ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ZAPOVEST KOMANDANTA 2. KOLONE KOMANDE OPERACIJA U HERCEGOVINI I JUŽNOJ DALMACIJI OD 8. SEPTEMBRA 1944. POTČINJENIM JEDINICAMA ZA NAPAD NA JEDINICE 29. HERCEGOVAČKE DIVIZIJE U ŠIREM REJONU GACKA1

II. KOLONA KOMANDE OPERACIJA

U HERCEGOVINI I JUŽNOJ DALMACIJI

O. Broj

8 septembra 1944 godine.

Položaj, u 12 časova.

ZAPOVEST

(sekcija Nevesinje — Gacko — Trebinje i Dubrovnik 1: 100.000)

29 boljševička divizija2 ojačana drugom dalmatinskom brigadom3 i izvesnim delovima boljševičkih snaga iz Crne Gore.4 raspoređena je na prostoriji Banjana, preko Plane, Davidovi-ća i Divina do Hrguda sa isturenim delovima ka severu, preko Gacka u pravcu Bodežišta, preko, Lukavačkog klanca do Slata i Zovog dola. Južno od centralnog položaja izvesni delovi ove divizije drže liniju: Plana — Trnovica — Bogdašići — Baljci — Pilatovci — Ilijino brdo — Vilusi — Klobuci i dalje prema Grahovu.—

Naša grupa korpusa koja se nalazi na prostoriji: Jeleč — Miljevina — Nevesinjsko polje sa zadatkom uništenja boljševika na teritoriji Hercegovine.5

Naša kolona sastavljena od Gatačke brigade, 4 bataljona Nevesinjske brigade i 1 bataljona Plevaljske brigade6 ima za zadatak da napada boljševike na operacionom pravcu Kifino selo — Fojnica — Gacko u cilju zauzeća Gacka, a potom produ-Java pokret pravcem: Gacko — Kobilja glava — Korita — Planik, Lađevići — Bogdašići — Baljci.

Desno od nas nalazi se III. kolona koja se kreće operaci-skim pravcem Zovi do — Trusina — Bežđeđe — Milovići — Plana , a jednom svojom levom potkolonom pravcem Budisav-Ije — Slato — Lukavac — Ridoci — Meka gruda.

Levo od nas kreće se prva kolona (Bosanski korpus7) ope-raciskim pravcem: Zelengora — Gacko, po čijem zauzeću pro-dužava pokret pravcem Gacko — Lipnik — Kozanci — Duli-ći — Troglav — Crkvice — Vrbica — Baljci.

Na osnovu dobivenog zadatka u cilju njegovog izvršenja

NAREĐUJEM:

1.— Leva potkolona: Komandant peš. potporučnik Radovan Kovačević. Sastav: Gatačka brigada Svega 3 bataljona.

Polazi na dan 9. o.m. u 3 časa sa svoga polaznog položaja Koleško pravcem: Koleš-ko — Javor — Slivlja — Ju-govići — Bodežišta — Vrba — Gacko. Zadatak ove potkolo-ne da na svom pravcu napada boljševike i očisti teren od njihovih delova na svom pravcu održavajući vezu levo sa prvom kolonom a desno sa desnom potkolonom do zauzeća Gacka, gde će dobiti novu zapovest za dalji rad.

2.—Desna potkolona: Komandant peš. Poručnik Vaso-Gutić Sastav: I, II, III, IV bataljon Neves. brigade i jedan bataljon Pljevaljske brigade.Svega: 5 bataljona.

Polazi dana 9. o.m. u 3 časa sa svog polaznog položaja na Zalomu, pravcem: Žalom—  Crnče — Ivica — Gradina—   Lukovica — Medanići — Gračanica — Gacko sa zadatkom napada i uništenja i pro-gonjenja boljševičkih delova na svome pravcu do zauzeća Gacka, gde će dobiti novu zapovest za dalji rad, odnosno po izbijanju na liniju Lukovice — Medanići komandant će sačekati naređenje potpisatog za novi pokret.

Za obezbeđenje svoga desnog boka k-t će uputiti jedan bataljon pravcem Šipačno — Konjska vlaka — Slijeva vlaka — Bjelušinov do (k. 1228) gde će sačekati dalje naređenje.

3. bataljon Nevesinjske brigade, koja je u sastavu te potkolone do dolaska u Gacko, biće pod komandom komandanta leve potkolone. O tome odmah izvestiti dotičnog komandanta bataljona kako bi pporučnik Kovačević mogao izdati potrebna naređenja.

Vezu održati levo sa desnim krilom ove potkolone, a desno sa levim krilom leve potkolone III. kolone.

3.  — Vezu održavati sa svim raspoloživim sretstvima, kako između potkolona tako i sa potpisatim.

4.  — Ishrana na terenu u kom će cilju komandantu potkolona odrediti intendante sa potrebnim brojem ljudstva, koje će u pozadini prikupljati i spremati hranu, obrazovati komoru od meštana i njihovih konja i doturati jedinicama na položaj. Prilikom prikupljanja i doturanja hrane biti energičan i po cenu života osigurati blagovremeno snabdevanje jedinica hranom.

5. — Ranjenike upućivati u Kifino selo.

6.  — Znaci raspoznavanja,9. IX. — Šajkača—Šavnik :

 Borbeni znak:Dizanje puške desnom rukom u vis.

7. — Ja ću se kretati uz komunikacije i telefonske linije pravcem Kifino selo — Fojnica — Nadinići — Gacko gde mi slati redovno izveštaje. Ukoliko se ja na ovome mestu lično ne budem nalazio izveštaje predavati najstarijem u mome štabu koji će se kretati tim pravcem.

S VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADŽBINU!

DRAŽA NAS VODI VELIČINI I SLOBODI9

Komandant kapetan I. klase,

M. P.10

Dostavljeno:

Komandantu leve i desne potkolone

1  Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 203, reg. br. 38/3 (BH-V-9231).

2  Reč je o 29. hercegovačkoj NOU diviziji. O njenom rasporedu i dejstvima u to vreme vidi u Arhivu VII, NOP, reg. br. 7/8, k. 1143 A: operacijski dnevnik Štaba te divizije od 21. novembra 1943. do 31. decembra 1944.

3  Odnosi se na 2. udarnu grupu 2. proleterske (dalmatinske) brigade (2. i 5. bataljon) Primorske operativne grupe 2. udarnog korpusa NOVJ. Udarna grupa je, po naređenju Štaba 2. korpusa, 8. septembra 1944. upućena da dejstvuje na području Ljubomira, Ljubinja i Popovog polja (Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 29, dok. br. 76, nap. 6).

4  Reč je o Nikšićkom udarnom bataljonu (od 9. septembra 1944. odred) i 1. i 2. bokeljskom bataljonu Primorske operativne grupe, koji su dejstvovali na prostoriji Nikšić — Vilusi — Grahovo. O njihovim dejstvima vidi Zbornik NOR-a, tom III, knj. 8, dok. br. 136 i 353.

5 U vezi sa tim zadatkom, u depeši Draže Mihailovića od 29. avgu-sta 1944. piše:

»Mobilišite sve snage Hercegovine i nastanite svim silama da tucete 29. diviziju koja [je] sada usamljena. Vrlo je važno da što pre razbijete 29. diviziju ...

Zapamtite glavno je tući komuniste i to kod Vas u prvom redu 29. diviziju, ponavljam 29. diviziju treba što pre razbiti i uništiti Arhiv VII, Ča, k. 203, reg. br. 28/3: obaveštenje Štaba Nevesinjskog iorpusa od 5. septembra 1944. o primljenim depešama od Vrhovne komande).

6 Iz sastava 1. mileševskog korpusa.

7 Reč je o privremenoj jedinici formiranoj od Kalinovičke brigade Romanijskog korpusa i Fočanske brigade Drinskog korpusa pod komandom majora Milorada Momčilovića, komandanta Romanijskog korpusa (Arhiv VII, Ca, k. 204, reg. br. 47/2: naređenje komandanta IDSVK od 8. septembra 1944, k. 164, reg. br. 50/2: obaveštenje istog komandanta od 9. septembra 1944). U obaveštenju komandanta Bosanskog korpusa od 10. septembra 1944. komandantu Nevesinjskog korpusa piše:

»Nalazim se na liniji Živanj — Suho brdo — Čemerno.

Nameravam da 11. o.m. u 4 časa izvršim napad na Gacko pravcem od Gračanice, Vrbe i Avtovca. Da ne bi bio napadnut od komunističkih snaga koje su pred Vama molim da 10. o.m. u 4 časa pre-duzmete napad na celom frontu sa jačim levim krilom kako bi se komunisti odbacili ka Fazlagića Kuli. Municije imamo malo te ne mogu izdržati dugu borbu te je neophodno potrebno da vežete snage ispred sebe.

Ako napad uspe okrenuću front ka Nevesinju, a ako ne uspe povući ću se, na sadanje položaje...« (Arhiv VII, Ča, k. 189, reg br. 47/1).

Napad nije uspeo iako se tada u Gacku nalazila samo četa Odseka za zaštitu naroda (OZNA) Vojne oblasti 29. hercegovačke divizije (Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 29, dok. br. 63).

8 Dalji znaci raspoznavanja su izostavljeni.

9 Napadi tih četničkih kolona počeli su, odvojeno i nejednovre-meno, 9. septembra 1944. na 11. hercegovačku brigadu na položajima Krivodol — Kobilja Glava — Brnjac — Vardište, i 10. septembra na položaje 12. hercegovačke brigade u rejonu Džinove Mahale, i imali su početne uspehe (Arhiv VII, ANOR, k. 1144/11, reg. br. 38/3 i 39/3: izveštaji Štaba 11. hercegovačke NOU brigade od 9. septembra 1944, i k. 1144/11, reg. br. 3/4: izveštaj Štaba 12. hercegovačke NOU brigade od 11. septembra 1944). U daljim dejstvima četničke jedinice su do 15. septembra 1944. bile razbijene snažnim protivnapadom jedinica 11. i 12. brigade u sadejstvu sa delovima 13. hercegovačke brigade i 2. brigade i talijanske partizanske divizije »Garibaldi« (Zbornik NOR-a, tom IV, krnj. 29, dok. br. 59, 63 i 76; Arhiv VII, NOP, k. 1144/11, reg. br. 44/3 i 1/4: izveštaji Štaba 11. hercegovačke brigade od 10. septembra 1944, k. 1144/11, reg. br. 29/4: izveštaj Štaba 12. hercegovačke brigade od 16. septembra 1944. i k. 1151/1, reg. br. 10/6: relacija istog Štaba o dejstvima u septembru 1944). Četnički Bosanski korpus se, posle prve borbe, povukao u rejon Kalinovika (Arhiv VII, Ča, k. 189, reg. br. 20/2 i 21/2: naređenje Štaba Romanijskog korpusa od 12. i 13. septembra 1944). Demoralisan i razočaran, jedan deo četnika Nevesinjskog korpusa pobegao je kućama, dok se drugi, sa 1. pljevaljskom brigadom, preko Udrežnja i Ljubinja prebacio u rejon Ljubomira (Arhiv VII, Ča, k. 142, reg. br. 25/2: zapovest Komande operacija u Hercegovini i južnoj Dalmaciji od 13. septembra 1944; k. 203, reg. br. 12/4: zapovest Štaba Nevesinjskog korpusa od 16. septembra 1944; k. 203, reg. br. 34/5: ratni blok komandanta Nevesinjskog korpusa sa zapovestima, naređenjima i izveštajima za period od 10. do 23. septembra 1944). O povlačenju razbijenih jedinica Nevesinjskog korpusa, politički delegat tzv. Pokrajinskog nacionalnog komiteta za Hercegovinu, Boku i Dubrovnik u izveštaju komandantu Operativnih jedinica istočne Bosne i Hercegovine 21. septembra 1944, pored ostalog, piše:

»Prema naređenju komande korpusa trebale su sve mobilisane snage da se krenu sa zbornog mesta Batkovića dana 14. o. m. u 10 sati izjutra. Međutim pokret vojske bio je već otpočeo rano ujutru, dok je međutim vojska majora Lukačevića krenula neposredno sa dosadašnjih boravišta u noći 13/14 septembra u pravcu Bileće. O pokretu i pozivu za pokret imenovani nije bio neposredno obavešten, radi vlastitog ravnan ja.

Sva organizacija i utisci, kao i držanje pojedinaca odavali su takvo raspoloženje i pokret vojske koja beži vratolomno sa svojih položaja, a ne vojske koja sa izvesnim planom ide izvršenju zadataka. Nevesinje je ujutru 14. septembra davalo vrlo ružnu sliku koja se ne bi mogla prestaviti. Narod je bio nepripremljen na ovaj korak vojske i gradom je zavladala panika. Svako se pitao, šta se dešava? O ranjenicima i našim bolesnicima niko nije brinuo. Niko ni o kome nije vodio računa. Ljudi su bili prepušteni sami sebi. Potpisani je sa nekim građanima i seljacima omogućio da se nekoliko ranjenika iznesu iz grada i to samo ona lica, za koja se zna da su prononirani neprijatelji partizana, dok su ostali ostali u nemačkoj bolnici.

Municija i ostali ratni materijal iznesen je iz četničkog magacina i razbacan po cesti, tako da je došlo do sukoba između pojedinih građana, koji su se otimali o nekim predmetima...

Poslednje grupe četnika napustile su grad oko osam i po sati dok su se partizani već nalazili na 4 kilometra daleko od Nevesinja (Sko-čajića han).

U 9 sati čitava zona Nevesinja već je bila napuštena od naših trupa.

Međutim sva mobilisana snaga naše vojske nije krenula u rečenom pravcu. Jedni iz razloga što je čas pokreta bio raniji nego što je po planu bilo određeno, a drugo što su se mnogi bojali neizvesnosti. Sta više čuli su se u vojsci prigovori na adresu starešina koji su vrlo zabrinuli one koji su to čuli. Pojedinci su napadali starešine pravdajući se da vojska ide na more da omogući starešinama begstvo preko-mora i sl.« (Arhiv VII, Ča, k. 232, reg. br. 47/16).

10 Milorad Popović.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument