ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


NAREĐENJE MAJORA VOJISLAVA LUKACEVIĆA OD 3. SEPTEMBRA 1944. KOMANDANTIMA ČETNIČKIH JEDINICA I SREZOVA U SANDŽAKU ZA PRIKUPLJANJE SNAGA RADI MARSA U SUSRET SAVEZNICIMA1

Str. pov. br. službeno

3 septembar 1944 godine

Položaj

Komandantu 1, 2 mileševskog korpusa komandantima brigada i srezova i Zastupniku komandanta Starog Rasa

Položaj

Prema novo stvorenoj Vojno političkoj situaciji, jedan deo operativnih snaga Starog Rasa krenuće u susret Saveznicima ka Moru a drugi deo operativnih snaga ostaće na teritoriji Starog Rasa za držanje iste i uspostavljanje vlasti, kao i vršenje malih operativnih poslova.2

Da bi se ovi zadaci što potpunije i bolje izvršavali u budućoj otvorenoj situaciji određujem:

1.  — Za komandanta prvog dela operativnih snaga koje idu u susret saveznicima pešadiskog kapetana I klase Railića Radomana.

2.  — Za komandanta svih operativnih jedinica koje ostaju na teritoriji Starog Rasa i za Komandanta svih pozadinskih jedinica pešadiskog kapetana II klase Kalaitovića Vuka.

3.   — Za zastupnika komandanta I Mileševskog korpusa pešadiskog kapetana Šćepanovića Vlada, komandanta bjelopolj-ske Brigade.

4.  — Za zastupnika komandanta Pljevaljske brigade poručnika Dika Stojića.

Prema gore izloženom

NAREĐUJEM:

1 — Da u prvi deo operativnih snaga uđu sledeće jedinice: 1 Pljevaljska Jurišna brigada »Kapetana Jelovca«, Omladinski bataljon, Pribojska brigada, Sjenička brigada, Cajnička brigada i Fočanska brigada. Sve ove jedinice imaju se prikupiti na prostoru Metaljka Kovač gde će dobiti dalja naređenja. Ovo uraditi što hitnije.

2  — Da u drugi deo operativnih snaga uđu sledeće jedi-nice: Novovaroška brigada, obe bjelopoljske brigade, II Mile-ševska brigada pod komandom Sima Despotovića. U ovaj deo spada takođe celokupno pozadinsko ljudstvo Starog Rasa koje formirati odmah u brigade.

3  — Da moj zastupnik izvrši mobilizaciju u potpunosti i bez obzira na imovno stanje i na zadružno stanje. Takođe ne voditi računa da li je ljudstvo naoružano ili ne. Mobilizacija važi za sva muška lica od 16 do 50 godina. Mobilizaciju vršiti u saglasnosti sa komandantom sreza.

4  — Da komandanti mesta i srezova u potpunosti pomognu ovu mobilizaciju.

5  — Da se uspostavi vlast gde još nije uspostavljena i da se kontroliše da li se izvršava prema zadatim naređenjima i na opšte dobro.

6  — Prekinuti bratoubilačku borbu i pozvati sve na okup za borbu protiv okupatora. Šalju Vam se pisma za partizanske jedinice koje se nalaze u vašoj blizini da im se uruče kao i onim koje bi nailazile na našu teritoriju.

7  — Ne činiti nikakvo nasilje niti teror nad narodom bilo koje veroispovesti ili političke pripadnosti. Šalju Vam se letci. . .3

8  — Nastojati svim silama da se muslimani pridobiju za nas i da se formiraju za borbu u jedinice. Uspostavljati zajedničke vlasti prema broju stanovnika. Tretirati ih u svemu kao sebi ravnim.

9 — Da pretsednik nacionalnog Odbora Starog Rasa odmah popuni odbor sa predviđenim brojem članova i da počne sa političkim radom i da se odmah evakuiše iz Pljevalja i stupi u vezu sa kapetanom Kalaitovićem Vukom kojem davati potrebna obaveštenja i uputstva. Izdavati letke u duhu ovog naređenja i u svemu potpomagati borbu protiv okupatora i uspostavljanje narodne vlasti. Ovaj odbor ići će stalno u sastavu Ka-laitovića Vuka. Odbor mora da bude žiža za širenje nacionalne vlasti. Raditi i danju i noću i ne žaliti truda.

10  — Susedima poslati letke i obavestiti ih o našem stanju i pozivati ih da priđu nama za borbu protiv okupatora. Svaki komandant da pozove svoje prijatelje i da svo ljudstvo prikuplja [i] formira u jedinice.

11  — Od danas pa u buduće izvršavati samo naređenja ove komande i ne podavati se nikakvim propagandnim uticajima sa koje strane oni dolazili. Imajte poverenja u nas jer izvršavamo samo Kraljeva naređenja.

12  — Da se prekine svaka veza sa okupatorom i da se okupator napada gde god se može prema mogućnostima našim. Napadati i varoši i oduzimati ih.

13  — Formirati odmah relejnu stanicu na Kovaču koja će imati .zadatak da prenosi naređenja ove komande i dostavlja izveštaje nižih komandi kao i rasturanje letaka.

14 — Formirati preke vojne sudove pri svakoj brigadi i nemilosrdno kažnjavati svakog koji ne izvršio naređenje.

15  — Da se primi borba sa partizanima u koliko se ne bi pridržavali proklamacije Nj. Veličanstva Kralja. Isto tako primati borbu ako budu ometali rad i izvršenje zadataka prema ovom naređenju. Njihove jedinice propuštati da prolaze preko naše teritorije i potpomoći ih u borbi protiv okupatora.

Ne dozvoliti da ma šta urade bez znanja Nacionalnog Odbora Starog Rasa.

16  — Porodice koje se boje ma čijih represalija smestiti na sigurnu teritoriju i u svemu im izaći u susret.

17  — Ova uputstva će se davati preko radio stanice. Poz. znak — tal. dužina vreme.

Komandant major Ađutant Nj. V.4

M.P.5

1  Dokument (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 142, reg. br. 26/5. Dokument je oštećen.

2  Taj plan upotrebe jedinica proizašao je iz opšteg plana dejstva četničke Nezavisne grupe nacionalnog otpora (vidi dok. br. 34).

3 Tačke označavaju tekst na delu dokumenta koji je oštećen.

4 Na dokumentima se Vojislav Lukačević kao ađutant kralja Petra pojavljuje posle odlaska iz Londona (krajem maja 1944), gde je prisustvovao kraljevom venčanju sa grčkom princezom Aleksandrom.

5 Slab otisak okruglog pečata.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument