su se pod borbom povukli, prvi u Bratac a drugi u Koleško.

U ovim borbama VI grabovački bataljon izgubio je: 2 mrtva i 5 ranjenih. Nepriljatelj je imao 3 mrtva i 5 ranjenih, što je provereno.

Naši su zanoćili: II bataljon Koleško, II bataljon Bratac, VI bataljon Plužine — Budisavlje VI i VII bataljon na Odžaku. Boljševici: Vijetreno — Gradina — Ruda brda — Grabovica — Baljak.

Sektor Gacko: na jučerašnjim položajima. Gatačka brigada drži položaje: Čemerno Savino — Jasenik — Lipnik — Stepen.

17-V1II-944. god.

Položaj

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

18 avgusta 1944. god.

Sektor Gacko: Gatačka brigada na jučerašnjim položajima, boljševici također.

U toku dana sukoba nije bilo.—

Komandant korpusa otišao u Gacko radi formiranja II-og jurišnog bataljona.

Sektor Nevesinje: II batlajon nevesinjske brigade izvršio napad na delove XII proleterske bragade na Zalomu. Posle kratke borbe naši su ovladali svim položajima Zaloma zauzevši i najvažniju tačku »Vijetreno«, bez sopstvenih žrtava. — U isto vreme VI bataljon napao je boljševike bočno na sektoru »Grabovica« i prisilio ih na povlačenje u pravcu Slata. U toku dana prepucavanje na ćelom frontu dok su u veče zanoćile naše jedinice na sledećim položajima? I bataljon, Crnče — Žalom. — VI bataljon Grabo vica, VI i VII bataljon Odžak —Biograd.

18-VIII-1944 god. 

Položaj

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

 

19 avgust 1944. god.

Sektor Gacko...

Komandant brigade uz pripomoć komandanta korpusa izvršio je formiranje drugog jurišnog bataljona Gatačke brigade od 150 boraca. — Za komandanta bataljona postavljen je peš. narednik Gojković.

Sektor Nevesinje: nevesinjske jedinice na jučerašnjim položajima, boljševici također. U toku dana sukoba nije bilo. ..

19-VIII-1944 god

Položaj 

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

20 avgusta 1944 god.

Sektor Gacko:...

U toku dana sukoba nije bilo.—

Sektor Nevesinje:...

U toku dana sukoba nije bilo.—

20-VIII-1944. god.

Položaj

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

21 avgust' 1944. god.

U toku dana sukoba nije bilo.—

Jedna motorizovana njemačka jedinica od oko 200 motornih vozila stiga je u Gacko16 Namere još nepoznate. Sektor Konjic i Mostar bez promene.

21-VIII-1944. god.

Položaj

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

 

22  avgusta 1944. god.

Sektor Gacko: Gatačka brigada sa svim svojim bataljo-nima krenula u nasilno izviđanje pravca: Vrba — Čemerno — Izgori — Lebršnik — Ravno — Piva.

Manje komunističke snage uzmicale su pred Gatačkom brigadom ne dajući nikakvog odpora.

Sektor Nevesinje: Sve nevesinjske jedinice na jučerašnjim položajima, sem VII bataljona koji je vršio izviđanje u pravcu Trusina — Bezđeđe. Sukoba sa neprijateljem nije bilo...

22-VIII-1944. god.

Položaj 

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

23 avgusta 1944 god.

Sektor Gacko: Delovi VI ličke partizanske divizije izvršile su napad na naše delove, I i II jurišni bataljon na položaju Izgori — Jasenik — Ravno — Lipnik, Samobor — Gareva i garevska brda. U borbi sa neprijateljske strane pored delo-va VI divizije, učestvovali su I i II bataljona XI partizanske brigada 29 divizije.17

Borba je trajala od 7 do 17 časova kada je našim jedinicama uspelo da odbiju boljševike na polazne položaje.

U ovoj borbi gatačka brigada izgubila je 1 mrtva i 2 ra-ljena.

Neprijatelj je imao gubitke: 4 mrtva 12 ranjenih i 2 zarobljena.

Sektor Nevesinje: V, VI VII bataljon na položaju Gra-bovica — Ođak — Biograd, prema 2 bataljona XII partizanske brigade koji drže položaje: Slato — Nekudina — Rogače —Glog —Džinova Mahala.

U toku dana sukoba nije bilo.

23-VIII-1944. god.

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

 

24-avgust 1944. god

Sektor Gacko: I Jurišni bataljon Gatačke brigade na položaju Čemerno — Izgori. II jurišni na položaju Lebršnik — Ravno. Obadva u zajednici uništavaju delove boljševika koji se povlače iz Pive. — Ostali bataljoni gatačke brigade na položaju Lipnik — Samobor — Gat — Pržine...

Sektor Nevesinje:

V, VI i VII bataljon nevesinjske brigade na položaju Po-dgrađe — Grabovica —Ođak — Zidak — Kuline. Ostali bataljoni kod kuća.

U toku dana sukoba nije bilo.

Stabna četa komande 200, pod komandom p.poručnika Bo-diroge,18 upućeni u sela: Udrežnje, Jasena — Klepetuša i Rabina radi vršenja mobilizacije i kazne.

Sektor Mostar:

Komandant Mostarske brigade na Zimljima vrši mobilizaciju, rezultat nepoznat. ..

24-VIII-1944, god. 

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

25 avgusta 1944. god.

Gatačka brigada na jučerašnjim položajima. U toku dana sukoba nije bilo.

Sektor Nevesinje: III, V, VI i VII bataljona na jučerašnjim položajima.

Dva bataljona XII partizanske brigade napao je VI Gra-bovački bataljon. Posle dvočasovne borbe Grabovčani su uspeli da povrate boljševike na Nekudinu.

U toku dana žrtava na našoj strani nije bilo.

Sektor Konjic: bez promene prema jučerašnjem danu.

Sektor Mostar: bez promene (nema izveštaja).

25-VIII-1944. god

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

26  avgusta 1944 god.

Sektor Gacko: Gatačka brigada sa I jurišnim bataljonom, na Ravnom, gde je uhvatio vezu sa crnogorskim trupama Pa-vla Đurišića19 koji su u Pivi presekli vojvođanski partizanski korpus20 na taj način što su 6 ličku diviziju odbacili prema Mra— tinju a 16 i 36 diviziju preko Golije u pravcu Korita.—

Ostali delovi Gatačke brigade (sem II jurišnog bataljona)-upućeni preko Gata na Kobilju Glavu gde su izašli sa vrlo malom borbom. Primećene jače komunističke snage koje se kreću-od Korita ka Stolcu. Prema neproverenim vestima to je 16 i 36 vojvođanska divizija.

II Jurišni bataljon i VI (fojnički bataljon) poseli položaje Ivicu pl. — Ljeskov dub — Hum — Police radi sprečavanja-, prodora partizanima (16 i 36 divizija koja nadire preko »Rioca« i ovim pravcima).

Sektor Nevesinje: III, V, VI i VII bataljon Nevesinjske brigade na položajima: Žalom — Podgrađe — Grabovica — Odžak — Biograd. Pred ovim delovima Nevesinjske brigade nalaze se tri bataljona XII part. brigade koji su u toku dana vršili prepade u svim pravcima na naše položaje. Svi su pokušaji odbijeni bez naših žrtava i naši su zadržali svoje položaje.—

Sektor Konjic i Mostar bez promene.—

26-VIII-1944. god.

P n. komandanta,načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

27  avgusta 1944 god.

Sektor Gacko: Prvi jurišni bataljon u pravcu Pive sa Ravnog uhvatio vezu sa crnogorskim snagama (trupe Pavla Đuriši— ča) koje su izbile na liniju Lisina — Miloševići — Muratovica i Plužine.

I, II, IV i V bataljon na položaju: Lipnik — Samobor — Pusto Polje — Stepen — Kobilja Glava, prema XI prol. brigadi koja drži položaje: Gareva — Gat — Zaselje — Troglav.

Zadnji delovi 16 i 36 divizije vojvođanskog korpusa odstupaju u pravcu Rioca — Slata.

III Gatački bataljon, poseo položaje Gradina — Orlovica sa zadatkom da spreči boljševički prodor u tom pravcu.

Drugi jurišni i VI (fojnički) bataljon nevesinjske brigade na jučerašnjim položajima stupili u borbu sa prednjim delo-vima (predhodnicom) 36 divizije koji nadiru preko Sipačna — Borci do ka Ljeskovu Dubu. Boljševici su na ovaj sektor izbacili dve brigade kao desnu pobočnicu dok se prethodnica prebacila preko Crnče — Pločno — Crgovo — Javor — Slivlja. Kao levu pobočnicu odredili su jedan bataljon koji se kretao preko Kurtov Do — Rilja — Koleško — Javor — Slivlje. Prema ovoj pobočnici bio je nevesinjski I i IV bataljon koji nisu davali otpora.

Borba oko Fojnice na liniji Poda — Ušlonik — Radelja — Raftije — Hum. Trajala je celi dan bez prestanka. U čemu je uspeo II jurišni i VI fojnički bataljon da odbaci boljševike i da ih natera na povlačenje preko Ćuprije »Kunjak« za Slivlje. — U ovoj borbi naši su imali 1 ranjenog, dok su boljševici imali (prema prikupljenim podatcima) oko 20 mrtvih i 35 ranjenih.21

Sektor Nevesinje — I nevesinjski bataljon 80 boraca na Knežaku (nije primio borbu sa komunistima) II nevesinjski bataljon na položaju: Crgova — Čepala (50 boraca) posle kraćeg prepucavanja povukao se u pravcu Plužina iz razloga što su boljševici prešli preko Kurtov do — Rilja — Koleško za Javor i pretila je opasnost da budu opkoljeni. — U izvlačenju iz partizanskog obruča imao je 2 ranjena. — (lakše).

III  bataljon (Uloški) koji je bio na položaju »Žalom« hitno je upućen na svoje položaje: Obrnja — Porija — Kruščica, sa zadatkom sprečavanja prodora.

IV  bataljon na položaju »Žalom«. U toku dana nije primao borbu sa boljševicima.—

V  bataljon na Odžaku, odbija manje napade delova partizanske XII brigade.—

VI  bataljon na položaju Grabovica odbija manje napade delova XI brigade.—

VII  bataljon na položaju Zidak — Kulina odbija napade manjih delova XI part. brigade.—

Na celom položaju žrtava nije bilo ni sa jedne strane.—

27-VIII-1944. god.

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Gozina

M.P. 

28 avgusta 1944. god.

Sektor Gacko:

Gatačka brigada: na položaju Fojnica — Domrke — Ravni — Braičevići. — II jurišni bataljon, fojnički bataljon i štabna četa brigade, vodi ogorčenu borbu sa delovi 16 i 36 partizanskom divizijom, koje su u toku noći uspele da se prebace sa Ljeskova Duba i Koleška preko Rilja — Kunjaka u pravcu Sliv-lja — Kokorina — Jugovići — Braičevići

Borba je vođena na sektoru: Modro Polje — Dubljević — Domrke — Ravni — Braičevići — Ruda Glavica sa jakim komunističkim pobočnicama.—

I jurišni bataljon nalazi se na položaju »Muratovica« Piva bio je napadnut od nepoznatih komunističkih snaga i povraćen na Ravno. Naređeno mu da se tamo zadrži do daljnjeg. Ostali bataljoni Gatačke brigade vode borbu na liniji Samobor — Pusto Polje — Stepen sa XI brigadom 29 divizije. U toku dana na ovom sektoru naši održali svoje položaje bez sopstvenih žr-tava.—

IV, V. VI i VII bataljon nevesinjske brigade nalazi se na položaju: Žalom —. Grabovica — Odžak — Biograd, gde odbijaju slabije napade boljševika.

U toku dana nije bilo žrtava na našoj strani.

B. poručnik Vasilije Bodiroga vrši mobilizaciju nevesinjske brigade, sa jurišnom brigadom komande »3«.22 Kažnjava neposlušne i tera na položaj svo ljudstvo od 18 do 45. god.

Uspeh je bio dobar i skoro 80% boraca je izašlo na položaj.—

28-VIII-1944. god.

Položaj 

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Gadna

M.P.

29. avgusta 1944. god.

Sektor Gacko: Gatačka brigada vodi borbu sa zaštitnim defovima 16 i 36 divizije na liniji Vučevo — Bodežište — Vranj-ski do, koji odstupaju u pravcu Borca. Borba je trajala ćeli dan i boljševici su se pod borbom polako povlačili. U toku dana naših gubitaka na ovom sektoru nije bilo, boljševički gubici nepoznati. U isto vreme XII partizanska brigada napada naš V bataljon Gatačke brigade na položaju Stepen. Borba je trajala celi dan u 19 č na V bataljon morao je pod pritiskom nadmoćnijeg neprijatelja da se povuče na položaj »Zborna Gomila« a boljševici su zauzeli selo Stepen gde su odmah zapalili kuću i staje porodice Avdalović.

U ovoj borbi V bataljon je imao 5 ranjenih, dok su boljševičke žrtve nepoznate.

Na celom sektoru sa jedinicama Gatačke brigade sa operacijama na položaju rukuje komandant korpusa kapetan Po-pović.23—

Sektor Nevesinje; IV, V, VI i VII bataljon nevesinjske brigade na položaju: Žalom — Grabovica — Odžak — Biograd. U toku dana borbe na ovom sektoru nije bilo.—

Komandant brigade poručnik Gutić24 po dobivenom zadatku od dana 28. o.m. u 8č da formira goneću kolonu stigao na Javor (Koleško) gde se zadržao sa I i II bataljonom ceo dan, iako je trebao u toku dana napasti neprijatelja u leđa i goniti ga do granice mogućnosti. III bataljon Nevesinjske brigade pod komandom p.poručnika Rudana Krste izvršio u celosti svoj zadatak poseo položaj: Kruščica—Dubrava gde je zatvorio pravac Nevesinjskog Borca. Gutiću ponovo upućeno naređenje od k-ta korpusa da bez ikakvog izgovora krene sa Javora u pravcu Ko-korine i Mjedenika za boljševicima, te da omogući k-tu III ba-taljona da se rokira u levo prema Zelengori kako bi sprečio prodor boljševika ka Obiju. Gutić ovo naređenje nije izvršio već je i dalje ostao na položaju Javor (izgleda da je ovome razlog što Gutić nesme da izvede ljudstvo u borbu bojeći se da ne ostane sam t.j. da ljudstvo koje ima neće hteti da se bori). Komandant 200 kapetan Salatić25 otišao je u 9č u pravcu Javora da natera Gutića na poslušnost i da ga pokrene u borbu. (Salatić me izvestio iz Fojnice u 18č da je Gutiću izdao potrebna naređenja i da je ovaj sa gonećom kolonom već krenuo u određenom pravcu).

Sektor Mostar: Naređeno komandantu Mostarske brigade, da sa svim mobilisanim ljudstvom krene u pravcu »Odžaka« gde ima da stigne najkasnije 31. VIII. u 18 č.

29-VIII 1944. god

Položaj

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

M.P.

30. avgusta 1944. god.

Sektor: Gacko: Gatačka brigada. I jurišni i IV bataljon pod komandom komandanta Korpusa, kao goneća kolona krenula u poteru za 16 i 36 partizanskom divizijom preko Gredelja — Previle — žandar.[merijske] kasarne Zelengora. Neprijatelj se povlačio pod neprekidnom borbom od jutra do večera. U ovoj borbi naših žrtava nije bilo. Boljševici su izgubili više u mrtvima i ranjenima čije tačno stanje nije moglo biti ustanovljeno usled pošumljenog i krševitog terena. Zarobljeno je 5 boljševika sa oružjem.—

Ostali delovi Gatačke brigade, angažovani su u borbi sa XI boljševičkom brigadom na liniji Gareva — Dobrelji — Pusto Polje — Stepen.

U ovoj borbi gatačka brigada imala je 3 ranjena dok su neprijateljske žrtve nepoznate.

Sektor Nevesinje: III Uloški bataljon Nevesinjske brigade vodi borbu sa pobočnicom 16. Vojv. divizije na liniji: na liniji Masna [bara] — Stirine gde su sa uspehom razbili i proterali boljševičku pobočnicu u pravcu Zelengore. Naših žrtava nije bilo.

I i II bataljon Nevesinjske brigade pod komandom poručnika Gutića trebao je još u toku jučerašnjeg dana biti kao goneća kolona u poteri za neprijateljem u pravcu Boraca, nije izvršio zadatak već Se pokrenuo sa Javora u Kokorinu i Jugovi-će gde se zadržao do 12č. Sam poručnik Gutić umesto da ide određenim pravcem pošao je u Fojnicu gde se nalazio komandant 200, kapetan Salatić, koji ga je naterao da odmah krene u pravcu Zelengore za boljševicima. Imenovani je pošao ali ne u određenom pravcu već u selo Presjedovac gde je sa ljudstvom zanoćio.

Kapetan Popović (K-t korpusa) izveštava sa položaja »Viti bara« da je Gutić izvršio naređenje njegovo od 29. om. bio bi neprijatelj potpuno uništen na liniji Pridvorica — Igri. Naređujem da se Gutić pozove na odgovornost.—

IV, V, VI i VII bataljon nevesinjske brigade na položaju: Žalom — Grabovica — Odžak — Biograd.

U toku dana na ovom sektoru borbe nije bilo sem prepucavanja sa patrolama.

Sektor Mostar i Konjic bez promene.

30. VIII 1944. god.

Položaj 

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

 

31. avgusta 1944. god.

Sektor Gacko: Goneća kolona pod komandom komandanta korpusa kapetana Popovića produžila u pola noći gonjene 16 i 36 divizije u pravcu Miljevine gde je izbila u 10č na Rataji.—

16 i 36 divizija u svome probijanju ka Jabuci dočekala je u Miljevini i odbačena na prostoriju: Mukinja — Sijerča — Bo-rije, gde je tučena sa svih strana od naših jedinica. Kalinovička brigada26 u ovoj borbi izgubila je 4 mrtva, dok su boljševici imali ogromne gubitke u mrtvima i ranjenima.

Kapetan Popović sa svojom kolonom nije imao žrtava.

Ostali bataljoni gatačke brigade vodili su borbu sa XI boljševičkom divizijom27 na liniji: Samobor — Gareva — Dobrelji-Gat — Pržine i Stepen. Boljševici su se povukli u pravcu Troglava i Korita.—

U ovoj borbi gatačka brigada nije imala mrtvih sem 2 ranjena (lakše).

Sektor Nevesinje:

Polubrigada koja je važila kao goneća kolona, pod komandom poručnika Gutića, po naređenju K-ta I. B. H. i B. vratila se je iz Boraca u 16č stigla u Koleško. Za celo vreme pokreta nije imao dodira sa neprijateljem.

Ostali bataljoni nevesinjske brigade (IV, V, VI i VII) na položaju Žalom — Grabovica — Odžak — Biograd. U toku dana sukoba nije bilo sem prepucavanja patrola na Nekudinu.—

VI i VII bataljon pod komandom kapetana Boškovića,28 izvršili su prepad na I bataljon XII part. brigade. Prepad je izvršen u 24č u selu »Mucalovići« (Zovi Do). Prepad je izvršen opkoljavanjem i posle kraće borbe, naši su zauzeli selo. U ovoj borbi boljševici su imali 12 mrtvih (brojeno).29 Zarobljeno je 5 pušaka 20 pušćanih metaka, 7 konja komora i raznog drugog materijala. Uništena je boljševička radio stanica.—

Po izvršenom zadatku V i VII bataljon vratio se je na polazne položaje. — U ovoj borbi naši su imali 6 ranjenih, dok poginulih nije bilo.

Komandant korpusa sa gonećom kolonom u borbi potiskujući boljševičke snage na Vratle — Borija.—Sektor Mostar i Konjic bez promene.—

31. VIII. 1944. god.

Položaj 

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

1. septembra 1944. god.

Sektor Gacko: Goneća kolona gatačke brigade pod komandom kapetana Popovića, vodi borbu sa boljševicima na liniji Borija—Sijerča (sa 16 i 36 part. diviz.) Boljševici gonjeni od naših jedinica, pokušavaju da se probiju preko Dobrog Polja ka Jabuci.80 U ovom sukobu naših žrtava nije bilo.—

Ostali bataljoni gatačke brigade u borbi protiv XI brigade i delova nepoznatih crnogorskih jedinica koje pokušavaju da zauzmu Avtovac i Gacko. Pod pritiskom nadmoćnijeg neprijatelja delovi gatačke brigade su se pod borbom povlačili napuštajući Gacko i Avtovac, tako da su u 24č boljševici zauzeli Avtovac a potom Gacko.31

U ovoj borbi naših žrtava nije bilo. Neprijateljske žrtve nepoznate. Komandant korpusa sa gonećom kolonom krenuo u 21e iz Kalinovika preko Zelengore u pravcu Gacka.—

Sektor Nevesinje: Nevesinjska brigada na položaju crnačka Gradina — Podgrađe — Grabovica — Odžak — Biograd.—

Mobilisano prema izveštaju komandanta brigade 1612 boraca. U toku dana sukoba sa neprijateljem nije bilo.—

Komandant »200«, izdao naređenje Komandantu nevesinj-ske brigade da izvrši pripremu za akciju protiv XII boljševičke brigade koja se nalazi na liniji Slato — Nekudina — Dži-nova Mahala — Ponor.

Sektor Mostar: Delovi mostarske brigade (100 boraca — bjelopoljskog bataljona (pod komandom kapetana Lojovića, stigli na Odžak (Nevesinje).

Sektor Konjic: Bez promene.

Komandant korpusa, kapetan Popović sa gatačkom gonećom vojskom po izvršenom zadatku stigao u Kalinovik, odakle je u 21č krenuo preko Zelengore u pravcu Gacka.—

1-IX- 1944. god.

Položaj

P. n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

2 septembra 1944. god.

Sektor Gacko: XI partizanska brigada, pojačana Pivskim i Gatačkim partizanskim bataljonom, izvršila je napad na delove gatačke brigade, koji su držali položaje Gacko — Ponikve — Miholjače i Avtovac. Napad je izvršen u 3č sa svih pravaca.—

Posle tročasovne borbe, pod pritiskom nadmoćnijih boljševičkih snaga delovi gatačke brigade napustili su svoje položaje (razlog nedostatak municije) i povukli se na liniju: Ruda Glavica — Nadinići — Medanići — Lukovice. Na ovim položajima ustavljeni su boljševici koji su po svaku cenu imali nameru da odbace slabe delove Gatačke brigade na liniju Fojnica — Dub-ljevići — Ljeskov Dub.

U 16č.

Došao je komandant korpusa sa I jurišnim bataljonom Gatačke brigade i ostalim delovima koji su sačinjavali goneću kolonu na liniju: Kokorina — Dubljevići — Fojnica, gde je zanoćio radi odmora ljudstva koje je bilo poslednjih dana u neprekidnim borbama danju i noću.—

Boljševici su ponovo pokušali pod zaštitom mraka da izvrše napad na sve položaje Gatačke brigade. Posle kratke borbe napad je odbijen i boljševici su ostavili na položaju 4 mrtva.32 — Sa naše strane bio je jedan mrtav i 2 ranjena.—

Položaj

2-IX 1944. god.

P n. komandanta načelnik štaba

3 septembra 1944. god.

Sektor Gacko: Gatačka brigada drži položaje: Lukovice — Medanića — Nadinići — Ruda Glavica. Boljševici su u l,20h izvršili napad na Gatačku brigadu na celom položaju. Napad je bio sa jakim snagama i boljševici su strahovitom vatrom iz bacača i topa obasuli naše položje. Borba je trajala do l0h kada su naši uspeli da potisnu boljševike preko Gračanice.33

U ovoj borbi naših žrtava nije bilo, sem dva ranjena dok su neprijateljske žrtve nepoznate.— Sektor Nevesinje: Nevesinjska brigada (sem Uloškog bata-ljona koji stavljen pod neposrednu komandu komandanta korpusa na položaju Kruščica — Mjedenik) nalazi se na liniji: Crnče — Vijetreno — s. Podgrađe — s. Grabovica — s. Odžak — predeo Biograd.—

U toku dana boljševici su na ovom sektoru vršili demonstrativne napade kako se nebi osetilo povlačenje većeg dela snaga u pravcu Gacka.34

U toku dana žrtava u našim jedinicama nije bilo, dok su neprijateljske žrtve nepoznate.—

Sektor Mostar:Prema jučerašnjem danu bez promene.

Sektor Konjic. Bez promene.

3-IX-1944. god.

Položaj

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Gozina

4 septembra 1944. god.

Sektor Gacko: Boljševička XI brigada, ojačana sa 1 ba-taljonom X brigade i, pivskim i goliskim odredom, napali su na gatačku brigadu koja drži položaje: Medanići — Nadinići — Ruda Glavica — s. Braičevići. — Napad je odpočeo u 0,30č sa svom žestinom na celom sektoru. Boljševici su obasuli naše položaje sa bacačkim i topovskim granatama i sa preko 100 automatskih oruđa. Boljševici su trošili strahovito mnogo municije, dok su naši imali jedino puškomitraljeze i vrlo malo municije. Oko 15č Gatačka brigada pod pritiskom nadmaćni-jeg neprijatelja, morala je da napusti svoje položaje i da se sa svojim levim krilom povuče na liniju: Domrke — Jugovići — Kokorina, gde je i zanoćila dok je desno krilo ostalo i dalje na svojim položajima: Medanići — s. Lukovice — s. Gradina.38

U toku današnje borbe naši su imali 2 mrtva i 3 ranjena dok su boljševici imali izbrojeno 7 mrtvih. Broj ranjenih nepoznat.

Sektor Nevesinje: Nevesinjska brigada (mobilisano 1300 boraca) nalazi se na liniji Crnče — Žalom — Grabovica - Žu-kovina — Odžak — Biograd. U toku dana borbe nije bilo na ovom sektoru sem malog prepada na Crnče koji je odbijen bez sopstvenih žrtava.

Sektor Konjic i Mostar bez promene.—

4-IX-1944. god

Položaj

P n. komandanta načelnik štaba

5 septembra 1944. god. Sektor Gacko:

Sektor Gacko: Gatačka brigada vodi borbu sa boljševicima na liniji na kojoj je zanoćila u toku noći boljševici potpomognuti ustašama Kule Fazlagića,86 prebacila je jedan bataljon preko planine »Bjelašnica« i udarila delovima gatačke brigade u leđa. Druga grupa boljševika prebacila se preko Barnog Dola i Ljeskova Duba gde je udarila u leđa drugom delu Gatačke. brigade. Iako je gatačka brigada bila u vrlo teškoj situaciji uspela je da se pod borbom izvuče i bez jedne sopstvene žrtve dok su boljševici imali više mrtvih i ranjenih.                             

U.1.9č Gatačka brigada nalazi se na liniji: Poda — s. Foj-nica — s. Dubljevići — s. Glavice—s. Kokorina sa 2 čete ju-rišnog bataljona na Ljeskovu Dubu u borbi sa boljševicima (1 bataljona XII brigade koji ih je udario u leđa sa Barnog Dola i Ljeskova Duba). Posle dvočasovne borbe na Humu i Ljeskovu Dubu, jurišlije su uspele da razbiju boljševike i da ih nateraju u begstvo preko Barnog Dola.—

Sektor Nevesinje: Nevesinjska brigada na položaju: Crnče

— Vijetreno — Oštra Gomila — Žalom — Grabovica — Odžak

— Biograd. I, II, i IV bataljon na položaju Crnče— Žalom napadnuta od boljševika koji su gonjeni od gatačkog jurišnog bataljona, preko Barnog Dola u pravcu Crnca. Posle kratkog prepucavanja unesena je panika u redove naših boraca i u neredu5 odstupaju, II bataljon ka Kolešku I bataljon ka Knežaku a IV bataljon ka Sopotu i Misovniku. Sam komandant brigade poručnik Gutić pobegao je preko Grabovice u Budisavlje odakle se javlja telefonom potpisatom izveštavajući da nezna ni za jednu svoju jedinicu i da mu se tri bataljona nalaze u povlačenju neznano kuda.—

Komandant VI bataljona čim je primetio napad na Crnče uputio je jednu četu preko Podgrađa da udari neprijatelju u bok i olakša položaj I, II i IV bataljonu. Upućena jedinica izašla je preko Podgrađa — Crnca— Vijetrenog i Oštre Gomile,, obišavši ceo ovaj teren nigde nisu naišli ni na naše ni neprijateljske snage. Ova jedinica je ustanovila da su naš pobegli od partizana a partizani od naših u pravcu Slata, tako da je ceo prostor: Barni Do — Žalom ostao prazan — i ovaj put se primećuje da su boljševici vešto plasirali svoje pozadinske radnike u naše jedinice koji u podesnom momentu u toku borbe izazovu zabunu i stvore paniku u našim redovima. Naročita se ovaj rad oseća u I, II i IV bataljonu Nevesinjske brigade. — U toku nekoliko poslednjih borbi sva tri ova bataljona odstupila su bez potrebe.

Iz Kalinovika je stigao Komandant grupe jurišnih korpusa major Lukačević Vojo sa svojim štabom. Jurišni korpusi nalaze se u Kalino viku i imaju zadatak da krenu u pravcu Nevesinja.—

5-IX-1944. god.

Položaj

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Gurana

6. septembra 1944. god.

Sektor Gacko: Gatačka brigada, pod pritiskom nadmoćnijih snaga boljševika, pod neprekidnom borbom dobijajući jaku vatru u levi bok morala je da se povuče na liniju: Brnjac — Javor — Čepala — Crgovo, gde je ostala u borbi preko noći. U tokuš dana gatačka brigada imala je 1 mrtva i 2 ranjena.

Boljševičke žrtve nepoznate.—

Sektor Nevesinje: Nevesinjska brigada na položajima: Kne-žak — Misovnik — Rudo brdo — Budisavlje — Odžak. U toku dana nije bilo borbe ni žrtava sa naše strane.—

Sektor Mostar: Upućeno naređenje da sa svim mobilisa-nim ljudstvom krene na teritoriju Konjičke brigade gde da potpomogne Konjičku brigadu u slučaju da bude napadnuta od boljševika ili ustaša.—

Sektor Konjic: Konjička brigada potpuno mobilisana drži levu obalu Neretve od Borka do Glavatičeva.—

Susreta i borba sa neprijateljem na ovom sektoru nije bilo.—

U 22č stigli su delovi grupe jurišnih korpusa (1300 vojnika) koji su razmešteni po selima radi odmora. Sandžaklije nose sa sobom i vojnu muziku. Vojnici iznureni od dugog puta ali im se oseća dovoljna duševna snaga i vedrina. Moral na visini. Dobro su naoružani sa dovoljno municije za gerilsku borbu. — Od ove grupe se mnogo očekuje i postoji nada da će biti uništena odnosno razbijena 29 boljševička divizija.37

6-IX-1944. god.

Položaj

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

7 septembar 1944. god.

Sektor Gacko: Gatačka brigada na jučerašnjim položajima. U toku dana sukoba nije bilo, sem prepucavanja predstraža. — Žrtava nema.—

Sektor Nevesinje :

Nevesinjska brigada na jučerašnjim položajima. U toku dana sukoba nije bilo.—

Komandant operacija za Hercegovinu i Južnu Dalmaciju izdao je zapovest,38 po kojoj je komandant korpusa izdao sle-deću zapovest:.. .39

Sve su jedinice primile zapovest blagovremeno.—

7-IX-1944. god.

u 24č

Položaj — Plužine

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

                                           

8. septembra 1944. god.

Sve jedinice u pripremi za predstojeću akciju — Izvršene pripreme i trupe stigle na polazne položaje.

Drugih promena nije bilo na celoj teritoriji.

8-IX-1944. god.

Položaj — Bratac

P n. komandanta načelnik štaba

Tomo Guzina

9 septembra 1944. god.

Gatačka brigada: Izvršila je pokret tačno u određenom vremenu pod borbom isterala boljševike iz Koleška i zauzela Javor s. Slivlje gde je zanoćila.40 U toku dana žrtava nije bilo. Desna podkolona koja je trebala da se kreće pod komandom poručnika Gutića preko Zaloma, nije.41

1  Original (pisan mastilom, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 203, reg. br. 49/5 (BH-V-9336).

2  Izostavljeni tekst se odnosi na period od 1. aprila do 31. jula 1944, s obzirom da se dokumenti iz tog perioda objavljuju u 3 knjige XIV toma Zbornika.

3  Protiv Gatačke brigade Nevesinjskog korpusa na prostoru Gacka u avgustu 1944. dejstvovala je 11. hercegovačka brigada 29. hercegovačke udarne divizije NOVJ, uz povremeno sadejstvo 1. i 2. udarnog bataljona 1. područja 2. korpusne oblasti i Pivske partizanske čete. Opširnije o tome vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 28, dok. br. 5, 7, 30, 37, 41, 58, 68 i 100, knj. 29, dok. br. 35.

4  Reč je o bataljonima Nevesinjske brigade Nevesinjskog korpusa.

5  Milorad Popović, kapetan I klase, komandant Nevesinjskog korpusa.

6  Vladimir, komandant Mostarske brigade Nevesinjskog korpusa.

7  Iz dokumenta su izostavljeni oni delovi koji se odnose na oba-veštajne podatke o akcijama, rasporedu i dejstvima jedinica NOVJ, mere vlastitog borbenog obezbeđenja, međusobne odnose četničkih komandanata, postavljenja starešina, u nižim jedinicama, snabdevanje, pretpotčinjavanje, zatim delovi u kojima se konstatuje nepromenjeno-stanje ili u kojima se ponavljaju podaci.

8 Okrugli pečat: »Komanda jugoslovenske vojske u otadžbini — Gorski Štab br. 210« (Nevesinjski korpus).

9 Reč je o delovima 12. brigade 29. hercegovačke divizije NOVJ. O njenim zadacima i dejstvima protiv Nevesinjske brigade u avgustu 1944, vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 28, dok. br. 37, 65 i 97, knj. 29, dok. br. 21 i Arhiv VII, fond narodnooslobodilačkog rata jugoslo-venskih naroda (dalje: NOR), reg. br. 5/3—7, 5/4—7, 5/5—7, 5/6—7, 5/7—7 i 5/8—7: zapovest Štaba 12. hercegovačke brigade od 2, 6, 9, 12, 25. i 27. avgusta 1944.

10 Napad je izveo 3. bataljon 10. hercegovačke udarne brigade 29. hercegovačke udarne divizije NOVJ. Opširnije o tome vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 28, dok. br. 32 i Arhiv VII, ANOR, reg. br. 44/11: izveštaj Štaba 3. bataljona 10. hercegovačke brigade od 6. avgusta 1944.

13 Komanda istočne Bosne, Hercegovine i Boko Kotorske. Komandant Je bio Petar Baćović.

14 Reč je o 6. ličkoj proleterskoj diviziji »Nikola Tesla« (1, 2. i 3. lička brigada) 1. proleterskog korpusa NOVJ. Divizija se tu našla na maršu ka Srbiji, koji je počeo 20. jula 1944. sa prostorije Glamoč — Livno. Vodeći neprekidne borbe u toku napornog marša, u sastav 1. proleterskog korpusa ušla je 30. avgusta u rejonu sela Do-broselica na Zlatiboru. Opširnije o tome vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 28, dk. br. 72 (nap. 3) i Šesta proleterska divizija, Epoha, Zagreb 1964 (dalje: Šesta divizija, str. 314.

15 Reč je o napadu na prethodnicu (1 brigada) 6. ličke proleterske divizije, prilikom njenog prelaska komunikacije Kalinovik — Nevesinje. U napadu su učestvovali i slabiji delovi nemačke 7. SS divizije. Opširnije o tome vidi Šesta divizija, str. 326 (podaci o gubicima u knjizi nisu dati).

16 Delovi nemačke 369. legionarne divizije.

17 Prema izveštaju 11. hercegovačke brigade od 27. avgusta 1944, njene jedinice nisu učestvovale u tom napadu, već je samo njen izviđački vod dejstvovao na sektoru Pive (tom IV, knj. 28, dok. br. 100).

18 Vasilije.

19 Vidi dok. br. 64.

20 Reč je o 12 (vojvođanskom) udarnom korpusu NOVJ (16. i 36. divizija) koji se, đejstvujući u duhu plana Vrhovnog štaba NOVJ za prodor u Srbiji i posle žestokih borbi protiv nemačkih i četničkih snaga u istočnoj Bosni, koncem avgusta 1944. našao na prostoriji Go— lije i Bjelašnice. O njegovim zadacima i dejstvima vidi dok. br. 51;; Zbornik NOR-a, tom III, knj. 8, dok. br. 96, tom IV, knj. 27, dok. br. 58, 77, 86, 88, 95, 96, 120 i 143, knj. 28, dok. br. 21, 36, 88, 89, 101 i 127.. U ovoj knjizi vidi dok. br. 70.

21 Prema relaciji Štaba 11. hercegovačke brigade od 5. septembra 1944. o dejstvima u avgustu, njeni gubici brigade u tom mesecu bili su 5 mrtvih i 13 ranjenih (Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 29, dok. br. 53).

22 Brojčana oznaka Komande Operativnih jedinica istočne Bosne i Hercegovine.

23 Mllorad, komandant Nevesinjskog korpusa.

24 Vasilije.

25 Danilo, pomoćnik komandanta Komande istočne Bosne, Hercegovine i Boke.

26 Iz dejstava Romanijskog korpusa.

27 Odnosi se na 11. hercegovačku brigadu.

28 Blagota.

29 U relaciji Štaba 12. hercegovačke brigade od 3. septembra 1944. o dejstvima u avgustu piše da su u tom mesecu njeni gubici bili: 5 mrtvih, 9 ranjenih i 3 dezertirala (tom IV, knj. 28, dok. br. 21).

30 Prema operacijskom dnevniku Štaba 5. vojvođanske brigade 36. NOU divizije, grupa od 30 do 40 četnika je toga dana otvorila vatru na njenu patrolu koja je bila u izviđanju na pravcu Dobrog Polja (Arhiv VII, ANOP, reg. br. 29/3—56, k. 1244).

31O napadu i zauzimanju Avtovca i Gacka od strane 11. hercegovačke brigade vidi tom IV, knj. 29, dok. br. 11 i 18.

32 i 33Napad su vršila dva bataljona 11. hercegovačke brigade. Njihovi gubici su bili: 1 mrtav i 5 ranjenih (Arhiv VII, NOP, reg. br. 11/3, k. 1144/11: izveštaj pomoćnika načelnika Štaba 29. hercegovačke divizije od 4. septembra 1044).

34 Radi razbijanja Gatačke brigade i čišćenja gatačko-nevesinjske površi od četnika, Štab 29. hercegovačke divizije je pod komandu Štaba 11. hercegovačke brigade stavio 3. bataljon 10. hercegovačke i 2. bata-ljona 12. hercegovačke brigade, Artiljerijsko odeljenje divizije i 1, 2. i 4. bataljon italijanske 2. partizanske brigade divizije »Garibal di«. Vidi tom IV, knj. 29, dok. br. 11 i 30 i 34.

35  Napad, u kome nisu imali gubitaka, izvele su jedinice 11. hercegovačke i 2. bataljon 12. hercegovačke brigade. Vidi tom IV, knj. 29, dok. br. 30 i 34; Arhiv VII, NOP, reg. br. 24/3, k. 1144/11: izveštaj političkog komesara i pomoćnika načelnika Štaba 29. hercegovačke divizije od 5. septembra 1944.

36 Oko Gacka i Fazlagića Kule je tada bila raspoređena 3. bojna (bivša Potndo bojna) 9. posadnog zdruga. Prilikom napada 1. i 4. bataljona 11. hercegovačke i 3. bataljona 12. hercegovačke brigade na Fazlagića Kulu 4. septembra 1944, deo te bojne se sakrio po škripovima planine Bjelašnice i planine Babe, dok je najveći njen deo pobegao u Nevesinje. Posle likvidacije neprijateljskog uporišta u Fazlagića Kuli, pomenuti delovi 11. i 12. hercegovačke brigade produžili su sa napadom na Gatačku brigadu. Vidi tom IV, knj. 28, dok. br. 161, knj. 29, dok. br. 30 I 34; Arhiv VII, NOP, reg br. 24/3. k. 1144/H: pomenuti izveštaj političkog komesara i pomoćnika načelnika Štaba 29. hercegovačke divizije; isto, reg. br. 31/3, k. 1144/11: izveštaj Štaba 11. hercegovačke brigade od 8. septembra 1944.

37 Vidi dok. br. 63.

38 Ta zapovest nije pronađena.

39 Izostavljeno sadrži nepotpun tekst zapovesti komandanta 2. kolone Komande operacija u Hercegovini i južnoj Dolmaciji, koji se objavljuje kao dok. br. 63.

40 Vidi dok. br. 63.

41 Nedovršena rečenica u originalu, koji se tako i završava.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument