ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ZAPOVEST ŠTABA KOMANDE CRNE GORE I STAROG RASA OD 31. AVGUSTA 1944. POTClNJENIM PUKOVIMA ZA NAPAD NA 3. DIVIZIJU NOVJ KOD KOLASINA1

Koncept.. .2 Strogo na ličnost

ŠTAB KOMANDE CRNE GORE I STAR.[OG] RASA

O. Br. 2 31 avgust 1944 godine

Položaj Komandantu------------------------

ZAPOVEST

(sekcija jug. 1 : 100.000)

Prema dobivenim podacima neprijateljske snage drže prostor Kolašina kojima je cilj prodiranje cestom Andrijevica— Berane,3 Broj 114 sa neprijateljem vodi borbu.

Da bi se ove snage uništile i teren oslobodio od crvene nemani, —

NAREĐUJEM:

1 — 7 dobrovoljački puk5 (2 bataljon) polazi danas u 11 časova pravcem: Pljevlje — Kovren — Cerovska Kosa — Bu-renj — Mojkovac — Kolašin — Mateševo.

1 bataljon 7 puka polazi danas u 5 časova pravcem: Bistrica (severno od Prijepolja) — Prijepolje — Brodarevo — Bijelo Polje — Cerovo — Bandera — Sahoviće — Lepenac — Uloševina — Moj kovač, gde ulazi u sastav 7 puka i produžava pokret ceo puk za Kolašin — Mateševo. Koji bataljon pre stigne sače-kaće prikupljanje koje mora biti 1 septembra 1944 godine do 13 časova najdalje i prema ovome podesiti kretanje.

2 — 6 dobrovoljački puk6 polazi danas u 8 časova pravcem: Prijepolje — Brodarevo — Bijelo Polje — Berane — Andrije-vica—Mateševo.

2 bataljon 6 puka polazi danas u 10 časova pravcem: Pljev-lje — Kovren — Lekovina — Šahovići — Ravna Rijeka — Ri-barevine, gde ulazi u sastav puka i dalje produžava označenim pravcem — Kod Ribarevina sačekati prikupljanje koja jedinica pre stigne.

Bataljon Bećira Tomovića izdvojiće se kod Bijelog Polja i poći sa 1 bataljonom 7 puka, po dolasku u Moj kovač staviće se pod komandu kapetana g. Railića. Ovo se čini obzirom na poznavanje terena i ojačavanje desne kolone.

Sve jedinice kretaće se sa najvećim oprezom i osiguranjem, jer na celom terenu koji se prelazi postoje komunističke trojke i jače gerile. Na prenoćištu biti u potpunoj pripravnosti sa po-sedanjem najzgodnijeg položaja.

Poneti što veću količinu hrane i municije u svemu vršiti najveću štednju, jer za izvesno vreme nemože se računati na popunu.

3  — Kada 7 puk stigne u Moj kovač, a 6 puk u Berane ili Andrijevicu otpočinje napad puka Harendorfa ojačanog 8 pukom M.F.K.7

4  — 6 puk kada stigne u Berane i Andrijevicu potčinjen je pukovinku Harendorfu, a 7 puk kada stigne severno od Ko-lašina isto tako potčinjen je pukovniku Haredorfu.

5 — Akcija nosi tajni naziv »Severni juriš«.8

6  — Oba puka imaju poneti sobom hranu i municiju za najmanje 4—5 dana. Sva tovarna grla imaju da se upotrebe.

7 — Oba puka snabdevaće se hranom i municijom preko Peći — Andrijevice.9

8 — Dok se ne uspostavi veza sa grupom »Harendorf«, oba puka održavaće vezu putem kurira dnevno pređene prostorije. Za redovna obaveštenja odgovorni su II/36310 i oficir za vezu od M.F.K. pukova.

9 — Ja ću se kretati na pravcu desne kolone — 7 puka.

Zastupa Komandanta,

kapetan, Laz.11 T. Bogetić

1  Kopija originala (pisanog na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 138, reg. br. 34/3 (CG-V-1121).

2  Dalji tekst beleške (napisane mastilom) je nečitak.

3  Reč je o dejstvima jedinica 3. divizije NOVJ, koja su otpočela 24. avgusta 1944. radi prodora u dolinu reke Lima. U tim dejstvima jedinice NOVJ su oslobodile Kolašin (27. avgusta), Berane (sada: Ivan-grad) i Andrijevicu (30. avgusta) i Mojkovac (31. avgusta). Opširnije o tome vidi Zbornik NOR-a, tom III, knj. 8, dok. br. 98—110, 112 i 113; knj. 10, dok. br. 144, str. 596—604.

4  Nemačka borbena grupa »Harendorf« koja je formirana početkom avgusta 1944. od raznih jedinica iz sastava nemačke 181. divizije radi sadejstva s nemačkim jedinicama koje su izvodile operaciju »Ri-becal« na pravcu Podgorica (sada: Titograd) — Kolašin (Zbornik NOR-a, tom XII, knj. 4, dok. br. 121).

5 i 6 O formiranju tih pukova vidi dok. br. 24.

7 Skraćenica od »Machinenflugabwehrkanone« — automatski pro-tivtenkovski top.                                 

8 U toj akciji učestvovale su i jedinice Durmitorskog i Komskog korpusa i Morački četnički odred, koji su napadali sa juga i sa zapada (vidi dok. br. 42). Akcija je počela 4. septembra i trajala do 18. septembra 1944. Posle žestokih borbi, 3. divizija NOVJ je uspela da razbije tu četničko-nemačku grupaciju i povrati izgubljene gradove Kolašin, Berane i Andrijevicu. Opširnije o tome vidi Zbornik NOR-a, tom III, knj. 8: naređenja i izveštaji Štaba 3. divizije NOVJ i štabova njenih 5, 7. i 9. brigade od septembra 1944; knj; 10, dok. br. 112, 116 i 144.

9 U vezi sa snabdevanjem četničkih jedinica, u naređenju četničke Nacionalne komande, sa sedištem u Cetinju od 17. avgusta 1944, pored ostalog, piše:

»Sve što vam je potrebno od oružja i municije tražite neposredno od nemačkog komandanta, koji se nalazi na položaju, jer je tako uređeno sa nemačkom komandom« (Arhiv VII, Ča, k. 147, reg. br. 13/6).

10 Odnosi se na 2. bataljon 363. puka nemačke 181. pešadijske divizije.

11 Lazar.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument