ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 208

ZAPOVEST ŠTABA VRHOVNE KOMANDE OD 30. APRILA 1945. NEPOSREDNO POTČINJENIM ŠTABOVIMA ZA PREBACIVANJE JEDINICA SA PODRUČJA JUŽNO OD BANJALUKE NA TERITORIJU JUGOISTOČNO OD DRUMA TRAVNIK—ZENICA1

S T A B VRHOVNE KOMANDE

O. Br. 340 30 aprila 1945/god.

Položaj U 01 časova

ZAPOVEST

Sa sadašnje prostorije u toku 30 aprila i 1 maja t.g. sve naše snage ima da se prebace preko puta Travnik — Zenica. Pošto je korpus Neška Nedića zaostao to će on sledovati u ešelonu pozadi za glavnim snagama.

18 komunističkih brigada još i jedan odred u toku 29 aprila bili su na Velikom Magarcu k. 1006 severno od s. Jezera a 19 i 1 brigada bile su na Petrovom Polju 5 kilom, zapadno od Kruševo Brdo. To je sve što za sada imamo podataka o komunističkim snagama.2

Za izvršenje ovoga pokreta, — NAREĐUJEM:

1. DESNA kolona: Cersko-Majevička grupa korpusa potpukovnik Račić. Kreće 30 ovog meseca u 4 časa u jutro pravcem: leva obala r. Vrbanje jugozapadno od Zmajevca — Kverkuša — Vukove Poljane 1556-s. G. Višnjevo — s. D. Višnjevo — s. Dub gde će zanoćiti. Na dan 1. maja t.g. pro-dužava pokret pravcem: s. Poljanice, s. Maline istočno od s. Gučja Gora 1. k. istočno od s. Radojčići, istočno od s. Cif luk — s. Brankovac istočni deo s. Riječica — prelazi prugu drum i r. Lašvu naspram s. Gladnika, — s. Gladnik istočni deo s. Balić — zapadno od Gradina 968 — zapadno od Gola Kosa 919- s. G. Večeriska, gde se hvata Kruščičke planine.

2. SREDNJA kolona: deo Garde, Šumadijski korpus, Vrhovna komanda, ostatak Garde i Posavci na dan 30 o.rn. u 5 časova jutra polazi pravcem: Kverkuša — Vukove Poljane — Vijalovica 1529 — s. Gluha — s. Bukovica — gde prelazi na levu obalu r. Bile dalje produžava sve do s. Orahovo gde će zanoćiti i na dan 1 maja produžiti marš duž leve obale r. Bile sve do s. Zabilja tu prelazi na desnu obalu r. Bile i prelazi žel. prugu drum i r. Lašvu na najpogodnijem mestu severno od s. Mali Mošunj odatle produžava na V. Mošunj i preko Huma 744 hvata se Kruščičke planine.

4. LEVA kolona: Komandant pukovnik Dragutin Kese-rović. Sastav kolone: Avalski i korpus Keserovića. Na čelu kreće Avalski korpus. Na dan 30 aprila t.g. kreće u prvo vre-me sa srednjom kolonom sve do Vijalovice 1529 gde će se prikupiti cela srednja i leva kolona i odatle će biti upućena leva kolona na svoj pravac i to: s. Gluha — s. Bukovica — Planina 1226 — Skomorje selo — Vis 1131 gde će i zanoćiti. Na dan 1. maja t.g. produžava marš pravcem: s. Orašac — s. Đu-klo — k. 800 1 km. zapadno od sela Šušani — s. Plavčići — Greben iznad sela — s. Grahovčići — Pecarnice 964 — Milo-vac — s. Brdo — s. Jardol i u Jardolskome Polju u oblasti s. Viteza prelazi prugu reku Lašvu i drum produžava preko D. Večeriska na s. Gaćice i preko s. Baškaradi hvata se Kruščičke planine.

Skrenuti pažnju svima starešinama i svima vojnicima na veliku ozbiljnost ovoga manevra i zahtevati od svih najveće zalaganje naročito prilikom prelaza reka, drumova, železnica i savlađivanja svih prepreka. Nema ni skidanja ni oblačenja već se moraju reke savlađivati bez ikakvih priprema.

Komandanti kolona strogo će voditi računa o prikuplje-nosti svojih kolona i u vezi susednih kolona. Borba se ima primiti u sve strane sa punim zalaganjem i sa salamanjem svih otpora pošto su naše snage u odnosu na neprijateljske mnogo jače. Pri dolasku na r. Lašvu komandant desne kolone obratiće naročitu pažnju na pravac od Travnika, a komandant leve kolone na pravac od Zenice. Po potrebi obrazovaće i front za zatvaranje tih pravaca. Reka Lašva ima da se pređe jednovremeno sa svima kolonama.3

Dostavljeno: Keseroviću, Račiću Kalabiću, Smiljaniću, Trifkoviću, Nediću depešom/majoru Nešiću

Načelnik Štaba Vrhovne

Komande

Armiski djeneral,

Draža Mihajlović s.r.

Žig Komande Jugoslovenske vojske u otadžbini.

 

1  Prepis originala (pisanog na mašini, latinicom) u Arhivu VII, Ca, k. 6, reg. br. 19/5 (VK-V-560).

2  Radi se o jedinicama 53. divizije (18. i 19. brigade i Uzlomački NOP odred) 3. udarnog korpusa NOVJ.

3 Po ovoj zapovesti nisu pronađeni četnički izveštaji. Njihove jake snage su, posle dvodnevnog prebacivanja 8, maja 1945. kod s. Bradine prešle komunikaciju Sarajevo—Konjic i prebacile se na prostoriju pl. Bjelašnica — s. Rakitnica — s. Umoljani. Jedinice 3. udarnog korpusa JA i jedna brigada KNOJ-a, uz sadejstvo avijacije, 9. maja su ih napale u kanjonu r. Ljute i r. Neretve i nanele im teške gubitke. Ono što je od tih četničkih snaga uspelo da se izvuče iz obruča i probije na pl. Zelengoru, 12. maja 1945. bilo je napadnuto od jedinica 3. korpusa i 3. divizije KNOJ-a u rejonu r. Sutjeske i s. Zakmura. Oko 300—400 četnika uspelo je da se izvuče i rasturi na prostoriji od pl. Zelengore do r. Prače, dok su ostali bili, uglavnom, zarobljeni ili uništeni. Draža Mihailović i neki članovi njegovog štaba uspeli Su tada da se izvuku, ali su i oni marta 1946. pohvatani i kasnije izvedeni na sud. Sve do pada u ruke organa bezbednosti, Draža Mihailović je pokušavao da okupi, organizuje i povede svoje sledbenike u borbu protiv nove Jugoslavije. Plan borbe Draža Mihailović je izneo u »Opštoj direktivi« br. 400 od 15. juna 1945. Ona glasi:

»Opšta direktiva:

Opšta akcija protiv komunista u Srbiji je već otpočela.

Prema sadašnjoj situaciji u Jugoslaviji i u svetu, mi moramo na-staviti borbu za oslobođenje naroda od komunističke tiranije.

Dobar deo savezničke — amerikanske i engleske — štampe žestoko napada Tita, što je dokaz da će one preduzeti sve da ga sruše, te zbog toga mi moramo biti što aktivniji.

Za ovaj rad.—                                                         

NAREĐUJEM:

1)  Odmah otpočeti, t.j. nastaviti rad na buđenju nacionalne svesti u narodu. Ovaj rad vršiti uglavnom noću, održavajući po selima ili u njihovim neposrednim blizinama sastanke i konferencije sa istaknutijim i viđenijim domaćinima.

U svakom selu, gde eventualno ne postoje naši poverenici, iste odmah organizovati i ubuduće njihov broj povećavati.

Narodu objašnjavati na skupovima i preko poverenika, da naši saveznici Englezi i Amerikanci, neće dozvoliti da Jugoslavija ostane pod krvavim terorom Tita i da će saveznici sve upotrebiti da ojačaju naš pokret i da ga pomognu. Možemo očekivati, da će saveznici eventualno i svojim oružanim snagama intervenisati u Jugoslaviji, kako su to svojevremeno učinili u Grčkoj. Ali u svakom slučaju, Savezničke će komisije biti prisutne za vreme plebiscita u našoj zemlji. Za vre-jne plebiscita, glasanje će biti tajno, pa narodu objasniti, da nema ničega da se plaši, da svoj glas dade tamo, gde treba.

Mi moramo sve izdržati, pošto smo i posle sloma nacizma i fašizma u Evropi, ostali pod okupacijom crvenog terora.

2)   Odmah sve preduzeti, da se komunističke milicije i odbori pridobiju i da rade za nas, ili u najgorem slučaju pridobiti pojedine članove ovih. U buduće ne dozvoliti formiranje novih komunističkih milicija.

3)   Muslimanima ne dozvoljavati povratak u njihova napuštena sela, pošto su nesigurni i što se i sada ponašaju prema nama kao i pod ustašama 1941. god.

4)  Gde se god može, organizovati za našu stvar i Hrvatske i samo potpuno iskrene muslimanske mase.

5)  Na svojoj teritoriji odmah otpočnite sa napadima. Napade vršiti na sve saobraćajne veze (drumove, železničke pruge, telefonske linije i t. sl.), uništavati komunističke manje posade, patrole, kurire itd.

Prema komunističkim simpatizerima biti nemilosrdan, pošto su nam oni naneli velikog zla.

Ispred jačih komunističkih snaga se sklanjati a samo napadati slabije i gde je samo siguran uspeh.

Po celoj teritoriji vršiti krstarenje i ne dozvoliti koncentracije jačih komunističkih snaga, na koji će se način izbeći uništenje naših delova.

Odmah uspostavite i u buduće stalno održavajte veze sa svima susedima, kojima prenesite ovu opštu direktivu za rad, naglašujući da je u Srbiji opita akcija počela.

Gde su god Vaše susedne jedinice neaktivne, akcije protiv komunista vršite svojim jedinicama i na teritorijama ovakovih jedinica, kako bi se i one naterale na aktivan rad.

S' verom u Boga, za Kralja i Otadžbinu!

Čika Đoka«

(Arhiv VII, Ča, k. 6. reg. br. 25/5: primerak »Opšte direktive« upućen od »Čika Đoke« komandantu 1. rogatičke brigade, pisane na obrascu ratnog bloka jugoslovenske vojske, olovkom, latinicom, sa originalnim potpisom Draže Mihailovića).


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument