ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


IZVESTAJ ŠTABA 3. BRIGADE OSTROSKOG KORPUSA OD 3. AVGUSTA 1944. KO3VIANDANTU KORPUSA O BORBAMA PROTIV NOV I POJ U REJONU DANILOVGRADA1

Š T A B 3. BRIGADE OSTROSKOG KORPUSA

O. Br. Službeno

3 avgusta 1944 god.

Položaj.

KOMANDANTU OSTROSKOG KORPUSA.—2

U toku jučerašnjeg dana vođene su borbe na prostoru Bog-milovići, Zagorak, Kujava, Zacrnješ, Tvorilo i Demirovići.3

Noću 1/2 ov.m. kombinovani bataljon pod komandom Maksima Uskokovića vodio je borbu sa jednim bataljonom šeste brigade4 i sa jednim bataljonom Lovćenskog Odreda.5 Komunisti su ga napali u 2 p.ponoći i borba se nastavila sutra do 15 časova. Uskoković je imao 100 boraca sa 4 automatska oruđa, još su se protivu komunista borili 18 Nemaca.6 Borba je bila žestoka i može se sa zadovoljstvom konstatovati da su naši izdržali čitavih 13 časova vatru neprijatelja koji je bio nadmoš-niji i brojno i sa oružjem.

U ovoj borbi naši su gubici 2 mrtva i 6 ranjenih. Neprijatelj je imao mnogo više gubitaka. Utrošena je sva municija sa kojom su borci raspolagali. Pošto je svima nestala municija tek je izdato naređenje za povlačenje. Povlačenje su štitile jedinice ove brigade koje su se zatekle u Zagorku.

Noću 1/2 ov.m. sa_120 boraca imao je zadatak da ovladam Zacrnješem i da po ceni života nesmem određeni položaj napustiti dok ne bi svi izginuli ili zadatak tri kolone ne bude završen.

Iste noći u 21 čas komunisti su blokirali sve prelaze na reci Zeti i poseli čvrsto položaj Zacrnješ. I pored toga, pošto za mene nema nemogućnosti kada mi nadležni starešina izda naređenje, poslao sam u pozadinu komunista preko jednog jedinog slobodnog gaza na reci Zeti 20 vojnika sa dva p. mitraljeza, sa zadatkom da napadnu Zacrnješ iz pozadine. Oni nisu uspeli da zauzmu Zacrnješ, ma da su poveli žestoku borbu na samom vrhu Zacrnješa. Jedan od tih puškomitraljeza i pet vojnika ostao je celoga dana u Zacrnješu, koji se pred mrak prebacio preko Zete i pridružio se pratnji Vojvode g. Đurišića.7

Preko dana komunisti su pravili pritisak sa leve obale Zete do Slapa i na tom prostoru imali su 14 automatskih oruđa koje sam lično uočio da jednovremeno dejstvuju.

U ovoj borbi naši gubici su: jedan lakše ranjen. Neprijateljski su gubici nepoznati.

Dana 2 ov.m. po podne uviđam da je situacija dosta kritična što sam Vas posebnim izveštajima obavestio. A to se sastojalo u sledećem:

a)  Komunisti su zauzeli Bogmiloviće i Zagorak (Selo). Na levoj obali Zete učvrstili se na samoj obali i pritiskaju sa velikim brojem automatskih oruđa.

b)  Nepoznat rezultat o ulasku Vojvode g. Đurišića u D. Manastir8 i ishod borbe u Manastiru.

Zbog ovako stvorene situacije izdao sam naređenje komandantu grupe kapetana Miloša Marjanovića9 kapetanu g. Savi-ću10 i poručniku g. Rujoviću11 da sa njihovim ljudstvom posed-nu položaj Velju Glavu12 i drže Frutak sa manjim a Demiroviće sa više snage (Imenovnima sam poslao dva pismena naređenja i dva usmena preko četnika iz štaba brigade).

Pakovićki i Vražegrmski bataljon držao je Kujavu sem jedne čete koja je bila na Slapu.

Vojvoda g. Đurišić prošao je preko Kujave i tom prilikom sam mu referisao da je položaj na Kujavi dosta težak ali da nije bezizlazan sobzirom da imam na Veljoj Glavi i u Demiro-vićima Adrijevčane i Kolašince koji su mi garancija da ću se na iste osloniti u slučaju potrebe. Još sam tom prilikom rekao g. Vojvodi da usputno u koliko bi oni tražili da se povuku sa ovih položaja naredi da ostanu na tim položajima dok sam ja na Kujavi. On mi je to i obećao. Na suprot toga dešava se da Sa-vić i Kujović napuštaju određene položaje bez da me o tome obaveste iste noći u 23 časa.

Odmah sam doneo odluku da povučem ljudstvo iz Kujave, Vražegrmski bataljon na Veljoj Glavi a Pavkovićki na Kuno-voj Glavi18 (Demirovići) da na taj način skratim front, dok ne stvorom vremena, da tražim pomoć ili dozvolu za napuštanje položaja. Tek što su moji kuriri stigli do komandanta 1 bata-ljona već je borba otpočela i povlačenje se nije moglo izvršiti.

Nastala je jedna strašna borba i mogu da konstatujem da nikada do sada u životu nisam video tako jaku vatru automatskih oruđa. Samo na jednom prostoru od 200 metara bila je uperena vatra najmanje 15 automatskih oruđa, te su na ovom mestu i izvršili prodor.

Najbolje se držao Pavkovićki bataljon, pred njim je palo po izveštajima 7 komunista među njima i pol. komesar bata-ljona.14 Bilo je još komunista mrtvih pred Vražegrmcima i Do-njo-Pješivičkom četom.

Do sada nisu pribavljeni potpuno tačni podaci o našim gubicima a približno je:

Vražegrmski bataljon: 615 vojnika (mrtvih i nestalih), ranjenih 2.

Pavkovićki bataljon: 6 mrtvih (ovo je sig.[urno]) a nestalih 6.

Petrušinski bataljon: 12 nestalih među njima ima mrtvih (4).16

Izgubljen 1 teški mitraljez jedan jug. mitraljez i 15 pušaka.17

M.P.18

Komandant kapetan

Rad.19 R. Vojvodić

[grb]

KOMANDA OSTROŠKOG KORPUSA

Str. pov. SI. ----

5 avgust 1944. g.

Položaj

 

Komandantu Crne Gore i Staroga Rasa. — S molbom na znanje i povratak. —

Komandant major,

Nik.20 Čanović

1  Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 141, reg. br. 32/1 (CG-V-1522).

2  Ostroški korpus je obuhvatao teritoriju danilovgradskog sreza. Formiran je krajem oktobra 1943. U svom sastavu je imao 1, 2. i 3. brigadu (poslednja je formirana jula 1944). Prvi komandant je bio poručnik bojnog broda Jakov Jovović. Ostaci ovog korpusa su, krajem decembra 1944, ušli u sastav jedne od tri divizije »-Crnogorske armije«.

3,4 i 5 Borbe su vođene protiv 6. crnogorske brigade 3. divizije NOVJ i Lovćenskog NOP bataljona (od 9. septembra 1944. odred. Ove jedinice su sa 2. dalmatinskonf. brigadom i 1. bokeljskim bataljonom tada sačinjavale Primorsku operativnu grupu 2. udarnog korpusa NOVJ. O njihovim dejstvima u to vreme vidi Zbornik NOR-a, tom III, krnj. 8, dok, br. 58, 65 i 353, knj. 10, dok. br. 100 i 144.

6 Reč je o pripadnicima 363 puka ncmačke 181. divizije.

7 Pavle, potpukovnik, komandant Crne Gore i Starog Rasa. 8 Na karti 1:100.000: Manastir Ostrog (G. i D.).

9  Miloš Marjanović je tada bio komandant Jurišne brigade Romskog korpusa, koja je bila formirana od pripadnika 1. i 2. andrije-vičke i 1. i 2. kolašinske brigade tog korpusa.

10  i 11 Redakcija nije uspela da utvrdi njihova imena (Kujović — verovatno Radule).

12 i 13 Ta mesta nisu nađena na karti 1:100.000, verovatno su to nekakvi nazivi.

14  U toj borbi je poginuo pomoćnik političkog komesara čete iz 2. bataljona 6. crnogorske brigade, jedna drugarica i jedan borac su bili ranjeni (Zbornik NOR-a, tom III, knj. 10, dok. br. 100).

15  i 16 Ti brojevi su na originalu dopisani mastilom (broj 6 je dopisan preko broja 4).

17 Ta rečenica je na originalu dopisana mastilom.

18 Otisak okruglog pečata nečitak.

19 Radoje.

20 Nikola.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument